Yapay zeka kitlesel işsizliğe neden olacak mı?

Yapay zeka kitlesel işsizliğe neden olacak mı?

Özellikle ChatGPT'nin hayatımıza girmesiyle yapay zekanın kitlesel olarak işsizlik sorununu patlatabileceği korkusu yayılmaya başladı. Peki bu mümkün mü?

A+A-

Yapay zeka teknolojisindeki hızlı gelişmeler, geniş iş alanlarının yakında ortadan kalkabileceği korkusunu körüklüyor.

Deutsche Bank ekonomistleri Pazartesi günü yayınladıkları bir notta, en azından işsizlikte artış yaratma potansiyeliyle ilgili olarak, bu tür endişelerin muhtemelen yersiz olduğunu savundu.

screenshot_1-054.jpg

Yukarıdaki grafikte, 1755'e kadar uzanarak, şu anda G-7 ülkeleri olan ülkelerdeki uzun vadeli işsizlik ile teknoloji ve istihdam konusundaki geçmiş korkuları takip ediyorlar. Sanayi Devrimi'nin ortaya çıkışından bu yana, tezgâh parçalayan Ludditler de dâhil olmak üzere pek çok korku yaşanmıştır.

Verilerin, teknolojinin işsizlik yaratmadığını gösterdiğini söylediler.

Ekonomistler notlarında "İşsizliğin herhangi bir teknolojik dalgadan ziyade ekonomik döngülere bağlı olarak salındığını açıkça göstermektedir. Aslında, bugünün medyan G7 işsizlik oranı olan %3.8, serinin başlangıcı olan 1755 yılındaki %5'lik Birleşik Krallık oranının altındadır" diye yazdı ve şu şekilde devam etti:

"Dolayısıyla, 1755'teki işlerin neredeyse tamamı artık mevcut olmasa da, farklı görevlerin otomasyonu sürekli artan bir işsizlik sarmalına yol açmadı. Teknoloji her zaman alternatif daha üretken işler için işgücünü serbest bırakacak zenginlik ve zamanı yaratmış ve o zamanlar ihtiyacımız olduğunu hiç bilmediğimiz endüstriler ve işler yaratmıştır."

Deutsche Bank ekonomistleri, işgücü piyasalarında kısa vadeli aksaklıklar olsa bile, yapay zekanın üretkenliği artırma potansiyeline şiddetle ihtiyaç duyulduğunu savundu. Bu da muhtemelen "toplum için daha fazla fırsat, iş ve zenginlik" yaratacaktır. Bu da işin doğasının değişmeye devam edeceği, ancak yapay zekanın "nihayetinde yok ettiğinden daha fazla iş yaratacağı" anlamına geliyor.

İlgili Haberler