3. Havalimanı kamp bölgesine sabaha karşı operasyon

3. Havalimanı kamp bölgesine sabaha karşı operasyon

İstanbul 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin, koşulları protesto etmek adına iş bırakma eylemi düzenlemesi sonrası başlayan gerilim devam ediyor.

A+A-

İstanbul 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin, koşulları protesto etmek adına iş bırakma eylemi düzenlemesi sonrası başlayan gerilim devam ediyor.

Cuma günü eylem yapan işçilerin biber gazı ile müdahale ederek dağıtılması sonrası Cumartesi günü sabaha karşı yapılan operasyonla çok sayıda işçi gözaltına alındı.

Yaklaşık 15 bin işçinin kaldığı kamp bölgesine yapılan baskınla ilgili BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Başkanı Ali Öztutan, gözaltıların "saat 02:30 sıralarında gerçekleştiğini" açıkladı.

Öztutan, gözaltındaki kişi sayısına ilişkin ellerinde net bir rakam bulunmadığını belirtti.

Reuters haber ajansına konuşan Dev Yapı-İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut ise 500 civarında işçinin gözaltında olduğunu açıkladı.

Cuma günü yapılan polis ve jandarma mücadahelesinden kaçmaya çalışan bazı işçiler düşerek yaralanmış bazıları da gazdan etkilenmişti.

İstanbul Yeni Havalimanı adına yapılan açıklamada, "gerekli tedbirlerin en kısa sürede alınacağı" ifade edilmişti.

Protesto servis sıkıntısı nedeniyle tetiklendi
İYİ-Sen Başkanı Ali Öztutan, 30 bin işçinin çalıştığı inşaat alanındaki son protestoya servis sıkıntısının yol açtığını söylüyor.

Buna göre, kamp alanı ile inşaat alanı arasındaki mesafe servislerle katediliyor. Ancak servis sayısının azlığı nedeniyle duraklarda 1 saate varan bekleme süreleri yaşandığı ifade ediliyor.

Birçok işçinin sağanak yağmur altında beklemek ve işe ıslak kıyafetelerle başlamak zorunda kalmasının eylemlerin tetikleyicisi olduğu kaydediliyor.

Barınma ve iş güvenliği sıkıntıları nedeniyle daha önce de tepkilerini dile getiren işçilerin Cuma günü düzenlediği eylemin bugüne kadar gerçekleşen en büyük protesto olduğu belirtiliyor.

Ali Öztutan'ın aktardığına göre, Cumartesi sabaha karşı gerçekleşen gözaltılar sonrası güvenlik güçleri alanda toplanmalara izin vermiyor.

Sosyal medyada farklı paylaşımlar
Cuma günü başlayan eylemler Türkiye'deki sosyal medya kullanıcıları arasında da en çok paylaşım yapılan başlıklar arasında.

#KöleDeğiliz etiketi atlında yapılan paylaşımlarla havalimanı işçilerine destek mesajları veriliyor. Bu etiket Cumartesi günü Türkiye trend topic listesinin en üst sırasında yer aldı.

İşçi eyleminini sosyal medyada protesto etmek amacıyla ise #havalimanindaihaneteylemi etiketi altında paylaşımlar yapılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Şubat 2018'de yaptığı açıklama ile inşaat sırasında 27 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bakanlık, yaşanan ölümlerle ilgili "sağlık sorunları ve trafik kazası vakalarının da yer aldığı olaylarda 27 emekçimiz hayatını kaybetmiştir." bilgisini paylaştı.

Açıklama, inşaat sırasında 400 işçinin hayatını kaybettiği ve işçilerin ailelerine para verilerek bu ölümlerin gizlendiği iddiası sonrası yapılmıştı. BBC Türkçe

Bu haber toplam 1865 defa okunmuştur

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.