Ziraat'ın net karı yüzde 21 arttı

Ziraat'ın net karı yüzde 21 arttı

Ziraat Bankası'nın ilk yarı net kârı net faiz gelirleri ve ücret komisyon gelirlerinin katkısıyla yüzde 21 artışla 2.43 milyar TL oldu

A+A-

Ziraat Bankası'nın ikinci çeyrekte solo net kârı, net faiz gelirleri ile ücret komisyon gelirlerinin katkısı ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artışla 1.33 milyar lira olurken, ilk yarı net kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 2.43 milyar liraya ulaştı.

Ziraat Bankası'nın ikinci çeyrekte net faiz gelirleri yüzde 29 artışla 2.62 milyar liraya çıkarken, net ücret komisyon gelirleri de yüzde 23 artarak 314.8 milyon liraya ulaştı.

KAP'a yapılan ve yazılı gönderilen açıklamalara göre ilk yarı sonunda aktif büyüklüğü 2014 sonuna göre yüzde 14 artışla 282.5 milyar liraya çıkan bankanın kredileri aynı dönemde yüzde 19 artışla 168.3 milyar liraya ulaştı.

Bankanın mevduat büyüklüğü de 2014 sonuna göre yüzde 12 artışla 171.2 milyar lira oldu.

Ziraat Bankası'nın ilk yarı sonunda kredi mevduat oranı yüzde 98.3 olurken, takipteki kredi oranı yüzde 1.7, özkaynak kârlılığı yüzde 16.7 olarak gerçekleşti.

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, Ziraat Bankası'nın bilançosunun yaklaşık yüzde 60'ının kredilerden oluştuğunu belirten Genel Müdür Hüseyin Aydın, menkul kıymet portföyünün bilanço payındaki azalışın sürdüğünü söyledi.

Aydın, "2.5 yıl gibi kısa bir dönemde krediler yaklaşık 1.4 kat artarken kurumsal kredilerde 2.1 kat, bireysel kredilerde ise 0.6 kat artış sağlanmış durumdadır. Müşteri ağırlıklı bilançoya sahip olmak stratejimiz çerçevesinde; aynı dönemde, menkul kıymetler portföyümüzün bilanço içindeki payı yüzde 40'lardan yüzde 23'lere gerilemiş durumdadır. Kurumsal kredilerde tarım öncelikli olmak üzere ülkemizin enerji, ulaşım ve iletişim gibi sektörlerindeki büyük projelerine finansman sağlanmıştır" dedi ve ekledi:

"2015 yılının ilk yarısında ise nakdi kredilerde yüzde 19 büyüme kaydedildi. Gayri nakdi krediler dahil toplam kredi büyüklüğümüz, 217 milyar TL'yi aşarak reel sektörün finansmanındaki etkinliğimiz artırılmaktadır."

Aydın, kredilerde büyüme sürerken kredi kalitesini iyileştirmeyi sürdürdüklerini belirterek, takipteki kredilerden herhangi bir satış olmamasına karşın takipteki kredi oranının yüzde 1.7 ile sektör ortalamasının oldukça altında olduğunu ifade etti.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.