Yapı Kredi Bankası: Piyasalarda endişeler azalıyor

Yapı Kredi Bankası: Piyasalarda endişeler azalıyor

Yapı Kredi Bankası, küresel piyasalarda FED'in şahin duruşunda yumuşama, ABD istihdamında yavaşlama ve jeopolitik risklerin azalması ile birlikte iyimserliğin arttığını açıkladı

A+A-

Yapı Kredi Bankası'nın 6 Kasım 2023 bültenine göre FED'in şahin duruşunda yumuşama, ABD istihdamında yavaşlama ve jeopolitik risklerin azalması piyasalarda iyimserliği artırdı. Risk iştahı pozitif seyrediyor. Usd talebi azalıyor, tahvil faizleri düşüyor. Piyasalar yavaşlayan ekonomi, düşen enflasyon, güvercinleşen merkez bankaları moduna olumlu fiyatlama ile yanıt verebilir.

Yapı Kredi Bankası'nın piyasa beklentileri

Endişeler azalıyor… FED geçtiğimiz Çarşamba günü enflasyonla mücadelede kararlılığını yineledi. Hedefe ulaşmak isteğini korudu. Yalnız duruşundu şahin taraftan güvercin tarafa doğru kayma gösterdi. FED endişeleri azalıyor ABD istihdam verileri FED sıkılaşmasına karşı direnç olmayı başardı. Son açıklanan veriler ise istihdamın zayıflama gösterdiğini ortaya koyuyor. Parasal sıkılaşmanın birikimli etkisi istihdam talebini azaltıyor sinyali veriyor. İstihdam endişeleri azalıyor. Jeopolitikte tansiyonun kontrol altında tutulmaya çalışılması çatışmanın piyasalar üzerindeki etkisini sınırlıyor. Çatışmanın başka yerlere sıçramaması jeopolitik başat fiyatlama olmasının önüne geçiyor. 620 gün önce Rusya, Ukrayna’ya ilk füze saldırısı yapmıştı. Savaş 2. yılını doldurmak üzere. İlk başlarda savaş piyasalara çok baskı yaptı. Şimdi ise fiyatlamada yeri çok çok sınırlı. Buradan hareketle Orta Doğu’daki çatışma, bu çapta, bu derinlikte kalırsa piyasaya etkisi zamanla azalmaya devam edebilir. Jeopolitik endişeler azalıyor. Geçtiğimiz hafta Çarşamba’dan itibaren global piyasalarda daha iyimser fiyatlama algısı oluşmaya başladı. FED’in açtığı kapı, ABD aylık istihdam veri seti tarafında desteklendi. Risk iştahı olumlu seyrediyor. Diğer yandan Usd talebi azalıyor, tahvil faizleri düşüyor, güvenli liman arayışı zayıflıyor. Soru şu, iyimserlik ne kadar sürer, uzun soluklu olur mu?

Piyasaları baskılayan FED’in şahin dozunu artırması ve piyasaların buna uyumlanması, enflasyonda risklerin ortaya çıkması ile FED ve piyasanın buna uyumlanması oldu. Son dönemde bunlar yaşandı, risk iştahı azaldı. Enflasyon, istihdam FED sıkılaşmasına boyun eğmeyi sürdürürse piyasalar yavaşlayan ekonomi, düşen enflasyon, güvercinleşen merkez bankaları moduna olumlu fiyatlama ile yanıt verebilir. Bunun uzun soluklu olması için ters bir gelmemeli (örneğin yukarı çıkan enflasyon), tatsız siyasi bir gelişme olmamalı (örneğin bir jeopolitik olay). Biz bu süreçte (eldeki veri seti ile) piyasalardaki iyimserliğin sürebileceği kanaatindeyiz. Bu hafta ajanda yoğun. Veri tarafı yoğun, merkez bankalarında yapılacak açıklamalar çok. Veri tarafında ‘çok kritik veri’ bulunmuyor. Merkezler tarafında ise Powell Çarşamba, Lagarde Çarşamba ve Perşembe konuşacak. Bu konuşmalar dikkat çekiyor. Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yatay. Asya’da Hong Kong yüzde 1,7 civarı, Çin yüzde 0,9 civarı, Japonya 2,5 civarı pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,58, Dolar Endeksi 105, ons altın 1.984 Usd civarında işlem görüyor. Lokal tarafta, yeni ekonomi yönetiminin çabaları ve jeopolitik riskler fiyatlanıyor. Jeopolitik risklerin azalması risk iştahının artmasını, ekonomik unsurların fiyatlanmasını sağlayabilir. Borsadaki momentum son haftalarda zayıf, CDS 370’in altına indi, tahvil faizleri normalleşmeye devam ediyor, TL ılımlı kaybını sürdürüyor. Ekim ayı enflasyonu piyasa tahminlerine paralel sonuçlandı. Yıllık oran 61,36% oldu. Bu hafta veri trafiği zayıf. Hazine’nin Kasım ayı borçlanma programı bu hafta başlıyor. 4 ihale düzenlenecek. Bugün 11 ay vadeli bono ile 4 yıl vadeli tahvil ihraç edilecek.

