Merkez Bankasฤฑ bu hafta yine kritik bir PPK iรงin toplanฤฑyor. Faiz indiriminin masada olmadฤฑฤฤฑnฤฑ dรผลรผnen analistler metinde โilave sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmaโ beklentisinde. Faiz indirimi iรงinse tahminler รผรงรผncรผ รงeyrekten son รงeyreฤe รงekildi.
Son yฤฑllarda her Merkez Bankasฤฑ Para Politikasฤฑ Kurulu (PPK) toplantฤฑsฤฑ kritik รถnemde olarak gรถrรผlรผyor. Bu hafta รงarลamba gรผnรผ temmuz ayฤฑ PPK kararฤฑ aรงฤฑklanacak.
Ayฤฑn baลฤฑnda kรถtรผ bir sรผrpriz yaparak beklentilerin รงok รผzerinde gelen haziran ayฤฑ enflasyonu ve รผretici ile tรผketici enflasyonu arasฤฑndaki farkฤฑn tarihi en yรผksek seviyeye ulaลmasฤฑ sonrasฤฑnda PPKโdan para politikasฤฑnฤฑn sฤฑkฤฑlฤฑฤฤฑna dair sรถzlรผ yรถnlendirmenin artmasฤฑna yรถnelik beklentiler gรผรงlendi.
Aylฤฑk yรผzde 1,94 artan ve yฤฑllฤฑk yรผzde 17,53โe yรผkselen TรFE, hem temmuz ayฤฑnda elektrik ve doฤalgaz zamlarฤฑnฤฑn hem de yรผzde 42,89โa รงฤฑkan Yฤฐ-รFE nedeniyle baskฤฑ altฤฑnda. รncesinde รผรงรผncรผ รงeyrekte yรผzde 19 seviyesindeki politika faizinde indirim bekleyen analistler veri sonrasฤฑnda beklentilerini bu yฤฑlฤฑn son รงeyreฤine kaydฤฑrฤฑrken indirim beklemedikleri gibi indirim miktarฤฑnda da dรผลรผล yรถnรผnde revizyon gerรงekleลtirdiler.
Bu yฤฑl deฤiลiklik beklemeyen de var
รarลamba gรผnรผ yapฤฑlacak toplantฤฑda Reutersโin anketine katฤฑlan analistler politika faizinde deฤiลiklik beklemiyor. Ancak ilk faiz indiriminin ne zaman yapฤฑlacaฤฤฑna yรถnelik tahminlerde yฤฑlฤฑn son รงeyreฤi aฤฤฑrlฤฑฤฤฑnฤฑ arttฤฑrdฤฑ. Reuters anketine katฤฑlan 18 kurumun tamamฤฑ temmuz ayฤฑnda politika faizinin sabit tutulmasฤฑnฤฑ beklediฤini aรงฤฑkladฤฑ. Reutersโฤฑn anketinde ilk faiz indiriminin ne zaman yapฤฑlacaฤฤฑ sorusuna yanฤฑt veren ekonomistlerin sadece รผรงรผ ilk faiz indirimini รผรงรผncรผ รงeyrekte beklerken, 11โi bunun son รงeyrekte olacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ. Daha รถnce faiz indirimi รถngรถren dรถrt kurum ise artฤฑk bu yฤฑl faizlerde bir deฤiลiklik beklemediฤini belirtti. Haziran ayฤฑnda yapฤฑlan bir รถnceki ankette bu yฤฑl indirim beklemeyen katฤฑlฤฑmcฤฑ bulunmuyordu.
Merkez Bankasฤฑ tahminini yรผzde 14โe รงฤฑkarabilir
รarลamba gรผnรผnรผn ardฤฑndan ayฤฑn sonunda da Merkez Bankasฤฑ bu yฤฑlฤฑn รผรงรผncรผ Enflasyon Raporuโnu aรงฤฑklayacak. ฤฐkinci raporda enflasyon beklentisi yรผzde 12,2โye yรผkseltilmiลti. 29 Temmuzโda aรงฤฑklanacak raporda tahminin artฤฑrฤฑlmasฤฑ bekleniyor. Beklentiler Merkez Bankasฤฑโnฤฑn yฤฑlsonu enflasyon tahminini yรผzde 14-14,5 seviyesine รงฤฑkarmasฤฑ yรถnรผnde. Analistler bu yฤฑlsonu iรงin tรผketici enflasyonu beklentilerini haziran enflasyon verisi sonrasฤฑ yรผzde 16 seviyesinin รผzerine รงekti. Uluslararasฤฑ kurumlarฤฑn da beklentileri veri sonrasฤฑ gรผncellendi. JP Morgan analistleri, uygun koลullar oluลmadan yapฤฑlacak bir faiz indiriminin TL รผzerinde deฤer kaybฤฑ baskฤฑsฤฑ yaratacaฤฤฑnฤฑ, enflasyonda dรผลรผล sรผrecine zarar vereceฤini ve kฤฑsa dรถnem bรผyรผme beklentilerini olumsuz etkileyebileceฤini belirtti. Raporda, โHaziran verisinden sonra ilk faiz indirimi beklentimizi eylรผl ayฤฑndan ekim ayฤฑna รถteliyoruz. Artฤฑk bu sene รผรง kere 100 baz puanlฤฑk faiz indirimi yerine aynฤฑ sayฤฑda 50 baz puanlฤฑk faiz indirimi bekliyoruzโ denildi.
Beklenen faiz indirimi miktarฤฑ azaldฤฑ
Goldman Sachs da, veri sonrasฤฑnda yฤฑlsonu enflasyon tahminini yรผzde 15,5’ten 16’ya yรผkseltti. Ayrฤฑca Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn dรถrdรผncรผ รงeyrekte faizleri รงok az indirebilme imkanฤฑ olacaฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Citigroup ise enflasyon verisi sonrasฤฑnda parasal gevลeme iรงin koลullarฤฑn giderek daha zor hale geldiฤini ve kasฤฑm ya da aralฤฑkta faiz indirimi beklemediklerini kaydetti. Barclays de TCMB’nin dรถrdรผncรผ รงeyrekte 350 baz puanlฤฑk indirimi yerine 250 baz puanlฤฑk indirim yapmasฤฑnฤฑ tahmin etti.







