Uzayda gıda üretimi yapan NASA ekibi Dünya'ya döndü

Uzayda gıda üretimi yapan NASA ekibi Dünya'ya döndü

NASA'nın SpaceX ile yürüttüğü Crew-5, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki araştırmalarını tamamlayıp Dünya’ya geri döndü.

A+A-

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), Crew-5 uzay misyonuyla 157 gün önce Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) gönderdiği uzay kapsülü, 4 astronotunun görevlerini tamamlamasıyla birlikte Dünya’ya başarılı bir şekilde dönüş yaptı.

Bloomberg HT'nin haberine göre NASA'nın SpaceX ile birlikte yürüttüğü Crew-5 görevi, Tampa, Florida kıyılarındaki Dragon uzay aracıyla güvenli bir şekilde iniş yaptıktan sonra tamamlanmış oldu. Dört kişilik uluslararası mürettebat yörüngede 157 gün geçirdi.

Crew-5 ekibinde, NASA astronotları Nicole Mann ve Josh Cassada, JAXA (Japon Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı) astronotu Koichi Wakata ve Ros kozmonot Anna Kikina yer alıyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, "Bu uluslararası ekip, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gelecekteki derin uzay görevlerine hazırlanmamıza yardımcı olacak ve Ay'a dönüşümüzün önünü açacak kritik bilim deneyleri ve teknoloji araştırmaları yürütüyor. Bu kaşiflerin yaptığı her ilerleme, tüm insanlık için dev bir adım." dedi.

Mann, Cassada, Wakata ve Kikina, görevleri sırasında 66.577.531 mil yol kat ettiler, uzay istasyonunda 157 gün geçirdiler ve Dünya çevresinde 2512 yörüngeyi tamamladılar.

Astronotlar, Uzay İstasyonu’nda maya bazlı içeceklerden gıda üretimini denedi

Crew-5 ekibi, görevleri boyunca bir dizi bilim, tıp ve teknoloji alanlarında araştırmalara katkıda bulundu.

Astronotlar, istasyonda geçirdikleri süre boyunca toprak kullanmadan bitki yetiştirmek için hidrofonik (toprak kullanmadan su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirilmesi) ve aeroponik (toprak olmadan bitkilerin hava ortamında yetiştirilmesi) tekniklerini test ettiler.

Ayrıca yoğurt, kefir ve maya bazlı bir içecekten belirli miktarlarda temel besin maddelerinin üretimi için bir sistemi test etti.

Astronotlar, uzayda sürekli taze gıda üretim kapasitesine olan ihtiyacı karşılamak için cüce domates yetiştirdiler ve uzayda tüm insan organlarını üretmeye yönelik uzun vadeli planlarda bir basamak taşı olarak istasyonun biyobaskı tesisini kurdular.

NASA Crew-5 mürettebatının Dünya'ya dönüşü, NASA'nın başka bir bilim seferini başlatan SpaceX Crew-6 uçuşunun Uluslararası Uzay İstasyonu’na geçen hafta ulaşmasının hemen ardından gerçekleşti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler