Sarraf, yargıcın babasını avukat olarak tuttu

Sarraf, yargıcın babasını avukat olarak tuttu

Sarraf, Bharara’nın yerine adı geçen kişinin babasını avukatı olarak tuttu

A+A-

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde 75 yıl hapis istemiyle yargılanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf’ın davasında ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Sarraf’ın tüm dosyasının yer aldığı Adalet Bakanlığının Elektronik işlemlerinin yayınladığı resmi internet sitesinde mahkemeden alınan karar doğrultusunda sisteme gizlilik kaydıyla girilen bir dilekçe yayımlandı.

Gizlilik kararı olan işlemin hemen ardından ise savcılık makamı yeni bir dilekçeyle Sarraf’ın savunma ekibine giren iki yeni avukat isminin yer aldığı bir itiraz dilekçesi yayınladı.

Dilekçede bu iki ismin çıkar çatışması nedeniyle Sarraf’ın avukatlığını yapamayacağı için davadan azli istendi.

Sarraf’ın savunma kadrosuna kattığı avukatlar ise oldukça önemli isimlerdi. Hukuk kaynakları gizli olan bu belgede bu avukatların isimlerinin yer aldığını öne sürdü. Savcılık makamının bu itirazı iki önemli ismi ifşa etmek için yaptığı iddia edildi.

Eski Amerikan Adalet Bakanı Sarraf’ın Avukatı Oldu

Bu iki isimden biri geçtiğimiz haftalarda görevinden alınan eski Başsavcı Preet Bharara’nın yerine atanacak kişi olduğu iddia edilen Marc Mukasey’in babası Michael B. Mukasey’di.

Sarraf’ın yeni avukatı Michael B. Mukasey, Bush döneminde bir süre Adalet Bakanlığıgörevinde de bulunmuştu. Mukasey son yıllarda savunma avukatı olarak çalışıyordu.

Diğer isim de uzun yıllar New York’ta suç örgütlerine karşı kazandığı başarılarla ünlenen ve adı efsane başkana dönüşen Rudolph Gilluiani çıktı.

Sarraf davasında savunma avukatı olarak görev yapan ünlü isimlere Trump yönetimi oldukça yakın isimlerin atanması Sarraf’ın önemli bir hamlesi olarak değerlendirildi.

Savcılıktan avukatlara itiraz

Öte yandan ABD'de tutuklu bulunan ve hapis istemiyle yargılanan, Türkiye ve İran vatandaşı iş adamı Rıza Sarraf'ın savunma ekibine aldığı iki yeni avukata, savcılıktan itiraz geldi.

Sarraf savunma ekibine son olarak eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve eski başsavcı Michael Mukasey'i eklemişti.

Manhattan Savcısı Joon Kim, eyalet yargıcına gönderdiği dilekçede, Sarraf'ın çıkarları için kullandığı iddia edilen en az 8 bankanın, Giuliani ve Mukasey'in bağlı bulunduğu hukuk bürolarının geçmiş ya da şu anki müvekkilleri olduğunu belirtti.

Sarraf'ın yeni avukatlarıyla ilişkilerinin yeni bir celsede görülmesi gerektiği bildiren savcı, Sarraf'ın yeni avukatlarının çıkar çatışmasına neden olabileceğini savunarak, avukatların davadan azlini istedi.

Avukatların çalıştığı hukuk büroları olan Greenberg Traurig ve Debevoise & Plimpton'dan ise henüz itirazla ilgili bir açıklama gelmedi.

Sarraf'ın yeni avukatlarının ABD Başkanı Donald Trump'a da yakın isimler olduğu belirtiliyor.

Trump 12 Mart'ta, Sarraf aleyhindeki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara'yı görevden almıştı.

21 Mart 2016'dan bu yana tutuklu

Öte yandan Amerika'nın Sesi, Zarrab'ın yeni avukatlarından olan Michael Mukasey'in, Başsavcı Bharara'nın yerine atanması beklenen Marc Mukasey'in babası olduğunu bildirdi.

İddianamede Reza Zarrab, Muhammad Zarrab, Camelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh adlı dört zanlı ile işbirlikçilerinin, 2010-2015 arasında İran hükümeti ve diğer İran kurumları adına yaptırımları delerek, Amerikan finans sistemi aracılığıyla yüz binlerce dolar değerinde işlem gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

19 Mart 2016'da ABD'deki Miami Havalimanı'nda gözaltına alınan Zarrab, 21 Mart'ta çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı.

Sarraf'ın yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 21 Ağustos'ta görülecek.

Sarraf’ın savunan ünlü avukatlar

Benjamin Brafman: ABD’de ünlülerin avukatı olarak biliniyor. Ceza davalarında yaptığı olağanüstü savunmalarla tanınıyor. IMF eski Başkanı Strauss-Kahn’ı savundu. Çok sayıda ünlü ve beyaz yakalının savunmasını üstlendi.

Joshua Kirshner: Eski New York Güney Bölgesi Savcı Yardımcısı. Benjamin Brafman ile birlikte çalışıyor

Paul D. Clement: ABD Hükümeti adına yüksek mahkeme eski başsavcısı. Temyiz davalarında uzman. Hükümetten ayrılıp avukatlığa başladıktan sonra çok sayıda dava kararını temyizden iptal ettirmesiyle biliniyor.

Viet D. Dinh: Eski ABD Adalet Bakan Yardımcısı. Davanın savcısı Preet Bharara’nın Harvard’da birlikte okuduğu eski ve çok yakın arkadaşı.

William A.Burck: Beyaz Saray Eski Hukuk Danışmanı. Eski New York Güney Bölgesi Savcı Yardımcısı. Rüşvet davası devam eden FIFA’nın savunma avukatı.

Christine H. Chung : Eski New York Güney Bölgesi Savcı Yardımcısı. Temyiz davalarında uzman.

Edward O’Callaghan : Eski New York Güney Bölgesi Savcı Yardımcısı.

Marc A. Agnifilo: Eski New Jersey Federal Savcısı.

Şeyda Yıldırım: Sarraf’ın Türkiye’deki avukatı. Yıldırım, Sarraf’ın New York’ta devam eden dava sürecinde Amerikalı avukatlarla eşgüdüm içerisinde çalışıyor.

(VOA-BBC)

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.