Yurt içi piyasalar enflasyon verilerini ve Putin görüşmesini bekliyor

Yurt içi piyasalar enflasyon verilerini ve Putin görüşmesini bekliyor

Bugün açıklanacak enflasyon verileri ve Erdoğan-Putin görüşmesi takip edilecek. ABD piyasaları ise İşçi Byaramı dolayısıyla bugün kapalı.

A+A-

Haftanın ilk günü yurt içinde enflasyon rakamları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi yakından takip edilecek.

ABD'nin tatil olduğu yurt dışı piyasalarda, Almanya'nın ticaret rakamları ile Euro Bölgesi için Sentix yatırımcı güven endeksi öne çıkıyor.

Öne Çıkan Başlıklar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Tam bağımsız Türkiye ve müreffeh Türkiye’nin yolu tabii ki üretimden geçiyor.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İsrail Enerji Bakanı Israel Katz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında işletme başına kullanılabilecek limitler artırıldı.

Ticaret Bakanlığı, Temmuz ayında 565 adet dahilde işleme izin belgesi verdi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “Ukrayna ordusu ülkenin güney kesimlerinde ‘kayda değer ilerleme’ kaydetti” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov’un görevden alındığını, Reznikov’un yerine Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu Başkanı Rustem Umerov’un getirileceğini açıkladı.

Çin’in en yüksek yasama organı olan Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi, Yabancı Ülkeler Dokunulmazlık Yasası’nı onayladı. 

Financial Times'ın haberine göre, Çin'in en büyük bankaları, yaptırımların batılı borç verenleri ülkeden çıkmaya zorlaması nedeniyle Rusya'ya milyarlarca dolar kredi sağladı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping,yatırımcıların ekonomisine ilişkin endişelerinin devam ettiği bir ortamda, ülkenin kendi kalkınma yolunu izleyerek açılmaya devam edeceğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin 2023 ekonomik büyüme tahminini yükseltirken, Çin'in 2024 yılı büyüme tahminini düşürdü.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, enflasyonun 2023 sonuna kadar yarı yarıya düşme yolunda olduğunu söyledi ve yaz tatilinden sonra parlamentonun yeniden açılması öncesinde, en önemli önceliklerinin enflasyon olduğunu belirtti.

ABD'de enerji firmaları, faaliyette bulunan sondaj kule sayılarında üst üste 8'inci haftada da düşüş bildirdiler.

Çin’de bu yıl satılan araç sayısının geçen yıla göre yüzde 3 artışla 27 milyona ulaşmasının hedeflendiği belirtildi.

Çin merkezi hükümetinin, özel sektörün gelişmesini ve büyümesini teşvik etmek amacıyla Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) bünyesinde bir büro kurulmasını onayladığı bildirildi.

Uluslararası Para Fonu(IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, IMF ile Çin'in "güçlü bir ortaklığa sahip" olduğunu söyledi.

-Şirket Haberleri-

BigChefs'in Ağustos ayında şube sayısında bir değişiklik olmadı.

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden biri olan Blackstone ve İnternet üzerinden oda ve ev kiralama hizmeti veren Airbnb, 18 Eylül'den itibaren S&P 500 Endeksinin yeni üyeleri olacaklar.

Escort Teknoloji iştiraki Alesta Elektronik, One Human Yazılım'a yüzde 8 iştirak edecek.

Europen, CW Enerji ile yıllık 4.000.000 M2 Ges paneli camı satışı için niyet mektubu imzaladı.

Fuzul GYO, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile İstanbul Başakşehir Ayazma 4. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi sözleşmesi imzaladı.

Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi AŞ’nin halka arzında talep toplama 6-7-8 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Lüks otomobil üreticisi Ferrari NV ve endüstriyel cam şirketi Cie de Saint-Gobain SA, Euro Bölgesi için ana hisse senedi endeksi olan Euro Stoxx 50'ye katılacak.

Suwen, Ağustos ayında yurt içinde İstanbul Kale Center ve Konya EnntepeAVM  olmak üzere iki mağaza açılışı yaptı.

Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret AŞ halka arzı 5-6 Eylül 2023 tarihlerinde, Borsa’da Satış-Sabit Fiyat ile talep toplama yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Türk Hava Yolları(THY), Airbus'tan 10 adet A350-900 tipi yolcu uçağı alımına karar verdi.

-Yurt İçi Gündem-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tüketici fiyatları verilerini yayımlayacak. Tüketici fiyatları Temmiz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,49 artarken, yıllık artış yüzde 47,83 seviyesine çıktı. Foreks Haber anketinde, ekonomistlerin Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) aylık medyan tahmini yüzde 7,08, yıllık tahmini yüzde 56,02 seviyesinde oluştu. Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE C Endeksi'ne ilişkin beklenti aylık yüzde 6,80, yıllık yüzde 61,70 oldu (10.00).

TÜİK, yurt içi üretici fiyatları verilerini de aynı saatte duyuracak. Yurt içi üretici fiyatlarında aylık artış yüzde 8,23, yıllık artış yüzde 44,50 oldu.

TCMB, finans dışı firma net döviz pozisyonu rakamlarını açıklayacak. Finans dışı firmaların net döviz pozisyonu açığı Mayıs ayında 81,47 milyar dolara geriledi (14.30).

Otomotiv satışları ile öncü dış ticaret rakamlarının da yayımlanması bekleniyor.

Yurt Dışı Gündem

Endonezya, 3 gün sürecek ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Avrupa piyasaları haftaya Almanya'nın dış ticaret rakamlarıyla başlayacak. En son ihracat yüzde 0,1 gibi küçük bir artış yaşarken, ithalatta yüzde 3,4 düşüş görüldü (09.00). 

İsviçre'nın yılın ikinci çeyrek dönemine ilişkin GSYH verileri yayımlanacak. Ülkede ilk çeyrekte GSYH dönemsel yüzde 0,3, yıllık yüzde 0,6 büyüme gösterdi.

Euro Bölgesi'nde yatırımcıların piyasaya bakışını yansıtan Sentix yatırımcı güven endeksi yayımlanacak. Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni Temmuz ayında son dört aydır devam eden düşüşüne son verdi ve piyasa beklentilerinin aksine bir miktar toparlanarak -18,9 seviyesine geldi (11.30).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Philip Lane, 2023 ECB Hukuk Konferansı kapsamında düzenlenen panele başkanlık yapacak.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi'nde "Dijital Euro" hakkında sunum yapacak.

Meksika'nın brüt sabit yatırımları açıklanacak. Brüt yatırımlar en son aylık yüzde 4,5, yıllık yüzde 17,4 artış gösterdi (15.00). 

ABD ve Kanada piyasaları "İşçi Bayramı" nedeniyle kapalı olacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler