Zelenskiy: Rusya'ya İstanbul'u teklif ettik

Zelenskiy: Rusya'ya İstanbul'u teklif ettik

Rusya'nın Ukrayna ordusundan beklenmeyen bir dirençle karşılaşması sonrasında barış müzakereleri de yeniden gündeme geldi. Zelenskiy, Rus yönetimine aralarında İstanbul'un da olduğu birçok kentte görüşme teklifini sunduklarını söyledi.

A+A-

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta dördüncü güne girilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy açıklamalarda bulundu…

Zelenskiy, Belarus’un “Rusya ile Ukrayna Minsk’te görüşebilir” önerisine sert bir dille yanıt verdi. Zelenskiy, Rusya’nın Belarus toprakları üzerinden Ukrayna’ya saldırmasını gerekçe göstererek, “Bu saldırı olmasaydı, Minsk’teki görüşmeler mümkün olabilirdi” ifadesini kullandı.

Sözcü'nün haberine göre Zelenskiy, “Savaşı bitirmek için düzenlenen müzakerelerde sizin başkentiniz Minsk’in adı geçiyor. Müzakereler için bizim seçmediğimiz bir yer burası. Siz de seçmediniz, Rus yönetimi seçti. Şimdi yeniden sizin orada müzakere etme teklifi var. Dört gün önce Belarus topraklarından füzeler, uçaklar, helikopterler gönderildi. Bunlar bizim evlerimizi, hayatlarımızı vurdu. Kiev'i sabahın 4’ünde vurdular. Siz o saatte uyuyordunuz Belaruslu kardeşlerimiz. Siz yine uyuyorsunuz ama biz ülkemizi savunuyoruz. Sizin topraklarınızdan saldırı olmasaydı orada yeniden olabilirdik. Bundan dolayı Minsk hariç başka şehirde olabilir görüşmeler. Biz barış istiyoruz. Biz savaşı bitirmek istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü bunların hepsini teklif ettik Rusya tarafına. Roketlerin üzerimize uçmadığı herhangi bir ülkenin herhangi bir şehrinde olabilir. Ancak o zaman görüşmeler dürüst geçebilir ve savaşı bitirebilir” ifadelerini kullandı.

Ulusa sesleniş konuşması yapan Zelenskiy, “Eğer bölgenizden saldırgan bir eylem olmasaydı, Minsk’te konuşabilirdik… görüşmeler için diğer şehirler mekan olarak kullanılabilir. Elbette barış istiyoruz, görüşmek istiyoruz, savaşın bitmesini istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü – Ruslara buraları teklif ettik” dedi.

Zelenskiy bu şehirlerin yanı sıra müzakereler yapılarak başka bir şehirde de görüşme yapılabileceğini söylerken, “Başka herhangi bir şehir de bize uyar, topraklarından bize füze fırlatılmayan bir ülkede. Müzakerelerin dürüst olabilmesinin ve savaşı gerçekten sona erdirebilmesinin tek yolu bu” yorumunu yaptı.

Belarus halkına da sitem eden Zelenskiy, “Şu an olan savaşta ne yazık ki siz bizimle değilsiniz. Sizin topraklarınızdan Rus ordusu Ukrayna'ya roket atıyor. Sizin topraklarınızdan bizim çocuklarımızı öldürüyorlar. Evlerimizi yıkıyorlar ve onlarca yıl babalarımız, dedelerimiz tarafından yapılan her şeyi patlatmaya çalışıyorlar. Ne olacağınıza siz karar verin Belarus halkı. Çocuklarınızın gözlerine nasıl bakacaksınız? Birbirinizin ve komşularımızın gözlerine nasıl bakacaksınız? Biz Ukraynalılar sizin komşunuzuz. Belarus olun, Rusya olmayın” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler