Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Varlฤฑk yรถnetim ลŸirketlerine 3 ay sรผre

Resmi Gazete'de yayฤฑmlanan tebliฤŸe gรถre varlฤฑk yรถnetim ลŸirketlerine aykฤฑrฤฑ durumlarฤฑnฤฑ dรผzeltmeleri iรงin 3 aya kadar sรผre verilecek
Varlฤฑk yรถnetim ลŸirketlerine 3 ay sรผre Borsatek

Resmi Gazete’de yayฤฑmlanan Varlฤฑk Yรถnetim ลžirketlerinin KuruluลŸ ve Faaliyet Esaslarฤฑ Hakkฤฑnda Yรถnetmelikte DeฤŸiลŸiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair YรถnetmeliฤŸe gรถre, sรถz konusu ลŸirketlere, aykฤฑrฤฑ durumlarฤฑnฤฑ dรผzeltmeleri iรงin 3 aya kadar sรผre verilecek. Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumunun, Varlฤฑk Yรถnetim ลžirketlerinin KuruluลŸ ve Faaliyet Esaslarฤฑ Hakkฤฑnda Yรถnetmelikte DeฤŸiลŸiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair YรถnetmeliฤŸi, Resmi Gazete’de yayฤฑmlanarak, yรผrรผrlรผฤŸe girdi.

Buna gรถre, varlฤฑk yรถnetim ลŸirketlerinin รถdenmiลŸ sermayesi 20 milyon liradan az olmayacak.

Yabancฤฑ uyruklu kiลŸilerden istenilen belgelerin, kiลŸilerin yerleลŸik olduฤŸu รผlkede kayฤฑtlarฤฑn tutulduฤŸu bir merci ya da sistem olmamasฤฑ nedeniyle temin edilememesi halinde, durum ilgili รผlkenin yetkili mercilerinden alฤฑnacak evrakla belgelenecek. Belgeleme yapฤฑlamamasฤฑ halinde ise ilgili gerรงek kiลŸi veya tรผzel kiลŸilerce yazฤฑlฤฑ olarak beyanda bulunulacak. Yรถnetmelikte yer alan baลŸvurularla ilgili olarak yurt dฤฑลŸฤฑndan temin edilecek belgeler, ilgili รผlkenin yetkili makamlarฤฑnca ve Tรผrkiye’nin o รผlkedeki konsolosluฤŸunca veya Yabancฤฑ Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldฤฑrฤฑlmasฤฑ SรถzleลŸmesi hรผkรผmlerine gรถre onaylanacak ve baลŸvuruya belgelerin noter onaylฤฑ tercรผmeleri eklenecek.

Kurumca, faaliyet izni iรงin baลŸvuran ลŸirketin sermayesinin her tรผrlรผ danฤฑลŸฤฑklฤฑktan arฤฑnmฤฑลŸ olarak nakden รถdenip รถdenmediฤŸi, planlanan faaliyetleri gerรงekleลŸtirebilecek dรผzeyde olup olmadฤฑฤŸฤฑ, uygun hizmet birimleri ile iรง kontrol, muhasebe, bilgi iลŸlem ve raporlama sistemlerinin kurulup kurulmadฤฑฤŸฤฑ, birimler iรงin yeterli personel kadrosunun oluลŸturulup oluลŸturulmadฤฑฤŸฤฑ ve personelin uygun gรถrev tanฤฑmlarฤฑyla yetki ve sorumluluklarฤฑn belirlenip belirlenmediฤŸi incelenecek. DeฤŸerlendirmenin ardฤฑndan uygun gรถrรผlenlere, kurulca faaliyet izni verilecek ve izinler Resmi Gazete’de yayฤฑmlandฤฑklarฤฑ tarihten itibaren geรงerlilik kazanacak.

“ลžirketlere danฤฑลŸmanlฤฑk hizmeti verilebilecek”

Gerรงek veya tรผzel kiลŸinin, varlฤฑk yรถnetim ลŸirketi sermayesinin yรผzde 50’sini ve daha fazlasฤฑnฤฑ temsil eden paylarฤฑ edinmesi ya da ลŸirket kontrolรผnรผn el deฤŸiลŸtirmesi, yeni imtiyazlฤฑ pay ihracฤฑ, mevcut paylar รผzerine imtiyaz tesisi, imtiyazฤฑn kaldฤฑrฤฑlmasฤฑ veya intifa hakkฤฑ tesisi kurulun iznine tabi olacak.

