Ünlü yatırımcı milyarlarca dolarlık banka hisselerini neden sattığını açıkladı

Ünlü yatırımcı milyarlarca dolarlık banka hisselerini neden sattığını açıkladı

Warren Buffett, bu nedenle önemli miktarda banka hissesini neden elden çıkardığını açıkladı.

A+A-

Son dönemde bazı bankaların yöneticilerinin "aptalca" riskler aldığını ve kazançlarını abartmak için yanıltıcı muhasebe yöntemleri kullandığını belirten ünlü yatırımcı Warren Buffett, bu nedenle önemli miktarda banka hissesini elden çıkardığını açıkladı.

Ünlü yatırımcının bankacılık sektöründe sorunları önceden tahmin ettiğini belirtmesi, sektörün şu anki durumu göz önüne alındığında önemli bir konu. Mart ayında Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın ani çöküşü, uluslararası bir bankacılık krizi endişelerini, mevduatların güvenliği konusundaki kaygıları ve kredi daralmasının tüketici ve işletmeleri sıkıştırarak ABD ekonomisini resesyona itmesi korkularını beraberinde getirdi.

Buffett, CNBC'ye yaptığı açıklamada, bazı bankaların varlıklarını maliyet yerine piyasa değeri üzerinden değerlendirdiğini ve bu durumun karlarını yapay olarak şişirdiğini, bu nedenle yatırımcıları ve analistleri yanılttığını fark ettiğini belirtti.

Ayrıca, varlıklarını ve borçlarını yanlış eşleştirdiklerini de belirtti. Buffet'a göre örneğin, hemen çekilebilecek müşteri mevduatlarını alarak, bunları uzun vadeli hükümet tahvillerine ve mortgage teminatlı menkul kıymetlere yatırdılar. Silicon Valley Bank tam olarak bunu yaptı ve Mart ayında geri çekilme dalgası altında çöktü.

Buffett, banka hisselerini azaltma kararıyla ilgili olarak, "Kazanç rakamına odaklanan insanları sevmiyorum ve bence temel bankacılık prensiplerini unutuyorlar" dedi.

Wells Fargo yatırımına da özellikle değinen 92 yaşındaki milyarder, 1989'da skandalara karışmış Wall Street devine yatırım yapmış ve birçok yıl boyunca hisse portföyünün temel taşı olarak görmüştü, ancak 2022'nin ilk çeyreğinde hisselerinin tamamını sattı.

Buffett, "25 veya 30 yıldır sahip olduğumuz bankaları sattım .Bence sistem, cezaları suçlulara bağlamak açısından tam olarak doğru şekilde kurulmamış... Bankacılık sisteminizin iyi çalışması son derece önemli" dedi.

Berkshire'ın hisse satışları

Berkshire, son üç yılda JPMorgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, M&T Bank ve PNC Financial gibi bankalardaki hisselerini elden çıkardı, bu durum Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu belgelerinde yer aldı.

Ayrıca BNY Mellon hissesini %69 ve US Bank hissesini %95 oranında azalttı. Bu satışlar, söz konusu pozisyonların toplam değerini 2019 sonunda yaklaşık 12 milyar dolardan, 2022 sonunda 1,5 milyar dolara düşürdü.

Diğer yandan Berkshire, Citigroup, Ally Financial, Jefferies ve NuBank'ta ise yeni pozisyonlar oluşturdu. Ayrıca Bank of America hissesini %9'un üzerinde artırarak, bu bankayı Apple'ın ardından en büyük ikinci hissesi olarak tutmaya devam etti.

Buffett, CNBC'ye Bank of America'ya bağlı kalma nedeninin, 2011'de ilk yatırım yaptığında "çok uygun bir anlaşma" elde etmesi, CEO Brian Moynihan'ı sevmesi ve hisselerini satmak istememesi olduğunu söyledi.

Buna rağmen Berkshire'ın alımlarıyla, banka hisselerinin toplam değeri son üç yılda %49 azalarak 75 milyar dolardan 39 milyar dolara düştü.

Berkshire, her çeyrek bankacılık, sigorta ve finansal hisselerinin toplam değerini açıklıyor. Bu rakam, 2019 sonunda 102 milyar dolardan, 2022 sonunda 70 milyar dolara düştü. Ayrıca, bu hisse senedi kategorisi, fonun toplam hisse senedi portföyünün %41'inden, %25'in altına düştü.

Hisse fiyatlarındaki düşüş, değerdeki keskin düşüşün kısmen sorumlusu. Ancak, ana etken Berkshire'ın satışları. Çünkü şirketin bankacılık, sigorta ve finansal hisseler için maliyet bazı üç yıl içinde 40 milyar dolardan 26 milyar dolara düştü.

İlgili Haberler