"Yükselen CDS'ler yüzünden fon verilmiyor"

"Yükselen CDS'ler yüzünden fon verilmiyor"

Sanayi üretimi verilerini değerlendiren Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Kanadalı Exim Bank’ın Türk sanayi sektörüne yüksek CDS’ler yüzünden fon vermediğini söyledi.

A+A-

Sanayi üretimi verilerini değerlendiren Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, sanayi sektörünün uygun fiyatlı yer ve finansmana erişimi konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Eroğlu Kanadalı Exim Bank’ın Türk sanayi sektörüne yüksek CDS’ler yüzünden fon vermediğini dile getirdi.

"Sanayi, yüksek CDS’ler nedeniyle başka ülkelerden finansman bulamıyor"

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, sanayi sektörünün üretiminin hızla büyüdüğünü önümüzdeki dönemde de üretim ve kapasite gücünün hızla büyümeye devam edeceğini söyledi. Eroğlu sektörün Kapasitelerinin yüzde 80’ni aştığını ve bu oranın yeni yatırım ihtiyacını doğurduğunu söyleyerek;

“Sanayi üretiminin sürdürülebilirliği açısından kapasite kullanım oranı çok önemli. Kapasiteler yüzde 80’leri geçmiş durumda, bu da yeni yatırım ihtiyacını doğuruyor. Bu konuda önümüzde iki tane konu var. En önemlisi tabii ki finansmana kolay erişim, ikincisi de sanayinin uygun fiyatlı yer problemi. Rusya - Ukrayna krizinde bazı ülkelerin verdiği aşırı tepkiler ve Türkiye’nin yükselen CDS’leri biz sanayicileri finansman bulma konusunda olumsuz etkiliyor."

“Türkiye’den yatırım yapan firmalarımız başka ülkelerin Exim Bank’larını kullanır. Geçtiğimiz günlerdeki Kanada Exim Bank ile yatırım yapma sürecinde olan firmalarımızın 'Türkiye’nin riski yükseldi biz artık bu fonlamayı yapmayacağız' gibi bir cevap aldıklarını öğrendik. Bizim kendi kaynaklarımızla finansman sistemimizle bu yatırımları desteklememiz gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

KOBİ'lerin KGF çıkmazı

Cumhurbaşkanlığının 18 Mart tarihinde yayınladığı genelgeyle şirketlerin KGF'den yararlanmasında sıkıntılar yaşandığına değinen Yavuz Eroğlu, "KGF çok önemli bir enstrüman ancak görüyoruz ki son açıklanan KGF paketi yetersiz ve arttırılmasına ihtiyaç var. Bir önceki açıklanan KGF paketi hâlâ açıkta, orada da imalata dayalı ithal ikamesi programı geçtiğimiz günlerde açıklanan cari açıktaki büyümeyi kapatacak bir paket. Ancak 18 Mart tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle KOBİ'ler zor duruma düştü. Genelgedeki düzenleme KOBİ'ler artsın diye olumlu anlamda çıkarıldı ancak yanlış yorumlanmış gözüküyor"

“Son kararnameyle Türkiye’de özellikle cari açığı düşürecek firmaların yatırımlarının önü kesildi. KOBİ dışı firmalarda 250 bin liraya kadar kefalet limiti varken KOBİ'lerde 25 milyon lira. Yani yatırıma hazırlanmış, içeriye dosyasını vermiş şirketlere yönetmelikle siz KOBİ'siniz deniyor. Dolayısıyla 250 bin TL yatırım yapacak şirkete 35 milyon TL ödenek çıkartıyorlar. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor çünkü ülkemizin sürdürülebilir yatırımlara ihtiyaç var ve bu genelgeyle yatırımların önü kesilmiş oldu.” dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler