Halkbank Genel Müdür yardımcısı New York'ta tutuklandı

Halkbank Genel Müdür yardımcısı New York'ta tutuklandı

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı, JFK Havalimanı'nda gözaltına alındı. Mehmet Hakan Atilla, İran'ın yaptırımlarına müdahale ettiği iddia ediliyor

A+A-

Halkbank Genel Müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın New York'ta John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda gözaltına alındı. Bloomberg, Atilla’nın İran'a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Reza Zarrab ile aynı davadan dolayı gözaltına alındığı bildirdi. Hürriyet'in New York Temsilcisi Razi Canikligil, Atilla'nın tutuklandığını ve Zarrab ile aynı cezaevine konulduğunu bildirdi. 

Henüz doğrulanamasa da bazı kaynaklar Atilla'nın tutuklanmadığını, teslim olduğunu ileri sürüyor.

Bloomberg haberi "İran yaptırımları araştırmasında ABD'de üst düzey Türk bankacısı tutuklandı" başlığı ile verdi. 
Bloomberg'in haberine göre tutuklama, Reza Zarrab'ın yargılanmakta olan kovuşturmasıyla bağlantılı olarak yapıldı. 

Twitter hesabından mesaj paylaşan Bloomberg'ın Türkiye büro şefi Benjamin Harvey, Atilla'nın New York'un JFK havalimanında gözaltına alındığını öne sürdü.

New Yok Federal Mahkemesi'ne yapılan şikayete göre Atilla'nın, sahte faturalarla bu ambargonun delinmesinde rol oynadığı iddia ediliyor. 

50 yıl istenebilir

​New York Başsavcılığı, Halkbank genel müdür yardımcısının gün içerisinde mahkeme önüne çıkarılacağını açıkladı. Başsavcılık açıklamasında Atilla'nın Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası'nı ihlal etmekten 20 yıl, bankacılıkta sahtecilikten de 30 yıl hapis cezası istemiyle yargılanabileceği ifade edildi.

​RIZA SARRAF DAVASI

İran asıllı Türkiye vatandaşı iş adamı Rıza Sarraf, ABD'de Haziran 2016'dan beri yargılanıyor. ABD'li makamlar, Sarraf'ın ekonomik ambargo uygulanan İran'la altın alışverişi kapsamında, para akışını sağlaması için Türk hükümet yetkililerine ve Halkbank yöneticilerine milyonlarca dolar rüşvet verdiğine dair delillere sahip olduklarını ifade ediyor.

Sarraf, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan şirketlerini kullanarak, ABD'deki bankalara İran'la yaptığı ticaret sonucunda akladığı paraları yatırmakla da suçlanıyor. İş adamı, Mart 2016'da Miami'de gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

ABD, Zarrab'ın söz konusu işlemler için Halkbank'ın üst düzey yöneticilerine ve bazı hükümet görevlilerine milyonlarca dolar rüşvet verdiğine dair kanıtları bulunduğunu açıkladı. 

22 Mart 2016'dan beri tutuklu olan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab, hem Türkiye'de hem de Birleşik Arap Emirlikleri'nde yönettiği şirketler ağıyla İran yaptırımlarının etrafından dolaşmakla suçlanıyor.

Zarrab'ın yaptırımları ihlal etmek için kullandığı şirketlerden birisinin ise Türkiye'de faaliyet gösteren Royal Holding AŞ olduğu iddia ediliyor.

ABD'li savcılar, Zarrab ve hakkında tutuklama kararı çıkarılan iki kişinin 2010 - 2015 döneminde aralarında Bank Mellat'ın da bulunduğu büyük İranlı şirketlere finansman sağladığını söylüyor.

MEHMET HAKAN ATİLLA KİMDİR?

Mehmet Hakan Atilla 1970 yılında Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu.

Meslek hayatına 1995 yılında T. Halk Bankası A.Ş.'de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü'nde Uzman Yardımcısı olarak başladı. Bankacılık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri'nde Uzman olarak görev aldıktan sonra Stratejik Planlama Daire Başkanlığı'nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

22.06.2007-11.11.2011 tarihleri arasında Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yapan Atilla, 11.11.2011 tarihinden itibaren Uluslararası Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmekte.

 

 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.