Amerika Birleลik Devletleri’nde รผretici fiyat endeksi, temmuz ayฤฑnda hizmet ve mal maliyetlerindeki artฤฑลฤฑn etkisiyle beklenenin รงok รผzerinde bir yรผkseliล gรถsterdi. รalฤฑลma ฤฐstatistikleri Bรผrosu‘nun aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ verilere gรถre, nihai talebe yรถnelik รผretici fiyatlarฤฑ bir รถnceki ay deฤiลmemesinin ardฤฑndan yรผzde 0,9 arttฤฑ. Bu oran, Reuters’ฤฑn anketine katฤฑlan ekonomistlerin yรผzde 0,2’lik รFE artฤฑลฤฑ beklentisinin oldukรงa รผzerindeydi. Bu sรผrpriz artฤฑล, รถnรผmรผzdeki dรถnemde enflasyon baskฤฑlarฤฑnฤฑn daha geniล bir alana yayฤฑlabileceฤi yรถnรผndeki endiลeleri artฤฑrdฤฑ.
รFE verilerinin aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑn hemen ardฤฑndan piyasalar hฤฑzla tepki verdi. ABD hisse senedi endeksleri dรผลรผลe geรงerken, ABD Hazine tahvil faizleri de hafif bir yรผkseliล kaydetti. Dolar endeksi ise diฤer para birimleri karลฤฑsฤฑnda deฤer kazandฤฑ. Bu hareketlilik, piyasa katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn beklenmedik enflasyon verileri karลฤฑsฤฑnda temkinli bir duruล sergilediฤini gรถsterdi.
Ekonomi uzmanlarฤฑndan รผretici fiyat endeksi yorumlarฤฑ

Piyasa uzmanlarฤฑ, aรงฤฑklanan รผretici fiyat endeksi verilerini ve bunun ekonomiye olasฤฑ etkilerini deฤerlendirdi. Pepperstone Kฤฑdemli Araลtฤฑrma Stratejisti Michael Brown, dรถviz piyasalarฤฑndaki tepkinin sadece mevcut verilere deฤil, aynฤฑ zamanda bu verilerin kiลisel tรผketim harcamalarฤฑ (PCE) rakamlarฤฑnฤฑ da yรผkselteceฤine dair beklentilere baฤlฤฑ olduฤunu belirtti. Ancak, Jackson Hole toplantฤฑsฤฑnda Fed Baลkanฤฑ Powell’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑ netleลene kadar dolardaki toparlanmanฤฑn sรผrdรผrรผlebilir olmayabileceฤini sรถzlerine ekledi.
Monex USA Ticaret Mรผdรผrรผ Juan Perez ise, รFE verisinin tedarikรงi maliyetlerinde artฤฑลa iลaret ettiฤini ve Fed’in eylรผl ayฤฑnda faiz indirimi yapma kararฤฑnฤฑ sorgulatabileceฤini vurguladฤฑ. Perez, piyasalar daha dรผลรผk borรงlanma maliyetleri istese de, รผretici ve tรผketici fiyatlarฤฑndaki artฤฑลฤฑn Fed yetkililerini faiz indirimine ikna etmede zorluk รงฤฑkaracaฤฤฑnฤฑ ifade etti. Annex Wealth Management Baล Ekonomisti Brian Jacobsen ise รFE’deki artฤฑลฤฑn bรผyรผk bir kฤฑsmฤฑnฤฑn toptancฤฑ ve perakendeci kรขr marjlarฤฑnฤฑn geniลlemesinden kaynaklandฤฑฤฤฑna dikkat รงekti. Jacobsen, distribรผtรถrlerin gรผmrรผk vergilerini bahane olarak kullanarak bazฤฑ fiyat artฤฑลlarฤฑnฤฑ haklฤฑ รงฤฑkarmฤฑล olabileceฤini sรถyledi.
Faiz indirimi beklentileri ne yรถnde?

Verilerin ardฤฑndan eylรผl ayฤฑnda faiz indirimi beklentileri de deฤiลti. Andersen Capital Management Kurucusu Peter Andersen, aรงฤฑklanan verilerin ekonominin aลฤฑrฤฑ ฤฑsฤฑnmadฤฑฤฤฑ yรถnรผndeki aceleci รงฤฑkarฤฑmlarฤฑ yanlฤฑลladฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Andersen, bu verilerin Fed’in faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmek iรงin acele etmemesi gerektiฤine iลaret ettiฤini savundu. Kendi gรถrรผลรผne gรถre Fed’in eylรผl ayฤฑnda faiz oranlarฤฑnฤฑ sabit tutarak tarafsฤฑz bir duruล sergilemesi, atฤฑlacak bir faiz indirimi adฤฑmฤฑnฤฑn erken olacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผndรผฤรผnรผ dile getirdi. Northlight Asset Management Yatฤฑrฤฑm Mรผdรผrรผ Chris Zaccarelli de รFE’deki bu bรผyรผk artฤฑลฤฑn, รถnรผmรผzdeki ay “garantili” bir faiz indirimi beklentisini azalttฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Zaccarelli, bu artฤฑลฤฑn tรผketiciler tarafฤฑndan henรผz hissedilmese de enflasyonun ekonomide yayฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑn bir gรถstergesi olduฤunu belirtti.







