Türkiye Rusya'dan yine doğalgazda indirim isteyecek!

Türkiye Rusya'dan yine doğalgazda indirim isteyecek!

Rusya'nın resmi haber ajansı, Putin'in Ankara ziyaretinde Türkiye'nin doğalgazda indirimi gündeme getireceğini açıkladı

A+A-

Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, Türkiye'nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyarette doğal gazda indirim konusunu gündeme getirceğini açıkladı. Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz anlaşmasının ayrıntılarının açıklanmaması, fiyatta indirim talepleri ve biriken borç tutarı dönem dönem spekülasyonlara neden oluyor.

TASS ajansının Türkiye'deki bir dipomatik kaynağa dayanarak verdiği habere göre, Türkiye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yapacağı ziyaret hazırlıkları kapsamında doğal gazda indirim konusunu Rusya ile görüşmeyi planlıyor.  Ajansa konuşan kaynak "Türkiye her zaman güvenilir bir Rus gazı tüketicisi olmuştur. Türk yetkililer daha önce bir gaz merkezi oluşturma planları kapsamında doğal gaz için daha makul fiyatlara güvendiklerini belirtmişti. Bu konunun müzakerelerde tartışılması planlanıyor" dedi.

"Ankara'da böyle bir anlaşmaya varılabilir" diyen kaynak, ocak ayında Türk devletine ait petrol ve doğal gaz şirketi Botaş'tan bir heyetin, bir merkez kurulması konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Rusya'yı ziyaret ettiğini de hatırlattı.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar daha önce Ankara'nın Rus gazında indirime güvendiğini ve bu konuda karşılıklı anlayış umduğunu bildirmişti. TASS'a göre Rusya-Türkiye müzakerelerinin enerji gündeminin temel konularından biri, Türkiye topraklarında uluslararası bir gaz merkezi oluşturma projesi olacak. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, aralık ayında yaptığı açıkamada gaz hub'ı projesinin 2024'te başlayabileceğini ve yol haritasının yakın gelecekte kabul edileceğini bildirmişti. 

Putin'in Türkiye ziyaretinni 12 Şubat'ta yapılması planlanıyor. Kremlin Sözcüsü  Peskov, ziyaretin hazırlanıldığını doğruladı ancak kesin tarih vermedi. 

İlgili Haberler