Yükselen petrol fiyatları enflasyon endişelerini artırdı

Yükselen petrol fiyatları enflasyon endişelerini artırdı

Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintisiyle ilgili kararlarının ardından artan petrol fiyatları enflasyon endişelerini artırırken dolar ve ABD tahvil getirileri yükseliyor.

A+A-

Petrol fiyatlarında yükselişin enflasyon endişelerini yeniden canlandırmasıyla dolar yükselişe geçti.

Doların gelişmiş ülke para birimlerine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Endeksi Salı günü %0,7 yükseldi ve 1.254 puanla Mart zirvesini gördü.

Enflasyon endişelerine ek olarak yoğun özel sektör tahvil ihraçları ABD tahvil getirilerini yukarı taşıdı. ABD 10 yıllık getiri Salı günü 8 baz puan yükselerek %4,26’ya çıktı.

ABD borsalarında yaşanan kayıp Asya piyasalarına yansıdı.

Kura müdahale edilebileceği açıklamasının yapıldığı Japonya’da ise endeksler Asya’nın geri kalanından olumlu ayrıştı. Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerini uzattığını açıklamasının ardından 90 doların üzerine çıkan Brent petrol varil fiyatı bu seviyelerini koruyor.

Brent petrol fiyatları 90 doları gördü

Brent petrol fiyatları, önemli OPEC+ üreticilerinin arz kesintilerini uzatma kararının ardından 90 dolara ulaşarak kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Suudi Arabistan kırılgan küresel petrol piyasasını desteklemek için tek taraflı petrol üretim kesintisini üç ay daha uzattığını duyurdu. Bu hamleyle birlikte ülkenin petrol üretimi günlük yaklaşık 9 milyon varil ile son birkaç yılın en düşük seviyesinde kalacak. Rusya da yıl sonuna kadar günlük 300 bin varil petrol kesintisine devam edeceğini duyurdu.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintileri sonucu küresel petrol envanterlerinde yaşanan düşüş ham petrol fiyatlarını son dönemde yukarı çekti.

İlgili Haberler