Yüksek faiz konut piyasasını vurabilir

Yüksek faiz konut piyasasını vurabilir

Standard & Poor’s gelişmekte olan piyasalardaki konut piyasası raporunda Türkiye için olumlu ve olumsuz noktaları açıkladı

A+A-

Kredi derecelendirmesi ve kredi riski araştırma kuruluşu Standard & Poor’s’, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki konut piyasaları detaylı bir şekilde masaya yatırdı.

Standard & Poor’s’,un, gelişmekte olan ülkelerin konut piyasalarındaki trendleri inceleyen araştırmasında Türkiye konusunda öne çıkan satırbaşları şöyle:

- Kısa vadede Türkiye konut piyasalarının fonlama koşullarının destekleyici olarak kalması bekleniyor.

- Yabancı alıcıların Türkiye konut piyasalarına karşı ilgisinin pazarı desteklemeye devam etmesi öngörülüyor. Ancak Türkiye’nin artan genç nüfusundan kaynaklanan güçlü yapısal talep, Türkiye konut piyasalarındaki ana itici etkenin olarak kalmaya devam etmesi bekleniyor.

- 2015 yılında, daha uygun parasal koşullar ve düşük petrol fiyatlarının sonucu temel enflasyondaki düşüş ve neticesindeki satınalma gücündeki artışın Türkiye konut piyasasındaki iç talebi canlandırması bekleniyor.

Konut piyasasına Fed uyarısı

- Yine de Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme programı ve ABD’de FED’in olası faiz artırımı Türkiye’ye doğru sermaye akışlarının belirsizliğini arttırmaktadır. Türkiye’nin dış sermaye akışına bağımlılığı gön önüne alındığında bu durumun Türkiye konut piyasasında riskleri içerebileceği görülmektedir.

Artan talebe güçlü sunumla karşılık

Raporda 2015 yılı için artan talebe artan sunumla karşılık verileceği öngörülüyor. Eylül 2014 verilerine göre bir önceki yıla oranla yüzde 25'lik bir artışla 1 milyon adete ulaşan yeni konut inşaatına dikkat çekilerek bu durumun 2015'te de sürmesi halinde fiyatlar üzerinde baskı yapacağı belirtiliyor.

2014'te yüzde 16'lık artış

Türkiye'de 2014 yılında konut fiyatlarının ortalama yüzde 16'nın üzerinde arttığına dikkat çekilen raporda, "Konut fiyatlarında 2014 yılındaki reel artış, 2013 yılındaki yüzde 6'lık rekoru da aşarak yüzdre 7'ye çıktı" denildi.

Artan talep nedeniyle mortgage faizlerinin, 2013 Haziran ayındaki yüzde 8.3'lük en düşük düzeyinden, 2014 yılının Nisan ayında yüzde 13.6 ile rekor düzeye çıktığına da dikkat çekilen S&P raporunda, bu tarihten sonra başlayan iniş trendiyle konut kredisi faizlerinin Şubat ayında yüzde 10.8 düzeyine kadar çekildiğine işaret edildi.

S&P raporunda faizlerin yükseldiği dönemde kredili konut satışlarında önemli daralmalar yaşandığına da işaret edilerek, faizlerdeki düşüşlere paralel olarak kredili satışların da yükseliş içinde olduğu, fiyatların da yükseliş eğilimine girdiği belirtildi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.