Petrol fiyatları Çin'in büyüme verileri ile yükseldi

Petrol fiyatları Çin'in büyüme verileri ile yükseldi

Çin ekonomisi toparlanırken petrol fiyatları yükselmeye devam ediyor

A+A-

Çin ekonomisinin toparlanmaya devam etmesi ve rekor petrol tüketimi raporları, petrol fiyatlarının yükselmesini destekliyor.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü %0,7 artışla 94,32 dolara, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü (WTI) ise %0,8 artışla 90,87 dolara yükseldi. Her iki gösterge de bir hafta öncesine göre yaklaşık %4 artış gösterdi.

Çin'in sanayi üretimi ve perakende satışları Ağustos ayında beklenenden daha hızlı büyüyerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin COVID-19 salgınından toparlanmasının istikrar kazandığını gösterdi.

Ulusal Büro tarafından Cuma günü açıklanan veriler de petrol rafineri işlemlerinin Ağustos ayında bir önceki yıla göre %19,6 artışla 64,69 milyon tona yükseldiğini ve günlük 15,23 milyon varile (bpd) eşit olduğunu gösterdi.

Çinli işleyicilerin yaz seyahati talebini karşılamak ve Asyalı tüketicilere ihracatta güçlenen marjlardan yararlanmak için çalışma oranlarını yüksek tutmasıyla rafinaj üretimi arttı.

Uluslararası Enerji Ajansı bu hafta yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ve Rusya'nın uzatılan petrol üretim kesintilerinin dördüncü çeyrek boyunca piyasada açıkla sonuçlanmasını beklediğini söyledi.

İlgili Haberler