Yapay zeka şirketi OpenAI, 100 milyar dolara koşuyor

Yapay zeka şirketi OpenAI, 100 milyar dolara koşuyor

OpenAI, 100 Milyar Dolar Değerlemede Yeni Fon Toplamak İçin Görüşmelere Başladı

A+A-

Yapay zeka araştırma laboratuvarı OpenAI, ChatGPT üreticisini dünyanın en değerli girişimlerinden biri haline getirecek bir anlaşma ile 100 milyar dolar veya üzerinde bir değerleme ile yeni bir finansman turu başlatmak için ön görüşmeler yapıyor.

Bloomberg Businessweek'in haberine göre, konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, potansiyel olarak bağış toplama turuna dahil olan yatırımcıların ön görüşmelere dahil edildiğini söyledi. Bu kişiler, finansman turunun şartları, değeri ve zamanlaması gibi ayrıntıların henüz kesinleşmediğini ve hala değişebileceğini söyledi.

CBInsights'ın verilerine göre, fonlama turu planlandığı gibi gerçekleşirse, yapay zekanın gözdesi, Elon Musk'ın Space Exploration Technologies Corp. şirketinin ardından ABD'deki en değerli ikinci girişim olacak.

OpenAI konu ile ilgili yorum yapmayı reddetti.

OpenAI'nin yükselen değeri, bir yıl önce basit komutlara yanıt olarak ürkütücü derecede insani cümleler ve hatta şiir yazabilen bir sohbet robotu olan ChatGPT'yi piyasaya sürdükten sonra başlattığı yapay zeka çılgınlığını yansıtıyor.

Şirket, Microsoft Corp'tan bugüne kadar 13 milyar dolar toplayarak Silikon Vadisi'nin en gözde girişimi haline geldi ve birkaç ay içinde teknoloji endüstrisinin gidişatını değiştiren yapay zeka umutlarına yönelik yeni bir ilgi uyandırdı.

Amazon.com Inc. ve Alphabet Inc. o zamandan beri OpenAI rakibi Anthropic'e milyarlar akıttı. Salesforce Inc. Hugging Face'e 4,5 milyar dolar değerinde bir yatırıma öncülük etti ve yapay zeka işlemlerine güç veren yarı iletkenlerin çoğunu üreten Nvidia Corp. bu ayın başlarında 2023'te iki düzineden fazla yatırım yaptığını söyledi.

OpenAI, Abu Dabi merkezli G42 ile yeni bir çip girişimi için finansman sağlamak üzere görüşmelerde bulundu.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden biri, girişimin G42'den 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında bir kaynak sağlamayı görüştüğünü söyledi. Çip girişimi ve daha geniş şirket fonlama çabalarının ilişkili olup olmadığı belirsiz.

OpenAI İcra Kurulu Başkanı Sam Altman, Tigris kod adlı çip üretim projesi için sermaye arayışındaydı. Bloomberg News'in geçen ay bildirdiğine göre amaç, şu anda yapay zeka çip pazarına hakim olan Nvidia'nınkilerle rekabet edebilecek yarı iletkenler üretmek.

Ekim ayında G42, OpenAI ile "BAE ve bölgesel pazarlara en son yapay zeka çözümlerini sunmak için" bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Herhangi bir finansal detay verilmedi. 2018'de kurulan firma, BAE'nin ulusal güvenlik danışmanı ve Abu Dabi Yatırım Otoritesi başkanı Şeyh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan tarafından yönetiliyor.

OpenAI'nin geleceği, yönetim kurulunun geçen ayın başlarında Altman'ı aniden kovmasının ardından kısa süreliğine belirsiz görünüyordu. O dönemde bazı yatırımcılar hisselerini sıfıra indirmeyi düşünmüştü. Ancak beş gün süren liderlik kargaşasının ardından Altman geri getirildi ve yeni bir yönetim kurulu seçildi. Şirket, yaşanan çalkantıların ardından müşterilerine ürünlerine yeniden odaklandığının sinyalini vermeyi amaçladı.

İlgili Haberler