Üç eski banka CEO'suna toplu dava

Üç eski banka CEO'suna toplu dava

Üç eski Credit Suisse CEO'su tahvil sahiplerinin açtığı davada aşırı risk almakla suçlandı.

A+A-

Bir grup Credit Suisse AT1 tahvil (Additional Tier 1, bankaların çıkarttığı bir nevi borçlanma bonosu) sahibi, aralarında üç eski CEO'nun da bulunduğu İsviçre bankası Credit Suisse'in eski yöneticilerini, bankanın çöküşünden sorumlu olmakla suçlayan bir toplu dava açtı.

Salı günü New York'ta bir mahkemede açılan davada, eski patronlar Thomas Gottstein, Tidjane Thiam ve Brady Dougan ile diğer bazı yöneticiler, kısa vadeli getiri ve ikramiye elde etmek için aşırı riskli işlemler yapmakla suçlandı.

Davada, "Credit Suisse'in yöneticileri ve üst düzey yöneticileri ve onların yarattığı ve teşvik ettiği çürümüş kültür, bankaya olan güveni yok etti ve bu da bankanın çöküşüne neden oldu" denildi.

Davada ayrıca yöneticiler, "Credit Suisse'de kâr, aşırı risk alma ve kendi kendini pazarlamayı sağlam risk yönetimi ve yasalara uyumun önüne koyan bir kültür yaratmak ve sürdürmekle" suçlandı.

Davacıların talep ettiği telafi edici tazminat miktarı belirtilmedi.

Mart ayında hükümet tarafından gerçekleştirilen kurtarmanın ardından bu ayın başlarında Credit Suisse'in yeni sahibi olan UBS, dava hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Credit Suisse'in kurtarılmasının bir parçası olarak, İsviçre'nin düzenleyici kurumu Credit Suisse'in yaklaşık 18 milyar dolarlık Ek Tier 1 (AT1) borcunu değersiz hale getirmeye karar vermiş, bu da piyasaları şaşkına çevirmiş ve davacıları alarma geçirmişti.

Anlaşma, bir borç kurtarma işleminde tahvil sahiplerine hissedarlara göre öncelik tanınmasına ilişkin köklü bir uygulamayı altüst ederek yüzlerce davayı tetikledi.

Geçtiğimiz ay İsviçre Federal İdare Mahkemesi, Credit Suisse'in AT1 tahvillerinin değerini silmesinin ardından ülkenin mali düzenleyicisi FINMA'ya karşı 230 şikayet aldığını açıklamıştı.

Bu haber toplam 675 defa okunmuştur
İlgili Haberler