Merkel, baลkent Berlin’de, Ukrayna Devlet Baลkanฤฑ Vladimir Zelenskiy ile yapacaฤฤฑ gรถrรผลme รถncesinde ortak basฤฑn toplantฤฑsฤฑ dรผzenledi.
Gรถrรผลmede, doฤal gaz boru hattฤฑnฤฑn Ukrayna’dan geรงiลiyle ilgili konuyu da ele alacaklarฤฑnฤฑ ifade eden Merkel, Kuzey Akฤฑm-2 projesinin tamamlanmasฤฑ durumunda, Almanya iรงin Ukrayna’nฤฑn bir gaz transit รผlkesi olarak kalacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
Baลbakan Merkel, “Burada Ukrayna tarafฤฑnda bรผyรผk endiลeler var. Bunlarฤฑ ciddiye alฤฑyoruz.” dedi.
Kuzey Akฤฑm-2 projesinin, Ukrayna รผzerinden geรงen doฤal gazฤฑn yerini almayacaฤฤฑnฤฑ yineleyen Merkel, konunun bu hafta yapacaฤฤฑ ABD ziyaretinde de รถnemli rol oynayacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Angela Merkel, ABD Baลkanฤฑ Joe Biden ile perลembe gรผnรผ konuyu gรถrรผลeceฤini aktararak, bunun ortak bir pozisyon saฤlanmasฤฑna iliลkin รถnemli bir gรถrรผลme olacaฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
Minsk anlaลmalarฤฑ kapsamฤฑnda yeterince ilerleme saฤlanamadฤฑฤฤฑnฤฑ da belirten Merkel, askeri manevralarla ve Ukrayna’nฤฑn รงevresinde Rus askerlerinin sayฤฑsฤฑnฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑyla bu รผlke รผzerinde baskฤฑ oluลtuฤunu dile getirdi.
Merkel, Minsk anlaลmalarฤฑnฤฑn uygulamaya geรงirilmesi konusunda ilerleme saฤlanmasฤฑ iรงin Almanya’nฤฑn รงaba harcamaya devam edeceฤine dikkati รงekti.
Enerji konularฤฑnฤฑn, Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya’nฤฑn oluลturduฤu Normandiya Formatฤฑ kapsamฤฑnda yapฤฑlan gรถrรผลmelerde yer almadฤฑฤฤฑnฤฑ anฤฑmsatan Merkel, ancak dรถrtlรผ toplantฤฑ yapฤฑldฤฑฤฤฑnda enerji konularฤฑnฤฑn da gรผndeme geldiฤini aktardฤฑ.
Merkel ayrฤฑca yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑyla mรผcadelede, Almanya’nฤฑn Ukraynaโya ilk adฤฑm olarak 1,5 milyon doz aลฤฑ vereceฤi bilgisini paylaลtฤฑ.
“Kuzey Akฤฑm-2 projesi, Ukrayna ve bรถlge iรงin potansiyel bir tehdit oluลturuyor”
Ukrayna Devlet Baลkanฤฑ Zelenskiy de doฤal gazฤฑn Avrupa’ya taลฤฑnmasฤฑnฤฑn kendileri iรงin รถnemli bir faktรถr olduฤunu belirterek, “Kuzey Akฤฑm-2 projesi, Ukrayna ve bรถlge iรงin potansiyel bir tehdit oluลturuyor.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Zelenskiy, enerji konularฤฑnฤฑn da Normandiya Formatฤฑ’nda ele alฤฑnmasฤฑnฤฑ isteyerek, bu formata ABD’nin de katฤฑlabileceฤini sรถyledi.
Barฤฑลรงฤฑl bir รงรถzรผm bulmak iรงin ABD’nin yardฤฑm etmesini istediฤini vurgulayan Zelenskiy, ancak ABD’nin katฤฑlabileceฤi baลka bir formatฤฑn da oluลturulabileceฤini ifade etti.







