Visa ve MasterCard, Londra'da toplu davadan yırttı

Visa ve MasterCard, Londra'da toplu davadan yırttı

Visa ve MasterCard, Birleşik Krallık'ta ücretler konusunda açılan yeni toplu davaları şimdilik savuşturdu.

A+A-

Küresel ödeme sistemi şirketleri Visa ve Mastercard, perakendecilerden alınan ücretlerle ilgili Londra'da devam eden davada şimdilik avantajlı duruma geçti. Londra'daki bir mahkeme Perşembe günü, önerilen toplu davaların şimdilik devam edemeyeceğine karar verdi.

Reuters'ın haberine göre, iki firma, tüketiciler alışveriş yapmak için kart kullandıklarında perakendecilerin ödediği çok taraflı değişim ücretleri nedeniyle Londra'da halihazırda uzun bir dava listesiyle karşı karşıya.

Visa ve Mastercard'ın her biri, şu anda çeşitli davaları birlikte yöneten Londra Rekabet Temyiz Mahkemesi'nde yüzlerce davacı tarafından dava edilmiş durumda. 

Özel amaçlı bir kuruluş olan Commercial and Interregional Card Claims (CICC) geçtiğimiz yıl Visa ve Mastercard'a karşı bir dizi dava daha açmış ve fazla ücretlendirildikleri iddia edilen işyerleri adına tazminat talep etmişti.

Nisan ayındaki bir duruşmada CICC, mahkemeden davalarının Birleşik Krallık'ın, ABD'deki toplu dava rejimine kabaca eşdeğer olan toplu dava rejimi kapsamında tasdik edilmesini talep etmişti.

Rekabet Temyiz Mahkemesi bugün verdiği yazılı bir kararla davaları tasdik etmeyi reddetti, ancak CICC'ye devam etmek istiyorlarsa davadaki taleplerini değiştirmeleri için sekiz hafta süre verdi.

Visa ve Mastercard'ın avukatları Nisan ayındaki duruşmada, CICC'nin davalarına duyulan ihtiyacın, binlerce tüccarın halihazırda kendilerine dava açmış olması ve İngiltere'de 2.300'den fazla davacının Visa'ya dava açmış olması nedeniyle zayıfladığını söyledi.

Bir Mastercard sözcüsü mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek "biz revize bir talepte bulunulması halinde bunun da aynı şekilde başarısız olması gerektiğine inanıyoruz. Her zaman iddianın temelden kusurlu olduğunu ve hiçbir zaman işletmelere yardım etmekle ilgili olmadığını savunduk - avukatlar ve mali destekçileri kendileri için para kazanmaya çalışıyorlar" dedi. Visa, ise konu ile ilgili yorum yapmayı reddetti.

İlgili Haberler