Ünlü borsacı 886 milyon dolarlık hisse bağışladı

Ünlü borsacı 886 milyon dolarlık hisse bağışladı

Ünlü yatırımcı Warren Buffett, Berkshire Hathaway'de sahip olduğu 866 milyon dolarlık hissesini dört aileye bağışladığını duyurdu.

A+A-

Warren Buffett Salı günü yaptığı açıklamada, Berkshire Hathaway hisselerinden yaklaşık 866 milyon doları dört aile hayır kurumuna bağışladığını ve hikayelerle dolu yatırım kariyerinin gün batımına yaklaşırken hissedarlara "kendimi iyi hissediyorum" dediğini söyledi.

Düzenleyici bir dosyada şirket, Buffett'in 1,5 milyon B Sınıfı Berkshire hissesini Susan Thompson Buffett Vakfı'na bağışladığını söyledi. Adını merhum ilk eşinden alan kuruluş, üreme sağlığı alanında çalışıyor.

Buffett, çocukları Howard, Susan ve Peter tarafından yönetilen Howard G. Buffett Vakfı, Sherwood Vakfı ve NoVo Vakfı gibi hayır kurumları arasında eşit olarak paylaştırılmak üzere 900.000 adet B Sınıfı hisse daha bağışladı.

Bağışlar, Buffett'ın geçen yıl bu zamanlarda, yine ABD Şükran Günü tatilinden hemen önce hayır kurumlarına bağışladığı 759 milyon dolarlık Berkshire hissesini tamamlıyor.

Buffett ayrıca hissedarlara yönelik bir mektup yayınlayarak servetinin %99'undan fazlasının hayır kurumlarına gideceğini ve çocuklarının vasiyetinin uygulayıcıları olarak görev yapacağını taahhüt etti. Berkshire'ın "uzun ömürlü olmak için inşa edildiğini" ve emin ellerde kalacağını söyledi.

Buffett yıllar içinde Berkshire dışındaki sorumluluklarını azaltmış olsa da, 2012'deki prostat kanseri teşhisi de dahil olmak üzere, hiçbir zaman kamuoyu önünde istifa etme arzusunun sinyalini vermedi.

Buffett mektubunda "93 yaşında kendimi iyi hissediyorum ama uzatmalarda oynadığımın da farkındayım" dedi.

Buffett, abur cubur ve şekerli içecek sevgisi de dahil olmak üzere 6 yaşındaki bir çocuğun yeme alışkanlıklarına sahip olmasına rağmen sağlıklı kalmadaki başarısından yıllar boyunca sık sık bahsetmiştir.

Nisan ayında CNBC'ye verdiği demeçte, "Bence mutluluk uzun ömürlülük açısından muazzam bir fark yaratıyor" dedi ve ekledi: "Dondurma yediğimde ya da kola içtiğimde daha mutlu oluyorum."

Berkshire başkan yardımcısı 61 yaşındaki Greg Abel'in Buffett'ın yerine Berkshire'ın CEO'su olması planlanırken, Howard Buffett da icracı olmayan başkan olacak.

Buffett, "Benim yerime geçecek doğru CEO'ya ve doğru yönetim kuruluna sahibiz" diye yazdı.

Forbes dergisine göre Buffett, 120,5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin beşinci kişisi.

2006 yılından bu yana Berkshire hisselerinin yarısından fazlasını aile hayır kurumlarına ve Bill & Melinda Gates Vakfı'na bağışladı. Bağışların toplamı, yapıldıkları tarihte 52 milyar dolara yakındı ve Gates Vakfı 39 milyar dolardan fazla bağış aldı.

Buffett 1965'ten beri Omaha, Nebraska merkezli Berkshire'ı yönetiyor.

Holding, aralarında BNSF demiryolu, Geico araba sigortası, enerji ve sanayi şirketleri ile Dairy Queen ve Fruit of the Loom gibi tanıdık tüketici markalarının da bulunduğu düzinelerce işletmenin sahibi.

Ayrıca son zamanlarda yaklaşık yarısı Apple olmak üzere 318 milyar dolardan fazla hisse senedine sahipti.

Howard G. Buffett Vakfı açlığın azaltılması, çatışmaların hafifletilmesi, insan kaçakçılığıyla mücadele ve kamu güvenliğinin iyileştirilmesine odaklanıyor. Sherwood Vakfı Nebraska'daki kar amacı gütmeyen kuruluşları desteklerken NoVo Vakfı da kız çocukları ve kadınlara odaklanan girişimlerde bulunuyor.

İlgili Haberler