Turcas'ın operasyonel karı 6 kat arttı

Turcas'ın operasyonel karı 6 kat arttı

Operasyonel karı 6 kat artan Turcas'ın aktif büyüklüğü 1 milyarın üzerinde

A+A-

Turcas Petrol AŞ CEO'su Aksoy, faaliyet karını bir önceki yıla göre 6 kat artırarak 14 milyon TL'ye çıkardıklarını açıkladı

Turcas Petrol AŞ Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, 2014 sonu itibariyle şirketin aktif büyüklüğünün 1 milyar TL'nin üzerinde bulunduğunu, faaliyet karlarını ise önceki yıla göre 6 kat artırarak 14 milyon TL'ye çıkardıklarını bildirdi.

Turcas Petrol AŞ'nin 2014 Yılı Genel Kurulu, Batu Aksoy ile Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy 'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Genel Kurulun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Batu Aksoy gelecek 4 yılın seçimsiz olacağını belirterek, Türkiye'nin minimum yüzde 5-6 büyümeyi yakalayacağını dile getirdi.

Yeni yatırımlar için çok daha iştahlı olacaklarını vurgulayan Aksoy, 2015'in ikinci yarısında daha yüksek büyümeyle Türkiye'nin önünün açılmasını beklediklerini söyledi.

Aksoy, büyümenin getirdiği avantajların her şeyin önüne geçebileceğini dile getirerek, "Biz de serbest yönetim anlayışlı sistemin Türkiye'nin daha menfaatine olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Daha liberal bir Türkiye enerji piyasası istediklerinin altını çizen Aksoy, hükümetlerin değil piyasaların ve rekabetin fiyat belirlemesini istediklerini belirtti.

Yeterince liberalize olmuş piyasa bulunmazsa, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nden (EPİAŞ) beklenenin gerçekleşmeyeceğini vurgulayan Aksoy, Türkiye'nin elektrik borsası haline gelmesinin önemli olduğunu söyledi.

Endüstrinin şu anda zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti:

"Petrol fiyatlarının düşmesiyle stoklarımızda tutmakla yükümlü olduğumuz petrolün değeri düştüğü için kayıp yaşadık. Ayrıca son 12 ayda iki tane tavan fiyat uygulaması geldi. Biz bundan dolayı bırakın kar etmeyi, zarar açıklamaya başladık. Bunu geçici bir dönem olarak addediyoruz. Türkiye özünde kuvvetli bir ülke, büyüme potansiyeli yüksek. Kanun yapıcılarımızın serbest piyasaya sahip olma isteğine inancımız tam. Türkiye'de yeni yatırımlara ihtiyaç var. Türkiye dünyanın en gelişmiş pazarlarıyla bu konuda rekabet edebilecek düzeyde. Seçimlerden sonra Türkiye çok olumlu bir döneme girecek."

"EPDK'ya 4 ayrı projede 116 megavatlık başvurumuz var"

Batu Aksoy, aktif büyüklüklerinin 1 milyar TL'nin üzerinde bulunduğunu ve faaliyet karlarını ise geçen yıl bir önceki yıla göre 6 kat artırarak 14 milyon TL'ye çıkardıklarını açıkladı.

Ayrıca 661 milyon TL'yi bulan öz sermayeleri bulunduğunu belirten Aksoy, "Faaliyet karımız artmasına rağmen STAR Rafinerisi'ndeki yüzde 18,5 hisse satışının UFRS standartlarına göre muhasebeleştirilmesinden kaynaklanan gayrinakdi 55 milyon TL zarar nedeniyle yılı 14,8 milyon TL zararla kapatmış göründük" dedi.

2015 yılında jeotermal yatırımlarına ağırlık vereceklerini açıklayan Aksoy, şunları kaydetti:

"Akaryakıt sektöründe kontratlarımızı yenileyip ciddi manada yatırım yapmaya devam edeceğiz. Elektrik santralimizde verimliliği artırmaya yönelik yatırımlar yapıyoruz. Rüzgar enerjisiyle ilgili EPDK'ya 4 ayrı projede 116 megavatlık başvurumuz var. EPDK'nın lisanslama sürecini takip edeceğiz. Lisans alabilirsek bu yatırımları gerçekleştireceğiz. Enerjide başarılı olmanın yolu portföy çeşitliliğinden geçiyor. Projemizin lisansının alınması bile belki 2 yıl sürecek. Türkiye, enerji sektörünün yatırımı için daha cazip bir hale gelecek. Jeotermal ve rüzgar gibi alanlarda da yatırım yapmaya başladık."

Amaçlarının istasyon sayısını artırmak değil istasyon başına satışı artırmak olduğunu vurgulayan Aksoy, Shell&Turcas olarak bu yıl istasyon yenilemeleri için 700 milyon TL ayırdıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile pek çok konuda görüşme şansını yakaladıklarını vurgulayan Aksoy, "Sektöre verdiği katkılardan dolayı çok minnettarız. Kendisi elektrik mühendisi ve bu konulara çok hakim. Eğer yeni dönemde kendisi olmazsa, enerji piyasasının liberalleşmesine en az onun kadar inanmış birinin gelmesi iyi olacaktır" diye konuştu.

Aksoy, İstanbul'un 3. havalimanına ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, bunun Türkiye'nin turizm potansiyelini  olumlu etkileyeceğini söyledi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.