Zeytin Dalı Harekatı: Türkiye, Afrin'e operasyon başlattı

Zeytin Dalı Harekatı: Türkiye, Afrin'e operasyon başlattı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesine operasyon başlattı. TSK, "Zeytin Dalı Harekatı" adı verilen operasyonda ilk gün 7 bölgede tespit edilen 108 hedefin vurulduğunu, 72 uçağın da üslerine döndüğünü açıkladı.

A+A-

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesine operasyon başlattı. TSK, "Zeytin Dalı Harekatı" adı verilen operasyonda ilk gün 7 bölgede tespit edilen 108 hedefin vurulduğunu, 72 uçağın da üslerine döndüğünü açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım, "Pazar günü itibarıyla gelişmelere göre kara unsurlarımız da gerekli faaliyetleri icra edecektir" dedi.

Çankaya Köşkü'nde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle görüşen Başbakan Yıldırım, harekatın ilk aşamasının TSK hava unsurlarıyla gerçekleştirildiğini, hedeflerin neredeyse tamamına yakınının tahrip edildiğini söyledi.

Yıldırım, Pazar gününden itibaren gelişmelere göre kara unsurlarının da gerekli faaliyetleri icra edeceğini belirtti.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin hedefi asla ve asla Suriye'nin toprak bütünlüğüne halel getirmek değildir" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan iş; güney sınırımızdan, Suriye'nin kuzeybatısından son 3 yıl içerisinde ülkemize ve Fırat Kalkanı sahasına yapılan tacizleri ve buradaki kayıpları, ayrıca sınır illerimizde yaşayan sivillere yönelik atakları, terör faaliyetlerini ortadan kaldırmak.

"Bunun yanı sıra da Afrin'de yaşayan Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizi terör örgütlerinin baskısından, zulmünden kurtarmak bu harekatın önemli hedeflerinden bir tanesidir."

Daha önce Almanya'da bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da telefon ile arayarak Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgi veren Yıldırım, açıklaması sonrası Genelkurmay Karargahı'na gitti.

Yıldırım'ı bilgilendiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, "Zeytin Dalı Harekatı meşru müdafaadır. Harekatın hedefinde sadece ve sadece teröristler vardır. Alnımızın akıyla çıkacağız" dedi.

Cumartesi günü harekata yönelik ilk açıklamayı Başbakan Binali Yıldırım yapmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da daha sonra Afrin'e operasyonun sahada fiilen başladığını ve bunu Menbiç'in takip edeceğini söylemişti.

TSK: Sadece teröristler hedef alındı
TSK'dan yapılan son yazılı açıklamada ise "Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmaeposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir" denildi.

Açıklamada, harekatın planlama ve icrasında "sadece teröristlerin hedef alındığı", sivillerin zarar görmemesi için dikkat ve hassasiyet gösterildiği vurguladı.

YPG'den '6'sı sivil 9 kişi öldü' iddiası
Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) ise harekatta sivillerin yaşadığı bölgelerin de hedef alındığını iddia etti.

_99679942_044190804.jpg

Reuters haber ajansına konuşan YPG Sözcüsü Birusk Haseke 6'sı sivil 3'ü savaşçı 9 kişinin öldüğünü, 13 sivilin de yaralandığını öne sürdü. Haseke'ye göre ölenlerden 2'si Kadın Savunma Birlikleri'nden (YPJ).

YPG'den yapılan açıklamada "Türkiye'nin hava saldırıları sonrası önümüzde direniş dışında bir seçenek kalmadı" ifadeleri yer aldı, Kuzey Suriye'de yaşayanlardan da "Afrin'i korumak için YPG'ye katılmaları" istendi.

Suriye: Türkiye bilgilendirmedi
Suriye hükümeti de "saldırganlık" olarak nitelendirdiği harekatı kınadı. Şam yönetimi, Afrin'in özünde Suriye'nin bir parçası olduğunu vurguladı.

NTV televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu harekat öncesi Suriye hükümetine yazılı bilgi verildiğini söylemişti.

Suriye hükümeti ise Ankara'yı yalanladı, Türkiye'nin harekat öncesi herhangi bir bilgi vermediğini öne sürdü.

