Franklin Templeton’ฤฑn kรผresel tahvil fonlarฤฑndan sorumlu baล yatฤฑrฤฑm yetkilisi Michael Hasenstab, Financial Times’a yaptฤฑฤฤฑ deฤerlendirmede, piyasalarฤฑ 2019 daha bรผyรผk bir tรผrbรผlans konusunda uyardฤฑ.
Hasenstab, sฤฑkฤฑlaลan ABD para politikasฤฑnฤฑn bir kez daha tahvil fiyatlarฤฑnฤฑ vurmasฤฑ ve finans piyasalarฤฑ iรงin desteฤi daha da azalmasฤฑ ile birlikte, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn kendilerini 2019 yฤฑlฤฑnda “Kฤฑzฤฑl Ekim” benzeri piyasa dalgalanmalarฤฑna hazฤฑr tutmalarฤฑ gerektiฤini sรถyledi.
Piyasalar, ABD devlet tahvillerindekis atฤฑล dalgasฤฑnฤฑn hฤฑzlandฤฑฤฤฑ ve kรผresel hisse senetlerinde sert dรผลรผลlere yol aรงtฤฑฤฤฑ Ekim ayฤฑnฤฑn baลฤฑndan bu yana sert dalgalanmalar ile karลฤฑ karลฤฑya. Piyasalar, รถte yandan, yฤฑl sonuna doฤru aลaฤฤฑ hareketini sรผrdรผrรผyor.
Hasenstab, kรผresel ekonominin saฤlฤฑฤฤฑna iliลikin yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn endiลelerinin tekrar artmasฤฑnฤฑn tahvilleri bir kez daha desteklemesine kaลฤฑn, sakinliฤin muhtemelen devam etmeyeceฤini belirtti.
Franklin Templeton’ฤฑn รผnlรผ fon yรถneticisi, “Ekim ayฤฑ sรผrpriz deฤildi,” dedi ve “ลimdilerde tรผm finans piyasalarฤฑnda oldukรงa fazla kรถkleลmiล faiz riski var” ลeklinde konuลtu.
ABD Merkez Bankasฤฑ Fed Aralฤฑk ayฤฑnda gรถsterge faizi bu yฤฑl dรถrdรผncรผ kez artฤฑrdฤฑ. Fed 2019 yฤฑlฤฑ iรงin kaรง kez faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gideceฤine iliลkin tahminini รผรงten ikiye dรผลรผrmesine karลฤฑn, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar bunu, ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn artan eleลtirilerine ve piyasalardaki dalgalanmaya raฤmen, ABD merkez bankasฤฑnฤฑn sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmaya devam etme ve bilanรงosunu kรผรงรผltme yรถnรผnde karararlฤฑlฤฑฤฤฑ olarak algฤฑladฤฑ.
ABD’nin 10 yฤฑl vadeli tahvillerinin faizi, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gรผvenli liman aramalarฤฑna baฤlฤฑ olarak tekrar yรผzde 2.8 seviyesine inerken, 30 yฤฑl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi รarลamba gรผnรผ, Fed’in tahminlerinin daha dรผลรผk bir “nรถtr” faiz seviyesini iลaret etmesinin ardฤฑndan yaklaลฤฑk 3 aydฤฑr ilk kez yรผzde 3 seviyesinin altฤฑna indi. Tahvil faizleri, fiyatlar yรผkseldiฤinde dรผลer.
Ancak, Hasenstab, Fed’in birรงok yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn tahminin tersine ara vermek yerine mevcut faiz patikasฤฑnฤฑ izleyeceฤi beklentisi ile, 10 yฤฑllฤฑklarฤฑn faizinin Ekim ayฤฑnda ulaลtฤฑฤฤฑ รถnceki zirve olan yรผzde 3.23’รผ tekrar aลacaฤฤฑ ve 2019 yฤฑlฤฑnฤฑn sonuna dek yรผzde 4 seviyesine tฤฑrmanabileceฤi tahmininde bulundu.
Hasenstab, “Ne yapacaklarฤฑnฤฑ bilmiyorum, ancak ne yapmalarฤฑ gerektiฤini biliyorum ve yapmalarฤฑ gereken faizi yรผkseltmek,” dedi ve “Ara vermek ve daha sonra daha agresif faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑna gitmek zorunda kalmak yerine, bu dรถnemsel dรผลรผลlere katlanmak daha iyi” deฤerlendirmesinde bulundu.
Franklin Templeton’ฤฑn fon yรถneticisi, “yavaลlayan ancak รงรถkmeyen” ekonomik bรผyรผme, hฤฑzlanan enflasyon ve Fed’in ABD kamu aรงฤฑฤฤฑnฤฑn arttฤฑฤฤฑ dรถnemde frene basmasฤฑ ve รin gibi diฤer ABD Hazine tahvilleri alฤฑcฤฑsฤฑnฤฑn yavaลรงa uzaklaลmasฤฑnฤฑn satฤฑล dalgasฤฑnฤฑ yeniden baลlaytacaฤฤฑnฤฑ savundu. (Financial Times)