Banka, Tasarruf Mevduatฤฑ Sigorta Fonu, diฤŸer mali kurumlar ve kredi sigortasฤฑ hizmeti veren sigorta ลŸirketlerinin sรถz konusu hizmetlerinden doฤŸan alacaklarฤฑyla diฤŸer varlฤฑklarฤฑnฤฑn tahsilatฤฑ, yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑ veya รผรงรผncรผ kiลŸilere satฤฑลŸฤฑ konularฤฑnda aracฤฑlฤฑk, destek ve danฤฑลŸmanlฤฑk hizmeti verebilecek. Ana faaliyetlerini gerรงekleลŸtirmek รผzere sermaye piyasasฤฑ mevzuatฤฑ dahilinde ve gerekli izinleri almak kaydฤฑyla faaliyette bulunabilecek, menkul kฤฑymet ihraรง edebilecek ve ihraรง edilmiลŸ menkul kฤฑymetlere yatฤฑrฤฑm yapabilecek. ลžirketlere kurumsal ve finansal yeniden yapฤฑlandฤฑrma alanlarฤฑnda danฤฑลŸmanlฤฑk hizmeti verilebilecek.

Belirlenen ลŸartlarฤฑ ya da ortaklarฤฑ, kurucularda aranan ลŸartlarฤฑ kaybeden, aykฤฑrฤฑ iลŸlem yaptฤฑฤŸฤฑ tespit edilen, kurumca istenen tedbirleri belirlenen sรผrelerde almayan, talep edilen bilgi ve belgeleri sรผresi iรงinde gรถndermeyen ya da 1 takvim yฤฑlฤฑ iรงinde birden fazla yรถnetmeliฤŸin diฤŸer hรผkรผmlerine aykฤฑrฤฑ iลŸlem yaptฤฑฤŸฤฑ tespit edilen varlฤฑk yรถnetim ลŸirketlerine, durumlarฤฑnฤฑ dรผzeltmeleri iรงin 3 aya kadar sรผre verilecek. Sรผre iรงinde durumlarฤฑnฤฑ dรผzeltmeyenlerin faaliyet izinlerinin, aykฤฑrฤฑlฤฑฤŸa konu iลŸlemin niteliฤŸi, haklฤฑ ve zorlayฤฑcฤฑ sebeplerden kaynaklanฤฑp kaynaklanmadฤฑฤŸฤฑ, faaliyet iznini kaldฤฑrmayฤฑ gerektirecek derecede kusur bulunup bulunmadฤฑฤŸฤฑnฤฑn da deฤŸerlendirilmesiyle iptal edilmesi kurulun takdirinde olacak.

Ayrฤฑca yรถnetmeliฤŸe eklenen geรงici maddelere gรถre, varlฤฑk yรถnetim ลŸirketleri asgari sermaye ลŸartฤฑna iliลŸkin hรผkme 31 Aralฤฑk 2017 tarihine kadar uyum saฤŸlayacak. Varlฤฑk yรถnetim ลŸirketleri, durumlarฤฑnฤฑ ve getirilen yรผkรผmlรผlรผklere 31 Aralฤฑk 2016’ya kadar uygun hale getirmek zorunda olacak. 

 

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.754846.86290.16%
EURO 53.511353.61210%
JAPON YENฤฐ 3.4383.4520.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.169658.3380.22%
STERLฤฐN 62.476662.60940.12%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88876.90820.26%
RUS RUBLESฤฐ 0.60530.60550.55%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4171.451.18%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6277.781.33%
GRAM ALTIN SERBEST P.6302.681.38%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)93.882.46%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)134200.000.15%
HAS ALTIN GRAM (TL)6246.391.33%
SPOT ALTIN KG (TL)133445.001.17%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42429.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)62.382.3%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62698.35 -0.7324%
Ethereum 1777.07 -0.3868%
Tether USDt 1.00 -0.0058%
BNB 589.01 2.545%
Solana 80.97 -0.944%
USDC 1.00 -0.0093%
XRP 1.14 -2.5679%
Dogecoin 0.08 -1.3692%
Toncoin 1.79 0.1643%
Cardano 0.19 -2.1205%
Shiba Inu 0.00 -2.3448%
Avalanche 6.90 -1.5045%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam