Yolcu beraberinde 25 bin lira ile 10 bin avro ve eลitini aลan para รงฤฑkฤฑลlarฤฑnda gรผmrรผk idarelerine, Gรผmrรผk ve Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan yayฤฑmlanan nakit beyan formu ile beyanda bulunulacak.
Hazine Mรผsteลarlฤฑฤฤฑnฤฑn, Tรผrk Parasฤฑ Kฤฑymetini Koruma Hakkฤฑnda 32 Sayฤฑlฤฑ Karara ฤฐliลkin Tebliฤde Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Tebliฤi, Resmi Gazete’de yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤe girdi.
Buna gรถre, yolcu beraberi yapฤฑlan 25 bin lira ile 10 bin avro ve eลitini aลan para รงฤฑkฤฑลlarฤฑ gรผmrรผk idarelerine, Gรผmrรผk ve Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan yayฤฑmlanan nakit beyan formu ile beyan edilecek.
Tรผrk parasฤฑ veya dรถviz รงฤฑkฤฑลlarฤฑnda beyanda bulunulmamasฤฑ veya yanlฤฑล ya da yanฤฑltฤฑcฤฑ beyanda bulunulduฤunun tespiti halinde sรถz konusu deฤerler gรผmrรผk idaresince muhafaza altฤฑna alฤฑnacak ve durum ลรผpheli kabul edilerek Mali Suรงlarฤฑ Araลtฤฑrma Kurulu Baลkanlฤฑฤฤฑna bildirilecek.
Gรผmrรผk idareleri, yurt dฤฑลฤฑna yapฤฑlan 50 bin dolarฤฑ karลฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ aลan Tรผrk parasฤฑ รงฤฑkฤฑลlarฤฑ ile 50 bin dolar veya eลitini aลan efektif รงฤฑkฤฑลlarฤฑna iliลkin bilgileri aylฤฑk olarak Merkez Bankasฤฑna iletecek. Bankalar; ithalat, ihracat ve gรถrรผnmeyen iลlemler dฤฑลฤฑndaki yurt dฤฑลฤฑna yapฤฑlan 50 bin dolar ve eลiti dรถvizi aลan transferlere (dรถviz tevdiat hesaplarฤฑndan yapฤฑlan transferler dahil) iliลkin bilgileri de transfer tarihinden itibaren 30 gรผn iรงinde Merkez Bankasฤฑna duyurucak.
Tรผrkiye’de yerleลik kiลiler; yurt dฤฑลฤฑnda ลirket kurmak, mevcut ลirketlere ortak olmak veya ลube aรงmak iรงin yaptฤฑklarฤฑ ilk nakdi veya ayni sermaye ihracฤฑnฤฑ mรผteakip 3 ay iรงerisinde Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑ internet adresinde yer alan yurt dฤฑลฤฑna sermaye ihracฤฑna iliลkin bilgi formunu aรงฤฑklamalar doฤrultusunda doldurarak Hazine Mรผsteลarlฤฑฤฤฑna ve Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑna gรถnderecek.
Sermaye ihracฤฑ gerรงekleลtiren Tรผrkiye’de yerleลik kiลiler, her takvim yฤฑlฤฑnฤฑ mรผteakip 3 ay iรงerisinde Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn internet adresinde yer alan bilgi formunu, formda istenilen bilgileri ve yapฤฑlan transferleri aรงฤฑklamalar doฤrultusunda gรผncelleyerek Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑna bildirecek.
Tรผrkiye’de yerleลik kiลiler; tasfiye edilen veya devredilen yurt dฤฑลฤฑndaki ลirket, ortaklฤฑk ve ลubelerinin durumu hakkฤฑnda, tasfiye sรผrecinin sona ermesini veya devredilmesini mรผteakip en geรง 3 ay iรงerisinde Hazine Mรผsteลarlฤฑฤฤฑna ve Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑna bilgi verecek.







