Yurt dışındaki paraların otomatik bildirimi başladı

Yurt dışındaki paraların otomatik bildirimi başladı

Yabancı kişilerin elde ettiği hesapları ile faiz, kâr payı ve alım satım kazançlarının, vatandaşı olduğu ülkeye otomatik bildirilmesini sağlayan sistem 1 Ocak 2020’ de Türkiye'de de yürürlüğe girdi.

A+A-

Yabancı kişilerin elde ettiği hesapları ile faiz, kâr payı ve alım satım kazançlarının, vatandaşı olduğu ülkeye otomatik bildirilmesini sağlayan sistem 1 Ocak 2020’ de Türkiye'de de yürürlüğe girdi. Sistem uyarınca bilgilendirme her yıl en geç eylül ayı sonuna kadar yapılmış olacak.

Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre Türkiye, G20’de ve OECD’de taraf olarak imzalamış olduğu finansal hesap bilgilerinin otomatik değişimine ilişkin çok taraflı yetkili makam anlaşmasını, 31 Aralık 2019’ da Resmî Gazete’nin 5. mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile resmen kabul etmiş oldu.

Otomatik bilgi değişimi, ilk olarak 2014 yılında yapılan OECD toplantısında, ardından aynı yıl G- 20 toplantısında imza altına alınmıştı. Türkiye 51 ülkenin imzaladığı anlaşmayı 21 Nisan 2017’ de imzalamıştı. Bu imzanın ardından anlaşmanın geçerlilik kazanması için Resmi Gazete’de yayınlanması şartı ise 3 yıl sonra yerine getirilmiş oldu.

Otomatik bilgi değişiminin kapsamı

Otomatik bilgi değişimi çerçevesinde, bir ülke diğer ülke vatandaşının sahip olduğu banka hesabı yanı sıra, bundan elde faiz, kâr payı, alım satım kazançlarını, diğer ülkenin talebi olmasa bile karşı tarafa aktaracak. Bu noktada Türkiye bilgi akışı Türkiye’den yurtdışına olacağı gibi, anlaşmaya taraf ülkelerden de Türkiye’ye doğru olabilecek. Bilgi değişimi her yıl bittikten sonra en geç 9 ay içinde yapılacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.