"Türk şirketlerin borçları sorunlu değil"

"Türk şirketlerin borçları sorunlu değil"

Deutsche Bank: Türk şirketlerinin borçları istatistiklerin gösterdiği kadar sorun değil

A+A-

Deutsche Bank tarafından yayınlanan raporda Türk şirketlerinin döviz borçları ele alındı ve bu borçların istatistiklerin işaret ettiği kadar sorun teşkil etmediğini ve bunu anlamak için istatistiklerin göstermediği yöne bakmak gerektiği ifade edildi.

Deutsche Bank raporunda: "İstatitsikler Bikini gibidir, pek çok şey gösterir ve sizi heyecanlandırır, ama hayati önemdeki konuları gizler" girişi kullanıldı.

Deustche'nin raporunda şöyle denildi:

"Övgüye değer bir büyüme süreci, doğu ve batı arasında köprü vazifesi gören stratejik konumu, müspet nüfus yapısı, görece daha istikrarlı siyasi hayatı ve yüksek getiri imkanları nedeniyle Türkiye yatırımcıların sevgilisi konumundaydı. Ancak olay artık öyle değil.

Güç kaybeden büyüme, yapışkan enflayson, halen yüksek seyreden kredi büyümesi, büyük dış finansman ihtiyacı ve düşük rezerv tamponu hep birlikte Türkiye'yi yatırımcıların kafasında gelişmekte olan ülkeler arasında en kırılgan olanlar arasına koyuyor. Ancak bunun ana etkeni sayılanlardan hiç biri olmayabilir.

Türk ekonomisi ve varlıkları ele alındığında piyasaları neyin tedirgn ettiği sorusunun cevabı, bizim inancımıza göre finans dışı şirketlerin dev açık döviz pozisyonu olmalıdır. 

Bu özel raporda ise biz Türk şirketlerinin net açık döviz pozisyonlarının istatistiklerin gösterdiği kadar sorunsal bir yapı sergilemediğini ele  alacağız. Tam olarak nokta atışı yapmak mümkün olmamakla birlikte Döviz borçlarının büyük kısmının döviz yaratan sektörlerde yoğunlaştığını düşünüyoruz. Bu şirketlerin döviz cinsi varlıkları hafife alınıyor olabilir. Doğrudan dış krediler için önümüzdeki amortisman programı da yönetilebilir görünüyor. " 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.