Türklerin kripto para ilgisi dünyanın gündeminde

Türklerin kripto para ilgisi dünyanın gündeminde

Dijital paralar, enflasyondan korkan Arjantinlileri ve Türkleri cezbediyor.

A+A-

Türkiye'de uygulanan ekonomik politikalar gereği ne yapacağını şaşıran tasarruf sahiplerinin ekonomik kararları dünyanın da gündeminde. Reuters'ta yer alan haber analize göre, kripto paraların enflasyondan korkan Türkler ve Arjantinlileri cezbediyor. IMF ile program yürüten ile Türkiye dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk iki ülke durumunda. 

"Doğası gereği değişken olan kripto paralar güvenli limanlar haline gelebilir mi?" sorusu ile başlayan haber şöyle devam ediyor: 

Görünüşe göre, Arjantin ve Türkiye gibi dünyanın bazı bölgelerinde, yükselen fiyatlar ve düşen yerel para birimlerinin insanları dijital paralara sığınmaya zorladığı yerlerde olabilirler.


Araştırma şirketi GWI'nin verilerine göre, Türkiye'deki dijital para sahipliği %27,1 ile dünyadaki en yüksek orana sahipken, Arjantin %23,5 ile %11,9 olarak tahmin edilen küresel kripto para sahiplik oranının oldukça üzerinde yer alıyor.

Türkiye ve Arjantin'in kripto paralara yatırımı benimsemedeki ortak nokta, vatandaşları dışarı para çıkarmaktan caydırmak için uygulanan sermaye kontrollerinin ortaya çıkardığı yüksek enflasyon. Türkiye'de yıllık enflasyonu Mart ayında %50,51, Arjantin'inki ise %104 oldu. Arjantin pesosu karaborsada dolar başına 464 civarında işlem görüyor, bu da 222 olan resmi döviz kurunun iki katından fazla.

Güvenli liman alımlarının çoğu, ABD doları veya altın gibi geleneksel bir varlığa bire bir sabitlenmiş kripto tokenler olan USD Coin (USDC) ve Tether (USDT) gibi sabit coinlerden oluşuyor ve yatırımcılara dolara oranla bir alternatif sunuyor.

Tribal Credit'in Baş Araştırmacısı Ehab Zaghloul, "İster perakende ister kurumsal tarafta olsunlar, insanlar para devalüasyonuna karşı nasıl korunabileceklerini düşünüyorlar. Potansiyel olarak daha güçlü bir para birimine sabitlenmiş ek varlıklar tutmak istiyorlar, yani USDC veya USDT gibi şeyler veya ABD doları gibi daha güçlü bir para birimine sabitlenmiş herhangi bir şey," diye değerlendiriyor bu durumu.


Kaiko analisti Dessislava Aubert ise, USDT-Türk lirası çiftinin işlem hacminin, Türk para biriminin zayıflaması ve yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin etkisiyle geçen hafta son ayların en yüksek seviyesine ulaştığını söylüyor.

Dünyanın en büyük ve en bilinen kripto para birimi olan bitcoin bu yıl %72 artışla son 10 ayın en yüksek seviyesi olan 30.000 USD'ye yükseldi.
 

İlgili Haberler