UBS: Satışlara aldanmayın ons altında hedef 2.200 dolar

UBS: Satışlara aldanmayın ons altında hedef 2.200 dolar

UBS, altında ABD borç tavanı konusundaki anlaşma ile gelen satışlara aldanılmaması gerektiğine dikkat çekti

A+A-

UBS analistleri, ABD'deki borç tavanı görüşmelerinin altın yatırımcılarını heyecanlandırdığı bir dönemde, yatırımcıları uzun vadeli faydaları düşünmeye çağırdı. Altın yatırımlarının uzun vadede değer kazanacağını belirten analistler, bu yıl sonuna kadar altının onsunun 2.100 dolar, 2024 Mart'ına kadar da 2.200 dolar seviyelerine geleceğini tahminlerini sürdürdüklerini açıkladılar. Bu yıl 4 Mayıs'ta 2.038 doları gören ons altın bugün 1.952 dolara kadar gerilemişti. 

Altının, dengeli bir portföyde korunma aracı olarak önemli bir rol oynaması gerektiğini belirten UBS analistleri, altına portföylerde tahsis edilen orta tek haneli bir yüzde oranının, son on yılda kayıpları azalttığını ve getirileri iyileştirdiğini belirtti. Bu bağlamda, analistler altına yatırım yapmanın üç temel nedeni olduğunu vurguladı.

ABD ekonomi politikalarına dönük artan iyimserlik

Analistler, son dönemde altın fiyatlarında gözlenen düşüşün, ABD Başkanı Joe Biden'ın borç tavanı müzakerelerindeki görüşmelerde ilerle kaydetmesi, Amerikan ekonomisine dair olumlu veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin sıkılaştırıcı yorumlarına bağlı olarak hükümetin borç ödeme sorumluluğunu yerine getirme güvencesini arttırmasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Analistler buna rağmen, altının bu yılın başındaki seviyesinin hala %8 üzerinde seyrettiğini ve birden fazla itici güçle tüm zamanların en yüksek seviyesini geçmesinin beklendiğini ifade etti.

UBS analistleri, altın fiyatlarının artmasında küresel merkez bankalarının artan altın talebinin de etkili olduğunu belirtti. 2022 yılında, merkez bankalarının altın alımlarının 2021 yılındaki alımlarının iki katından fazla arttığını ve bu durumun 1950'lerden bu yana kaydedilen en yüksek seviye olduğunu belirtti.

Analistlere göre, yükselen jeopolitik riskler ve enflasyon nedeniyle merkez bankalarının altın alımı eğilimi devam edecek. Ukrayna'daki savaşın ardından ABD'nin Rusya'nın döviz rezervlerini dondurma kararı, merkez bankalarının uzun vadeli davranışları üzerinde etkili olabilir.

ABD dolarının zayıflamasının altını destekleyici bir faktör olduğunu belirten UBS analistleri, dolar zayıfladığında altının tarihsel olarak iyi performans sergilediğini belirtti. ABD'deki resesyon risklerinin yükselmesi, güvenli limanlara yönelim artırabilir.

Son olarak, ABD'deki ekonomik büyümenin yavaşladığına işaret eden verilere de dikkat çektiler. Özellikle, Fed'in son Kıdemli Kredi Yetkilisi Görüş Anketi'nde belirtilen daha sıkı kredi koşullarının, büyüme ve şirket karları üzerinde baskı oluşturabileceğini belirttiler. Bu durumda, altının, özellikle ABD'deki resesyon dönemlerinde S&P 500'e göre daha iyi bir performans göstereceği tahmin ediliyor.

ONS ALTININ DOLAR BAZINDA SON 15 YILLIK FİYAT HAREKETİ:

al-001.jpg

Bu haber toplam 1647 defa okunmuştur
Borsada nasıl altın alınıp satılır

Borsada nasıl altın alınıp satılır

Borsa İstanbul'da altın alıp satmak mümkün mü? İşlemler nasıl yapılır? Hangi altınlar Borsa İstanbul'da alınıp satılabilir

İlgili Haberler