Ünlü isimden çarpıcı analiz: Bitcoin'de boğa piyasası sona mı eriyor?

Ünlü isimden çarpıcı analiz: Bitcoin'de boğa piyasası sona mı eriyor?

Bitcoin'in Boğa Piyasası Sona Erecek mi? Peter Brandt'tan Dikkat Çeken Yorum

A+A-

Bitcoin (BTC) hakkında geçmişte oldukça iyimser tahminlerde bulunan ve kripto para piyasasında deneyimli bir isim olan Factor LLC'nin CEO'su Peter Brandt, Bitcoin'in yükseliş trendinin doruğa ulaşmış olabileceğini öne sürdü. Brandt, bu son değerlendirmesini "üstel bozulma" olarak adlandırılan istatistiksel bir kavrama dayandırıyor.

Brandt, Şubat ayında Bitcoin'in Kasım 2022'deki düşük seviyelerden başlayan boğa döngüsünün 2025 Eylül'üne kadar sürebileceği ve fiyatların 200,000 dolar seviyesine ulaşabileceği öngörüsünde bulunmuştu.

Üstel bozulma, belirli bir süre boyunca sabit bir yüzde oranında miktarın azalmasını tanımlayan bir kavram. "Bitcoin tarih boyunca, genellikle yarılanma olaylarıyla ilişkilendirilen yaklaşık dört yıllık boğa/ayı döngüleri içerisinde işlem gördü. İlk boğa döngüsünden bu yana yaşanan üç büyük boğa piyasası döngüsü, bir öncekinden %80 daha az güçlü oldu" diyen Brandt, 14 Mart 2024'te ulaşılan 73,835 dolarlık Bitcoin zirvesinin, tarihsel üstel bozulma ile uyumlu bir seviye olduğunu belirtti.

Önceki Bitcoin boğa piyasası koşularının büyüklüğünü ve üstel bozulmalarını gösteren veriler, ilk rallide fiyatların sadece 0.01 dolardan 31.91 dolara çıkarak iki yıldan kısa sürede 3,391 kat arttığını ortaya koyuyor. Sonraki boğa piyasaları daha uzun sürdü ancak büyüklük olarak daha küçük kaldı ve her seferinde yaklaşık %80 oranında bir üstel bozulma yaşandı.

Mart ayında 73,000 doların üzerinde rekor seviyelere ulaşan Bitcoin'in bu yükselişi, Kasım 2022'de FTX kripto borsasının çöküşü sonrası 15,473 dolarlık dip seviyeden %79.1'lik bir artışa işaret ediyor. Eğer üstel bozulma teorisi doğruysa, boğa piyasası sona ermiş olabilir. Ancak, geçmiş veriler gelecekteki sonuçları garanti etmez ve tarih boyunca, Bitcoin blockchain'inin dört yılda bir gerçekleşen madencilik ödül yarılanmaları, genellikle yükseliş eğilimlerini desteklemiştir. 20 Nisan'da gerçekleşen dördüncü ödül yarılanması, blok başına arzın 6.5 BTC'den 3.125 BTC'ye düşürülmesiyle sonuçlandı.

Bu bağlamda, kripto topluluğu genelinde, Bitcoin'in 60,000 ile 70,000 dolar arasında süregelen konsolidasyonunun olumlu bir hareketle sonuçlanacağı yönünde bir fikir birliği hakim. Brandt, "'Yarılanma Öncesi/Sonrası' döngü yapısının, mevcut boğa trendinin 2025 yaz sonu veya erken sonbaharda 140,000 ila 160,000 dolar arasında bir zirveye ulaşacağını öngörüyor" diyerek, bu tezin

 Bitcoin sahipliği durumunun ana sürücüsü olduğunu ekledi. Ancak, "bu tür bir düşüşün Kasım 2022'de başlayan boğa trendini etkilemeyeceğine" dair somut kanıtlar ortaya çıkana kadar üstel teoriyi göz önünde bulundurmaya devam edeceğini belirtti.

Şu anda Bitcoin, son 24 saatte %1.5 düşüşle 62,300 dolardan işlem görüyor.

Etiketler : ,
İlgili Haberler