Yüzde 6.8 ile ABD'de enflasyon 39 yılın zirvesinde

Yüzde 6.8 ile ABD'de enflasyon 39 yılın zirvesinde

ABD'de yıllık enflasyon yüzde 6.8 ile 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

A+A-

ABD'de kasım ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranları açıklandı. Buna göre enflasyon beklentilere paralel şekilde yüzde 6,8 olarak gerçekleşti. Bu artışla birlikte ABD'de enflasyon 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Çekirdek TÜFE de yıllık bazda yüzde 4,9, aylık yüzde 0,5 ile beklentiler yönünde açıklandı.

Ekim ayında TÜFE yüzde 6,2 olarak açıklanmış, ve bu oran ülkedeki 31 yılın en yüksek enflasyon rakamı olarak kayıtlara geçmişti.

Fed toplantısı önümüzdeki hafta

ABD merkez Bankası'nın (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 14-15 Aralık tarihlerinde yapılacak. Fed, geçtiğimiz ay gelen enflasyon verilerinin ardından varlık alımlarında 15 milyar dolarlık azaltıma gitmiş, ancak faiz oranlarında bir değişlik yapmayarak 0-0,25 arasında sabit bırakmıştı.

Enflasyondaki söz konusu baskılar piyasada Fed'in 2022'de beklenenden önce faiz artırımına gidebileceği algısı oluşturdu. 

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Ons altın 1.772 dolardan 1.782 dolara kadar yükseldi. Gram altın ise kurdaki yükselişin etkisiyle 798 lirayı gördü.

Fed'in önümüzdeki dönemlerde varlık alımlarında azaltmaya gitmesi ve faiz artırımına başlaması, küresel piyasalarda doların değer kazanmasına ve buna bağlı olarak TL'nin dolar karşısındaki değer kayıplarını hızlandırma açısından risk teşkil ediyor. 

İlgili Haberler