Jeopolitik riskler, ฤฐsrail ve Hizbullah’ฤฑn hafta sonu gerรงekleลtirdiฤi karลฤฑlฤฑklฤฑ saldฤฑrฤฑlarฤฑn ardฤฑndan รงatฤฑลmanฤฑn tฤฑrmanacaฤฤฑna dair korkularฤฑn azalmasฤฑna raฤmen, erken dรถviz hareketlerinde baskฤฑ oluลturdu.
Yen son olarak %0,2 dรผลรผลle dolar baลฤฑna 144,82 seviyesinden iลlem gรถrdรผ ve รถnceki seansta dolar baลฤฑna 143,45 ile รผรง haftanฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑkan yen, kazanรงlarฤฑnฤฑn bir kฤฑsmฤฑnฤฑ geri verdi.
Euro ve sterlin hafif bir dรผลรผลle sฤฑrasฤฑyla 1,1161 ve 1,3182 dolara geriledi, ancak her ikisi de son aylarฤฑn en yรผksek seviyelerinden รงok uzakta deฤildi.
Kanada dolarฤฑ, petrol fiyatlarฤฑndaki artฤฑลla birlikte bir gecede beล ayฤฑn zirvesine tฤฑrmanarak ABD dolarฤฑ baลฤฑna 1,3487 seviyesinde รงok az deฤiลiklik gรถsterdi.
Avustralya Merkez Bankasฤฑ’nda kฤฑdemli dรถviz stratejisti olan Rodrigo Catril, โPiyasa bir nevi nefes alฤฑyor ve รถnemli veri aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑ gรถrmeyi bekliyor. Bu hafta ikinci kademe veri aรงฤฑklamalarฤฑ da gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda, bu durum yakฤฑn vadede daha deฤiลken bir ortamฤฑn oluลacaฤฤฑ gรถrรผลรผnรผ destekliyor.โ dedi.
Yine de, Fed Baลkanฤฑ Jerome Powell’ฤฑn Cuma gรผnรผ Jackson Hole’da yaptฤฑฤฤฑ konuลmada aลaฤฤฑ yukarฤฑ bรถyle bir hamleyi iลaret etmesinin ardฤฑndan Eylรผl ayฤฑnda ABD’nin faiz indirimi olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn da yardฤฑmฤฑyla, baลlฤฑca para birimleri en yรผksek seviyelerini gรถrdรผ ve dolar bir yฤฑldan uzun bir sรผre dahilinde en dรผลรผk seviyesine yakฤฑn seyretti.
San Francisco Fed Baลkanฤฑ Mary Daly de Pazartesi gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada รถnรผmรผzdeki ay borรงlanma maliyetlerinde รงeyrek puanlฤฑk bir indirimin muhtemel olduฤunu sรถyledi.
Dolar, dรถviz sepeti karลฤฑsฤฑnda son olarak %0,05 artฤฑลla 100,90 seviyesinden iลlem gรถrdรผ ve bir รถnceki seansta gรถrdรผฤรผ 13 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesi olan 100,53’e yakฤฑn seyretti.
Fed’in agresif faiz artฤฑrฤฑm dรถngรผsรผ ve ABD faizlerinin daha ne kadar yรผkselebileceฤine dair beklentiler, dolarฤฑn son iki yฤฑldaki gรผcรผnรผn bรผyรผk bir itici gรผcรผ olmuล ve baลta Japon yeni olmak รผzere diฤer para birimlerini baskฤฑ altฤฑnda tutmuลtu.
Invesco’nun Japonya hariรง Asya Pasifik kรผresel piyasa stratejisti David Chao, โArtฤฑk soru Fed’in Eylรผl ayฤฑnda faiz indirimine gidip gitmeyeceฤi deฤil, ne kadar gideceฤiโ dedi ve ลรถyle devam etti:
โPowell, iลgรผcรผ koลullarฤฑnฤฑn kรถtรผleลmesi durumunda daha bรผyรผk indirimler iรงin kapฤฑyฤฑ aรงฤฑk bฤฑraktฤฑ. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, Fed’in faizleri daha รถnce beklenenden daha hฤฑzlฤฑ dรผลรผrmeye aรงฤฑk gรถrรผndรผฤรผne inanฤฑyor.โ
Piyasalar ลimdiden gelecek ay yapฤฑlacak bir faiz indirimini tamamen fiyatlamฤฑล durumda ve yฤฑl sonuna kadar yaklaลฤฑk 100 baz puanlฤฑk bir gevลeme รถngรถrรผyor.