USD /TL: Çarşamba günü FED ile başlayan iyimserlik, Cuma günü ABD istihdam verileri ile artarak sürüyor. Piyasalar Usd talebini azaltıyor. Genel olarak FED şahinliğinin azalma eğilimi gösterme süreci makro verilere bağlı. Veriler, ekonomik aktivitenin azalma yönünde ilerlediğini gösterir ve aynı zamanda enflasyon tehdit olmaktan uzaklaşırsa bu piyasalar için azalan Usd talebi anlamına gelebilir. Şimdilik bu sürece kapı aralandı diyebiliyoruz. Lokal tarafta, Ekim ayında enflasyon artışı piyasa beklentisine yakın oldu. Yıllık artık 61,36% ile önceki veriye göre hafif azaldı. Yine de trend olarak enflasyon, yukarı yönünü koruyor. Beklentiler önümüzdeki aylarda yukarı yönün korunması şeklinde. Gelecek yıl 2Ç’te zirve oluşması bekleniyor. Enflasyon verisi lokal varlıklarda çok etki yaratmadı. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,43 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 28,50 ve 29,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Enflasyon 61,36% ile piyasa beklentilerine yakın sonuçlandı. Böylece yılın bitimine son 2 veri kala, piyasalar trendi çok tepki vermeden sürdürüyor. Enflasyonda 10 puan civarı artış ile zirve oluşumu bekleniyor. Hazine bu hafta 4 ihale düzenleyecek. Bugün 11 aylık bono ile 4 yıl vadeli tahvil ihraç edilecek. Yarın ise 2 ve 10 yıl vadeli tahviller ihraç edilecek. Hazine’nin borçlanma programı ayın ilk yarısı tamamlanacak. Tahvil faizlerinde normalleşme sürüyor. Zira regülasyonda normalleşme sürüyor. Böylece TL sabit getirili araçlar daha anlamlı noktalara yaklaşıyorlar. Globalde, FED kararı ve ABD istihdam verisi sonrası faiz hadleri aşağı iniyor. Tahvil faizlerindeki düşüş risk iştahına olumlu yansıyor. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 19 baz puan artarak ve 2 baz puan azalarak, %37,60 ve %28,44 seviyesinden tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım ): Haftaya başlarken 7,800 direncini yakından izlemeyi sürdürüyoruz... Endekste kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin geçtiğimiz hafta 7,297 seviyesi üzerinde tutunarak tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Hatalık periyotta -%0.01 oranında hafif bir değer kaybının oluştuğu ve 7,705 ile haftayı tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, 7,400 seviyesini tepki alımları kapsamında ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,400 üzerindeki hareketlerde ise piyasadaki tepki alımlarının haftanın ilk işlem gününde de etkisini sürdüreceğini düşünüyoruz. Şu aşamada 3 Ekim tarihinde başlayan kısa vadeli düşüş trendinin sürdüğü piyasada, 7,800 seviyesini tepki sürecinin kritik geçiş noktası olarak almaya devam ediyoruz. Endeksin 8,560 zirve bölgesinden itibaren sürdürdüğü aşağı hareketini tamamlaması ve yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 7,800 direncinin geçilmesi gerekiyor. Bu durumda ilk etapta bir üst noktada bulunan 8,100 seviyesini test edecek ara bir yükselişin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Aşağı yönde ise geçtiğimiz hafta deforme edilen 7,400 bölgesini ana destek konumunu sürdürüyor. 7,400 üzerindeki hareketler piyasadaki yükseliş eğilimini destekleyecektir. Altındaki olası hareketlerin ise yeniden aşağı baskıyı gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.

