Yeni Kovid-19 varyantının piyasalara etkisi sert oldu

Yeni Kovid-19 varyantının piyasalara etkisi sert oldu

Gelişen piyasalar, Güney Afrika'da tespit edilen yeni Kovid-19 varyantının yarattığı endişelerle sene başından beri elde ettiği kazançları geri verdi.

A+A-

Gelişen piyasa varlıkları, hisse senetlerinden tahvillere, Fed’in para politikasını sıkılaştırma hızını artırmayı değerlendirdiği bir ortamda, yatırımcıların yeni Kovid-19 varyantının olası etkilerine ilişkin endişelerinin artması sonrası, son ayların en kötü haftalık performansını göstermeye hazırlanıyor.

Para birimleri de sert satışlarla karşılaştı ve MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi, güvenli limanlara akın ile birlikte, yıl başından bu yana gerçekleştirdiği kazancını geri verdi.

Güney Afrika’da yeni varyant

Güney Afrika’da yeni Kovid-19 varyantının ortaya çıkması ve bu varyanta Hong Kong’a seyahat eden iki kişide rastlanması Cuma günü piyasalarda sarsıntıya yol açtı. Güney Afrika’da yeni varyantla bağlantılı vaka sayısı sadece 100 civarındayken, bu yeni varyant, birçok ülkenin halen önceki varyantlardan kaynaklanan vaka artışları ile mücadele ettiği bir dönemde, ekonomileri pandemiden kaynaklanan örtülü risklere karşı daha kırılgan hale getiriyor.

Cuma günü sert düşüş yaşandı

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi Cuma günü yüzde 1,9 kadar düştü ve bunun sonucu endeksteki haftalık kayıp yüzde 3’e yaklaştı. Gelişmiş piyasa hisselerini kapsayan endeksteki günlük kayıp ise yaklaşık yüzde 1 ile gelişen piyasalara göre daha düşük bir seviyede kaldı. ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratları Cuma günü sert düştü ve ABD Hazine tahvilleri değer kazandı.

Bu haber toplam 645 defa okunmuştur