Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu (TรฤฐK) tarafฤฑndan yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, turizm geliri Ocak, ลubat ve Mart aylarฤฑndan oluลan I. รงeyrekte bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine gรถre yรผzde 40,2 azalarak 2 milyar 452 milyon 213 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaลฤฑm ve marina hizmet harcamalarฤฑ hariรง) yรผzde 68,8’i yabancฤฑ ziyaretรงilerden, yรผzde 31,2’si ise yurt dฤฑลฤฑnda ikamet eden vatandaล ziyaretรงilerden elde edildi.
Ziyaretรงiler, seyahatlerini kiลisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu รงeyrekte yapฤฑlan harcamalarฤฑn 2 milyar 296 milyon 854 bin dolarฤฑnฤฑ kiลisel harcamalar, 155 milyon 359 bin dolarฤฑnฤฑ ise paket tur harcamalarฤฑ oluลturdu.
Bu รงeyrekte saฤlฤฑk harcamasฤฑ hariรง diฤer tรผm harcama tรผrleri geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine gรถre azaldฤฑ. Saฤlฤฑk harcamasฤฑ yรผzde 4,7 artarken, spor, eฤitim, kรผltรผr harcamasฤฑ yรผzde 79,5, paket tur harcamalarฤฑ (รผlkemize kalan pay) yรผzde 71,0 ve tur hizmetleri harcamasฤฑ yรผzde 62,4 azaldฤฑ.
Gecelik ortalama harcama 56 dolar oldu
Bu รงeyrekte geceleme yapan yabancฤฑlarฤฑn ortalama gecelik harcamasฤฑ 64 dolar, yurt dฤฑลฤฑnda ikamet eden vatandaลlarฤฑn ortalama gecelik harcamasฤฑ ise 44 dolar oldu.
Ziyaretรงi sayฤฑsฤฑ geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine gรถre yรผzde 53,9 azaldฤฑ
รlkemizden รงฤฑkฤฑล yapan ziyaretรงi sayฤฑsฤฑ 2021 yฤฑlฤฑ I. รงeyreฤinde bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine gรถre yรผzde 53,9 azalarak 2 milyon 600 bin 468 kiลi oldu. Bunlarฤฑn yรผzde 70,2’sini 1 milyon 826 bin 227 kiลi ile yabancฤฑlar, yรผzde 29,8’ini ise 774 bin 241 kiลi ile yurt dฤฑลฤฑnda ikamet eden vatandaลlar oluลturdu.
Bu รงeyrekte yabancฤฑ ziyaretรงiler รผlkemizi yรผzde 54,9 ile en รงok “gezi, eฤlence, sportif ve kรผltรผrel faaliyetler” amacฤฑyla ziyaret etti. ฤฐkinci sฤฑrada yรผzde 23,3 ile “akraba ve arkadaล ziyareti”, รผรงรผncรผ sฤฑrada ise ile yรผzde 8,8 ile “iล amaรงlฤฑ (konferans, toplantฤฑ, gรถrev vb.)” yer aldฤฑ. Yurt dฤฑลฤฑ ikametli vatandaลlar ise รผlkemize yรผzde 66,6 ile en รงok “akraba ve arkadaล ziyareti” amacฤฑyla geldi.
Turizm gideri geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine gรถre yรผzde 70,2 azaldฤฑ
Yurt iรงinde ikamet edip baลka รผlkeleri ziyaret eden vatandaลlarฤฑmฤฑzฤฑn harcamalarฤฑndan oluลan turizm gideri, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine gรถre yรผzde 70,2 azalarak 236 milyon 423 bin dolar oldu. Bunun 236 milyon 141 bin dolarฤฑnฤฑ kiลisel, 282 bin dolarฤฑnฤฑ ise paket tur harcamalarฤฑ oluลturdu.
Yurt dฤฑลฤฑnฤฑ ziyaret eden vatandaลlar 2020 yฤฑlฤฑ I. รงeyreฤine gรถre yรผzde 83,9 azaldฤฑ
Bu รงeyrekte yurt dฤฑลฤฑnฤฑ ziyaret eden vatandaล sayฤฑsฤฑ bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ รงeyreฤine gรถre yรผzde 83,9 azalarak 281 bin 322 kiลi oldu. Bunlarฤฑn kiลi baลฤฑ ortalama harcamasฤฑ 840 dolar olarak gerรงekleลti.
ย







