Uzay İstasyonu’nun kapıları turistlere açılıyor

Uzay İstasyonu’nun kapıları turistlere açılıyor

Rusya'nın Roscosmos uzay ajansının izinden giden NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'na turist götürmeye başlayacak.

A+A-

Uzay turizmine yavaşça adım attığımız bu yeni çağda, Rusya’nın Roscosmos uzay ajansı, Ekim ayından bu yana düzenlediği iki görevde, Uluslararası Uzay İstasyonuna dört amatör astronot gönderdi. NASA da SpaceX donanımı kullanan özel uzay uçuşu şirketi Axiom tarafından Şubat 2022’de gerçekleştirilmesi planlanan bu türdeki ilk uçuşuna hazırlanıyor.

Bu hafta NASA, ISS’e düzenleyeceği ikinci özel görevi Axiom Mission 2’yi (Ax-2) duyurdu. Uluslararası Uzay İstasyonu’na ziyarette bulunmak isteyen turistlerin kimler olacağıyla birlikte görevin detayları da 2022 sonbaharı ile 2023 baharının sonları arasında belli olacak.

Eğer tatil rezervasyonunuzu erkenden yapmadıysanız biraz daha bekletebilirsiniz. Çünkü NASA’nın mürettebatı taşıyan bir roketi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden kalktıktan sonra ISS’e 14 gün boyunca kenetli kalacak. Yani 2 haftalık yörünge tatili yapabileceksiniz.

Tabii rokete kimlerin bineceği konusunda henüz bir bilgi yok. Ayrıca isteyen herkesin gidip gidemeyeceği de belli değil. Ancak NASA’nın geçen yıl Hollywood efsanesiyle bir film için sahneleri çekmek için yörüngedeki karakolun kullanılması hakkında konuştuğunu onaylamasının ardından gözler Tom Cruise’a çevrildi.

Öte yandan Rus film yıldızı Yulia Peresild, Cruise’u yenerek uzayda film çeken ilk aktör olurken, yolculuğun Amerikalı şovmen için hala aynı cazibeye sahip olup olmadığı net değil. Ancak eğer ülkeler arası tatlı bir rekabet baş gösterirse Brad Pitt bile gitmeye razı olabilir.

İlgili Haberler