'128 milyar doların 75 milyarı bankalarda, 36 milyarı hane halkında'

'128 milyar doların 75 milyarı bankalarda, 36 milyarı hane halkında'

Nurettin Canikli, son olarak muhalefetin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervlerinden 128 milyar dolarlık satış gerçekleştirildiği yönündeki iddialarına yanıt verdi.

A+A-

Canikli, Habertürk televizyonunda katıldığı yayında, söz konusu miktarın 75 milyar dolarlık kısmının Türkiye'deki yerleşik gerçek ve tüzel kişiler tarafından satın alındığını, 36 milyar dolarlık kısmının da hane halkının elinde olduğunu söyledi.

Canikli, Piyasada dolara talep varsa, dolar talebi piyasa dinamikleri tarafından karşılanamıyorsa, TL'nin konvertibil olması yüzünden bu talebi Merkez Bankası'nın karşılaması gerekiyor. Bu taahhüdünün gereği talep edilen dövizi vermek zorunda. Bir talep var TL'den dövize geçme talebi, piyasa karşılamıyorsa Merkez Bankası karşılıyor. Aksi halde temerrüde düşer. Temerrüt ne demektir? İflas demektir" dedi.

Canikli ayrıca 128 milyar dolarla ilgili ortaya atılan iddialardan dolayı özür beklediklerini de söyledi. 

Canikli'nin bu açıklamaları tartışma yarattı. Bazı ekonomistler, bu açıklamaları ikna edici bulmadı. Canikli, Reuters haber ajansına göre, iktidarın "popülist ekonomi politikalarını" savunan isimleri arasında bulunuyor. Canikli, daha önce yaptığı açıklamalarda da enflasyonu düşürmek için faiz indirimlerinin yapılmasını savunmuş ve Türk Lirası'nda meydana gelen sert değer kayıplarını da "sabotaj girişimi" olarak nitelendirmişti.

Bu haber toplam 961 defa okunmuştur