Çavuşoğlu: Hedeflerin yüzde 95'i vuruldu
TSK'dan harekatla ilgili olarak daha erken saatlerde yapılan ilk yazılı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00'dan itibaren Zeytin Dalı Harekatı başlatıldı" denilmiş ve harekatın meşru müdafaa hakkı çerçevesinde ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak yürütüldüğü belirtilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hedeflerin yüzde 95'inin vurulduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Harekatta siviller değil, teröristler hedef alınmıştır...Operasyonu havadan ve karadan yürütüyoruz. Teknik konularda askerlerimiz bilgi vermektedir. Hava sahasını kullanma ihtiyacı vardır, F-16'larımız hedefleri vurmuştur" dedi.

Çavuşoğlu daha önce ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile bir telefon görüşmesi yapmış, Anadolu Ajansı görüşmenin ABD'nin talebiyle gerçekleştiğini bildirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rex Tillerson ile bir telefon görüşmesi yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı görüşmede, "Suriye'nin kuzeyinde istikrarın tesisi için atılacak adımların ele alındığı" belirtildi.

Rusya: Kaygıyla karşılıyor, itidal çağrısı yapıyoruz
Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce ise Zeyin Dalı Harekatı'nın "kaygıyla" karşılandığını ve gelişmelerin dikkatle takip edildiğini açıkladı. Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, taraflara karşılıklı olarak "itidal" çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Rus ordusunun Suriye'deki varlığının bundan sonraki amacının çatışmasızlık bölgelerinde ateşkesin sağlanması olduğu vurgulandı.

Rusya, Afrin'deki birliklerini Tel Rıfat bölgesine kaydırdı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Olası provokatif eylemleri önlemek ve Rus askerlerinin canına ve sağlığına tehdit oluşturabilecek durumları ortadan kaldırmak amacıyla, Rusya Savaş Tarafların Yeniden Uzlaştırma Merkezi'ndeki operasyonal grup ve Afrin'deki jandarma güçleri, Tel Rıfat çatışmasızlık bölgesindeki Tel Acar alanına kaydırılmıştır" denildi.

ABD: IŞİD'le mücadeleye odaklanılsın
ABD'den harekata yönelik ilk açıklama ise Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway'den geldi. Adrian Rankine-Galloway yaptığı yazılı açıklamada, ABD liderliğindeki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü karşıtı koalisyonun Afrin'de herhangi bir operasyona katılmadığını belirtti.

Amerikalı sözcü tüm taraflara "gerilimi artırmaktan kaçınma ve IŞİD'le mücadeleye odaklanma" çağrısı yaptı. Rankine-Galloway açıklamasında ayrıca "Türkiye'nin ABD tarafından da yabancı bir terör örgütü olarak tanınan PKK'ya yönelik güvenlik kaygılarını anlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Afrin neden önemli?
Suriye'de Kürt nüfusun en yoğun olduğu yerlerden biri olan Afrin, 2012 yazında ordunun geri çekilmesi sonrası PYD'nin denetimine geçmişti.

PYD'nin silahlı kanadı YPG, Suriye'nin kuzeyinde ABD'nin IŞİD ile mücadelesinde sahadaki en önemli ortakları arasında yer alıyor.

Türkiye ise PYD'yi ve YPG'yi PKK'nın bir kolu olarak görüyor ve "terör örgütü" olarak tanımlıyor.

Kürtlerin "kanton" olarak ilan ettiği 2014 yılından bu yana Afrin de Suriye'nin kuzeyinde kurulan özerk yönetimin parçalarından birini oluşturuyor. Ancak, Afrin'in özerk yönetim ilan edilen diğer bölgelerle fiziki bir bağı bulunmuyor.

Türkiye'nin 2016 yılında düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı, sadece sınırın Suriye tarafındaki IŞİD varlığını sonlandırmakla kalmamış, aynı zamanda iki özerk Kürt bölgesi Afrin ve Kobani arasında bir tampon bölge oluşturarak, Kürtlerin Suriye'de Türkiye sınırı boyunca uzanan bir koridor oluşturmasını engellemişti.

Şu anda Fırat Nehri'nin batısında Azez'den Cerablus'a dek uzanan ve Kürt özerk bölgeler arasında tampon bölge oluşturan alan TSK'nın korumasında ve muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu'nun denetiminde bulunuyor. (BBC Türkçe)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.