Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Vergi ve SGK affฤฑ Meclis’te

AKP'li milletvekilleri, yatฤฑrฤฑm ortamฤฑnฤฑn iyileลŸtirilmesi, รถzel sektรถrรผn kamuya olan borรง yรผkรผnรผn azaltฤฑlmasฤฑ amacฤฑyla vergi ve SGK prim alacaklarฤฑnฤฑn yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑna dair dรผn akลŸam TBMM BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ'na bir kanun teklifi sundu.
Vergi ve SGK affฤฑ Meclis'te Borsatek

Yatฤฑrฤฑm ortamฤฑnฤฑn iyileลŸtirilmesi, รถzel sektรถrรผn kamuya olan borรง yรผkรผnรผn azaltฤฑlmasฤฑ amacฤฑyla vergi ve SGK prim alacaklarฤฑnฤฑn yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑna dair AKP’li milletvekilleri tarafฤฑndan dรผn akลŸam TBMM BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’na sunulan teklif ile 30 Nisan itibariyle kesinleลŸtiฤŸi halde รถdenmemiลŸ olan borรงlar taksitle รถdenmesine olanak saฤŸlanmasฤฑ amaรงlanฤฑyor.

Hรผkรผmetin 2011’de รงฤฑkardฤฑฤŸฤฑ kamu alacaklarฤฑnฤฑn yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑna dair yasanฤฑn ardฤฑndan ekonomi ile ilgili bakanlar, yeni bir af ya da yapฤฑlandฤฑrmanฤฑn gรผndemde olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ, bu tรผr uygulamalarฤฑn mรผkellefin รถdeme alฤฑลŸkanlฤฑklarฤฑnฤฑ bozduฤŸunu belirtmiลŸlerdi.

BaลŸbakan Tayyip ErdoฤŸan da bugรผn Tรผrkiye ลžofรถrler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Kurulu’nda yaptฤฑฤŸฤฑ konuลŸmada, sรถz konusu teklifi destekleyerek kamu alacaklarฤฑnฤฑn yapฤฑlandฤฑrฤฑlacaฤŸฤฑnฤฑ belirtti.

Teklifle vergi, SGK ve idari para cezalarฤฑnฤฑn faizleri silinmesi, borรงlarฤฑn enflasyona endekslenerek yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑ ve bunlarฤฑn 36 ay iรงinde 18 taksitte รถdenmesi imkanฤฑ getirilecek.

Buna gรถre, รถdenmemiลŸ sigorta primi, emeklilik keseneฤŸi, kurum karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑ, iลŸsizlik sigortasฤฑ primi, sosyal gรผvenlik destek primi iรงin enflasyon oranlarฤฑ esas alฤฑnarak hesaplanacak tutarฤฑn รถdenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezasฤฑ ve gecikme zammฤฑ gibi alacaklarฤฑn tamamฤฑnฤฑn tahsilinden vazgeรงilecek.

Yetkililer, sรถz konusu yasa teklifinin yarฤฑn TBMM Plan ve Bรผtรงe Komisyonu’nda gรถrรผลŸรผlmesi planlanan taลŸeron ve madencilik alanฤฑnda dรผzenlemeler getiren torba tasarฤฑ ile birleลŸtirilmesinin planlandฤฑฤŸฤฑnฤฑ bildirdi.

Bazฤฑ Kamu Alacaklarฤฑnฤฑn Yeniden Yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑ ve bazฤฑ Kanun ve KHK’larda deฤŸiลŸiklik รถngรถren teklife gรถre, bilanรงo esasฤฑna gรถre defter tutan kurumlar vergisi mรผkellefleri, 31 Aralฤฑk 2013 itibarฤฑyla dรผzenledikleri bilanรงolarฤฑnda gรถrรผlmekle birlikte, ortaklarฤฑndan alacaklฤฑ bulunduฤŸu tutarlar ile ortaklara borรงlu bulunduฤŸu tutarlar arasฤฑndaki net alacak tutarlarฤฑnฤฑn, kanunun yayฤฑmlandฤฑฤŸฤฑ tarihi izleyen รผรงรผncรผ ayฤฑn sonuna kadar vergi dairelerine beyan ederek kayฤฑtlarฤฑnฤฑ dรผzeltebilecek.

Beyan edilen tutar รผzerinden yรผzde 3 oranฤฑnda vergi hesaplanacak.

Sรถz konusu teklife gรถre, 2014 yฤฑlฤฑ Nisan ayฤฑ ve รถnceki aylara iliลŸkin รถdenmemiลŸ olan sigorta primi, emeklilik keseneฤŸi, kurum karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑ, iลŸsizlik sigortasฤฑ primi, sosyal gรผvenlik destek primi iรงin TEFE-รœFE oranlarฤฑ esas alฤฑnarak hesaplanacak tutarฤฑn รถdenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezasฤฑ ve gecikme zammฤฑ gibi alacaklarฤฑn tamamฤฑnฤฑn tahsilinden vazgeรงilecek.

ร–denme imkanฤฑ ortadan kalkmamฤฑลŸ isteฤŸe baฤŸlฤฑ sigorta primi ve topluluk sigortasฤฑ primi ile SGK tarafฤฑndan takip edilen damga vergisi, รถzel iลŸlem vergisi ve eฤŸitime katkฤฑ payฤฑ da aynฤฑ kapsam iรงinde olacak.

ฤฐdari para cezalarฤฑ 30 Mayฤฑs 2014’e kadar รถdenmemiลŸ olan idari para cezasฤฑnฤฑn yรผzde 50’si TEFE-รœFE oranlarฤฑ esas alฤฑnarak รถdenmesi halinde, cezanฤฑn kalan yรผzde 50’si ile idari para cezasฤฑna uygulanan gecikme cezasฤฑ ve gecikme zammฤฑnฤฑn tahsilinden vazgeรงilecek.

Bu dรผzenlemeden yararlanmak isteyenler kanunun yayฤฑmlanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan ilk รผรง ay iรงinde baลŸvuruda bulunacak ve sรถz konusu รถdemeyi en fazla 18 eลŸit taksitte tamamlayacak.

Borcun tamamฤฑnฤฑn ilk taksitte รถdenmesi halinde herhangi bir faiz uygulanmayacak. Borcun taksitle รถdenmek istenmesi halinde borรงlular, taksit รถdemelerinde 6, 9, 12 ya da 18 eลŸit taksidi tercih edebilecek.

Kamu borรงlarฤฑnฤฑn yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑndan esnaf, sanatkar, รงiftรงi ve diฤŸer baฤŸฤฑmsฤฑz รงalฤฑลŸanlar da faydalanacak.

Sรถz konusu รงalฤฑลŸanlarda prim borรงlarฤฑ nedeniyle sigortalฤฑlฤฑk sรผreleri durdurulmuลŸ olanlardan, kanunun yรผrรผrlรผฤŸe girmesinden sonra ilk dรถrt ay iรงinde baลŸvuruda bulunarak, primlerini รถdemeleri halinde sigortalฤฑlฤฑk sรผreleri durdurulmamฤฑลŸ gibi deฤŸerlendirilecek.

Yapฤฑlandฤฑrฤฑlan borรงlar nedeniyle daha รถnce mallara konulan hacizler, yapฤฑlan รถdemeler nispetinde; รผรงรผncรผ ลŸahฤฑslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin รถdenmesinden sonra tรผmรผyle kaldฤฑrฤฑlacak.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.824146.83520.02%
EURO 53.48553.5115-0.18%
JAPON YENฤฐ 3.4543.463-0.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.927657.9731-0.34%
STERLฤฐN 62.592362.6339-0.17%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88176.8847-0.12%
RUS RUBLESฤฐ 0.61230.61260.77%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4115.13-1.2%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6187.96-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6269.100.56%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)90.40-3.26%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)133200.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6157.02-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)131476.00-1.33%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42239.000.45%
GรœMรœลž/ONS ($)60.30-2.87%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63796.87 0.0227%
Ethereum 1788.71 -0.2789%
Tether USDt 1.00 -0.0124%
BNB 583.19 -0.3289%
Solana 81.34 -0.7238%
USDC 1.00 -0.0128%
XRP 1.12 -2.3051%
Dogecoin 0.07 -2.8969%
Toncoin 1.64 -7.5486%
Cardano 0.18 -3.9463%
Shiba Inu 0.00 0.9985%
Avalanche 6.75 -3.2049%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam