9 çocuğu olan Elon Musk: Şirketlerimi çocuklarıma bırakmayı düşünmüyorum

9 çocuğu olan Elon Musk: Şirketlerimi çocuklarıma bırakmayı düşünmüyorum

SpaceX, Tesla ve Twitter'ın sahibi olan Elon Musk, şirketlerini orta vadede çocuklarına devretmeyi planlamadığını açıkladı.

A+A-

Milyarder Elon Musk, The Wall Street Journal'a verdiği bir röportaj sırasında, rahatsızlanması halinde şirketlerini devralabilecek kişileri belirlediğini söyledi. Ancak, yöneticilerin şirketlerini ya da oy haklarını çocuklarına devretmelerinin yanlış olduğunu düşündüğünü söyledi.

Musk, "Şirketi yönetmek için hiçbir ilgileri, eğilimleri veya yetenekleri olmasa bile, çocuklarıma otomatik olarak şirketlerden bir miktar pay verme ekolünden kesinlikle değilim. Bunun bir hata olduğunu düşünüyorum."

Musk'ın en büyüğü 19 yaşında olmak üzere bilinen dokuz çocuğu var. Milyarder sık sık 3 yaşındaki oğlu X AE A-XII'yi etkinliklerde tanıtırken görüldü ve hatta oğluna kendi Twitter rozetini verdi. Bebek X'in annesi Grimes, Musk'ın onu bir "çırak" olarak gördüğünü söyledi.

Ancak Musk tüm çocuklarıyla yakın değil. Geçen yıl en büyük çocuğu, Reuters'a artık "biyolojik babamla herhangi bir şekilde, biçimde akraba olmak istemediğini" söyleyerek adının değiştirilmesi için başvuruda bulundu.

Çocuklarını imparatorluklarına katıp katmama sorusu milyarderler arasında uzun zamandır tartışılan bir konu. Apple'ın Steve Jobs'u gibi bazı girişimciler servetlerini çocuklarına aktarmayı planlamadı.

Elbette pek çok milyarder ailelerini de işin içine katmayı tercih ediyor. Bernard Arnault'dan Rupert Murdoch'a kadar dünyanın en zengin adamlarından bazıları imparatorluklarının parçalarını çocuklarına devretmiş ve aileleri içinde Veraset tarzı savaşlar başlattı.

Beş şirkete sahip olan Musk, "halefiyetin en zor asırlık sorunlardan biri olduğunu" söyledi, ancak şirketlerinin yönetim kurulu üyelerine, yönetici rollerinde kendisinden sonra gelmesini istediği kişileri söylediğini belirtti. Musk, Tesla'nın CEO'luğunun yanı sıra Twitter'da baş teknoloji sorumlusu olarak görev yapıyor.

Musk, "Yönetim kuruluna, 'Beklenmedik bir şekilde başıma bir şey gelirse, görevi devralması için önerim budur' dediğim belirli kişiler var" dedi ve ekledi: "Yani her durumda, yönetim kurulu benim tavsiyemin kim olduğunu biliyor."

Milyarder, şirketlerinde sahip olduğu hisseleri kimin devralacağı konusunda çok daha endişeli olduğunu söyledi. Musk'ın bu konuda ilk fikri ise oy hakkına sahip hisselerini kontrol edecek bir "bir tür eğitim kurumu" oluşturmak.

Bu ayın başlarında Musk, şirketin yıllık toplantısında Tesla CEO'su olarak kendisinin yerine geçecek yeni bir CEO aradığı yönündeki söylentileri ortadan kaldırdı. Musk'ın yorumları, Wall Street Journal'ın Tesla'nın CFO'su Zach Kirkhorn'un Musk'ın halefi olabileceğini bildirmesinin ardından geldi.

Geçtiğimiz yıl Tesla yönetim kurulu üyesi James Murdoch - Rupert'in oğullarından biri - Musk ve Tesla aleyhine açılan bir davanın duruşması sırasında milyarderin Tesla için potansiyel yeni bir CEO belirlediğini söylemiş ancak bu kişinin kim olabileceği konusunda yorum yapmamıştı. Reuters'in haberine göre, bu yılın başlarında, otomobil üreticisinin Çin'deki şefi Tom Zhu'nun, Ocak ayında Tesla'nın ABD'deki montaj tesislerinin ve hem Kuzey Amerika hem de Avrupa'daki satışlarının liderliğini devralmasının ardından Musk'ın halefi olabileceği yönünde spekülasyonlar yapılmıştı.

Musk'ın başta Tesla olmak üzere şirketlerine yönelik halefiyet planı, Ekim ayında Twitter'ı özel sektöre devretmesinden bu yana gündemde. Musk'ın Twitter ile meşgul olması, dikkatinin dağılmasından endişe eden bazı yatırımcıların endişelerini artırdı. Son olarak, birkaç Tesla yatırımcısı şirket yönetim kurulu üyelerine açık bir mektup göndererek milyarderin dizginlenmesini talep etti.

Yine de Musk'ın halefiyet planına ilişkin endişeler, Twitter'ı yönetmek üzere yeni bir CEO seçmesinden bu yana geçen haftalarda azalmış görünüyor. O dönemde Wedbush teknoloji analisti Dan Ives bir notunda Musk'ın nihayet "altın çocuk" şirketlerine odaklanmak için zamanı olacağını söyledi.

İlgili Haberler