Eur/Usd: Şahinlik dozu azalan FED ve yavaşlayan istihdam artışı. Yatırımcıları bu iki unsur üzerinden iyimser algı içine giriyor. Enflasyon endişelerindeki, FED endişelerindeki azalma risk iştahına olumlu yansıyor. Para piyasalarında ise Usd talebi azalıyor. Olumlu algının devamı, makro verilere bağlı. Yavaşlayan ekonomik aktive, düşüşünü sürdüren enflasyon sinyali ‘olumlu algının’ devamını getirebilir. Geçtiğimiz Çarşamba ve Cuma günlerine ait haberler risk iştahına fiyatlamanın kapısını araladı. Devamı verilere bağlı. Bir de tabii ki ekonomi dışı haberlere. İlk sırada jeopolitik risk yer alıyor. Jeopolitik piyasalar üzerinde baskıya dönüşebilir. Bu ihtimal geçerliliğini koruyor. Yalnız, tansiyonunun kontrol etme çabaları başarılı oluyor gibi gözüküyor. Böylece ekonomik konular daha çok konuşulabiliyor, fiyatlanabiliyor. Bu hafta çok kritik veriler bulunmuyor. Kaldı ki trafik de çok yoğun değil. Merkez bankaları tarafında konuşma trafiği daha yoğun. Çarşamba günü Powell ve Lagarde, Perşembe günü Lagarde konuşma yapacak. Bunlar öne çıkanlar. Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının altına indi. Yatırımcıların algısı değişim gösteriyor. Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,068 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd: Geçtiğimiz hafta 2 haber belirleyici oldu. İkisi de ABD kaynaklı. FED kararı ve ABD aylık istihdam verisi piyasaların risk iştahını artırıcı etki yaptı. Yatırımcılar diğer para birimlerine yöneliyor, Usd talebi azalıyor. Gbp de bu süreçte talep görüyor. Talebin devamlılığı ilkten büyüme ve enflasyon gibi verilere bağlı. Genel olarak ise ekonomik yavaşlamanın sürmesi, enflasyon tehlikesi yaratacak gelişmelerin olmamasına bağlı. Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının altına indi. Yatırımcıların algısı değişim gösteriyor. Bu sabah 1,237 seviyesinde bulunan paritede 1,235 ve 1,23 seviyeleri gün içi destek; 1,242 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Altın: Jeopolitik risklerin öne çıktığı, güvenli liman talebinin hızlı artış kaydettiği günler yaşadık. Şu an ise güvenli liman talebinde biraz soğuma söz konusu. Zira jeopolitik tansiyon azalma kaydediyor. Hal böyle olunca, kıymetli madenler duraklama, biraz geri çekilme kaydediyor. Kıymetli madenlerde son yaşanan yükseliş değerli Usd’ye ve yüksek tahvil faizlerine rağmen oldu. Son 3-4 gündür ise Usd güç kaybediyor, tahvil faizleri düşüyor. Bu ise kıymetli madenlerdeki düşüşün sınırlı kalmasını sağlayabilir. Jeopolitiğin ve ekonomik konuların nette etkisi sınırlı talep azlığı şeklinde olabilir. Bu hafta kritik veri bulunmuyor. Veri akışı çok yoğun değil. merkez bankaları tarafında Powell’ın ve Lagarde’ın konuşmaları en dikkat çekenler. Jeopolitik risklerin azalması, sürecin zaman yayılması aynı zamanda risk iştahının artması altın fiyatları için dengeleyici bir durum ortaya koyabilir. Altın için kısa vade 1.985 Usd takip edilebilir. Üstünde yukarı istek artabilir. Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde. Bu sabah 1.984 Usd seviyesindeki ons altında 1.970 ve 1.955 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.985 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Eurobond: ABD istihdamında yavaşlama, FED şahinliğinin azalması. Bu iki unsur piyasaların rahatlamasını sağlıyor. Tahvil faizleri düşüyor. Düşüşün devamı makro verilere ve jeopolitik risklere bağlı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Lokal tarafta,. ABD tahvil faizleri ile korelasyon devam ediyor. Bu tarafta yaşanan olumlu hava Türkiye CDS’lerinde ve eurobond fiyatlarında karşımıza çıkıyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz. CDS 367 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 20-26 cent; orta vadelilerde 94-120 cent; uzunlarda 116-120 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,95%, 8,94% ve 8,88% oldu.

İlgili Haberler