Rรผzgar enerjisinde Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanฤฑ projelerinin 11’inin รถn lisans aldฤฑฤฤฑnฤฑ ve izin iลlemlerinin sรผrdรผฤรผnรผ dile getiren Arฤฑcฤฑ, 2020’den bu yana devreye alฤฑnan rรผzgar enerjisi kurulu gรผcรผnรผn 2 bin 988 megavat olduฤunu ve bunun 1747 megavatฤฑnฤฑn bu yฤฑl devreye alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Arฤฑcฤฑ, salgฤฑn dolayฤฑsฤฑyla saha รงalฤฑลmalarฤฑ ve tedarik zincirinde sฤฑkฤฑntฤฑlar yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek ลรถyle devam etti:
“Salgฤฑn boyunca zorluklar yaลandฤฑ ancak rรผzgar enerjisi sektรถrรผ Tรผrkiye’de salgฤฑn dรถneminde kesinlikle duraksamadฤฑ. Tedarik zincirinde ilk etapta bir sฤฑkฤฑntฤฑ yaลandฤฑ ancak bunu รงok hฤฑzlฤฑ bir ลekilde telafi yoluna gitti รผreticilerimiz. Sahada bรผyรผk iลler yapฤฑlฤฑyor. Yazฤฑn sฤฑcaฤฤฑnda ya da kฤฑลฤฑn dondurucu soฤuฤunda yapฤฑlฤฑyor. Burada da bir grup aksamalar oldu. Hem yatฤฑrฤฑmcฤฑmฤฑzฤฑn iลtahฤฑ hem gรผรงlรผ rรผzgar ekosistemimiz bunun da รผstesinden gelmeyi baลardฤฑ. ฤฐnลa halinde bulunan 1500 megavat kapasiteli rรผzgar kurulu gรผcรผ gelecek yฤฑl devreye alฤฑnacak.”
“Rรผzgar enerjisi sektรถrรผnde ihracat 6 kฤฑtada 45 รผlkeye ulaลtฤฑ”
Arฤฑcฤฑ, Tรผrkiye Rรผzgar Enerjisi Kongresi (TรREK) kapsamฤฑnda Van’ฤฑn Gevaล ilรงesindeki santrale canlฤฑ baฤlanฤฑlmasฤฑnฤฑn planlandฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirerek, “TรREB’deki 62 paydaลฤฑmฤฑzla beraber oturumlarฤฑmฤฑz canlฤฑ olacak. Aynฤฑ zamanda rรผzgar enerjisinde ulaลฤฑlan 10 gigavatฤฑn kutlamasฤฑ da olacak. Tรผrkiye’de rรผzgar enerjisi hikayesi batฤฑdan baลladฤฑ ama 10 gigavata ulaลtฤฑฤฤฑmฤฑzda hikayenin geldiฤi nokta Van’ฤฑn Gevaล ilรงesi oldu. TรREK’te canlฤฑ yayฤฑnla oraya baฤlanฤฑp tรผrbinimizin aรงฤฑlฤฑลฤฑnฤฑ yapacaฤฤฑz.” diye konuลtu.
Arฤฑcฤฑ, Tรผrkiye’nin rรผzgar ekosisteminin geliลmiล olduฤunu ve ihracatฤฑn 6 kฤฑtada 45 รผlkeye ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek ลunlarฤฑ kaydetti:
“Rรผzgar sektรถrรผnde yatฤฑrฤฑm ayaฤฤฑnda gรผรงlรผyรผz. Bu hikayeye erken baลlamanฤฑn sonuรงlarฤฑnฤฑ alฤฑyoruz. Dรผnya รงok yeni konuลurken bu meseleleri, biz 1998’den bu yana epey yol aldฤฑk. Bu da sektรถre olumlu yansฤฑyor. Bu yolculuฤu yaparken, politikalarฤฑmฤฑz gereฤi bir taraftan da bunlarฤฑ yerlileลtirdik. รok gรผรงlรผ bir rรผzgar sanayisi oluลturduk. Yatฤฑrฤฑmlarฤฑmฤฑz kadar, ihracat gรผcรผmรผzรผn de devam etmesi bizim iรงin รงok รถnemli.”







