Etkinliฤin aรงฤฑlฤฑลฤฑnda konuลan Erdem, Tรผrkiye’nin gรผรงlรผ ve saฤlam temellere dayanan ekonomisiyle, salgฤฑn sonrasฤฑ uluslararasฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn deฤiลen ihtiyaรงlarฤฑna cevap verebilecek รงeลitliliฤe sahip fฤฑrsatlar sunduฤunu sรถyledi.
Tรผrkiye’nin halihazฤฑrda otomotivden ilaca, petrokimyadan makineye, gayrimenkulden finansal hizmetlere, gฤฑdadan biliลime, havacฤฑlฤฑktan savunmaya kadar birรงok sektรถrde รผretim, yatฤฑrฤฑm ve Ar-Ge รผssรผ konumunda olduฤunu dile getiren Erdem, รผlkenin sunduฤu avantajlardan bahsetti.
Erdem, son yฤฑllarda Tรผrkiye’nin gรถsterdiฤi bรผyรผme performansฤฑnda inลaat sektรถrรผnรผn รถnemli pay sahibi olduฤunu kaydederek, sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“รzellikle her alanda hayata geรงen kamu yatฤฑrฤฑmlarฤฑyla inลaat sektรถrรผ bu konumunu muhafaza etmektedir. 2020’de inลaat sektรถrรผnรผn GSYH iรงindeki payฤฑ yรผzde 5,4, gayrimenkul aktivitelerinin payฤฑ ise yรผzde 6,2 olmuลtur. Uluslararasฤฑ doฤrudan yatฤฑrฤฑmlara baktฤฑฤฤฑmฤฑzda gayrimenkul sektรถrรผnรผn รผlkemiz iรงin ne denli รถnem arz ettiฤini bir kez daha vurgulama imkanฤฑna sahibiz. รlke olarak 2003’ten bu yana toplamda 225 milyar dolar dรผzeyinde uluslararasฤฑ doฤrudan yatฤฑrฤฑm รงektik. Bunun 57 milyar dolarlฤฑk kฤฑsmฤฑ gayrimenkul yatฤฑrฤฑmlarฤฑndan oluลmaktadฤฑr.”
Erdem, Mรผtekabiliyet Yasasฤฑ, vatandaลlฤฑk hakkฤฑ gibi รถnemli geliลmelerle uluslararasฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlara gayrimenkul satฤฑลฤฑnda ciddi ivme yakalandฤฑฤฤฑnฤฑ anlattฤฑ.
“Yabancฤฑya gayrimenkul satฤฑลฤฑ ihracat sayฤฑlsฤฑn”
ฤฐstanbul Ticaret Odasฤฑ (ฤฐTO) Baลkanฤฑ ลekib Avdagiรง ise GฤฐGDER’in 2025 iรงin koyduฤu 20 milyar dolarlฤฑk gayrimenkul yatฤฑrฤฑmฤฑ hedefinin mรผtevazi olduฤunu belirterek, “Biz, 2025 iรงin, ฤฐstanbul’da birim fiyatฤฑ 250 bin dolar olmak รผzere, 40 bin konut satarak, 10 milyar dolarlฤฑk yabancฤฑ yatฤฑrฤฑm geliri hedefliyoruz.” dedi.
Gayrimenkul alan yabancฤฑnฤฑn yaptฤฑฤฤฑ harcamalardan bahseden ve konutla birlikte yatฤฑrฤฑmฤฑn halka halka arttฤฑฤฤฑnฤฑ dile getiren Avdagiรง, Tรผrkiye’de gayrimenkul alan yabancฤฑlarฤฑn รงok bรผyรผk kฤฑsmฤฑnฤฑn aynฤฑ zamanda bu รผlkenin gรถnรผllรผ bir elรงisi olduฤunu sรถyledi.
Avdagiรง, yabancฤฑya gayrimenkul satฤฑลฤฑndan saฤlanan gelirin รงok รถnemli olduฤunu belirterek, “Bu faaliyetin ihracat olarak sayฤฑlmasฤฑ iรงin รงok รถzel desteklerinizi (Hazine ve Maliye Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Nureddin Nebati’ye ithafen) istirham ediyoruz. Bu รงok รถnemli ve doฤrudan bir gelir.” diye konuลtu.
ฤฐstanbul’un gayrimenkul fiyatฤฑnda Avrupa metropollerinin gerisinde olduฤunu anlatan Avdagiรง, orta ve uzun vadede ฤฐstanbul’u daha kฤฑymetli ve deฤerli bir noktaya taลฤฑma noktasฤฑnda adฤฑm atฤฑlmasฤฑ gerektiฤini vurguladฤฑ.
Avdagiรง, yabancฤฑya gayrimenkul satฤฑลฤฑnda yaลanan gecikmelere deฤinerek, bu konuda sรผrecin hฤฑzlandฤฑrฤฑlmasฤฑ รงaฤrฤฑsฤฑnda bulundu.
Yabancฤฑya gayrimenkul satฤฑลฤฑnda 2025 hedefi 20 milyar dolar
Gayrimenkul Yurt Dฤฑลฤฑ Tanฤฑtฤฑm Derneฤi (GฤฐGDER) Baลkanฤฑ รmer Faruk Akbal, Gayrimenkul ฤฐhracatฤฑ 2025 Stratejik Eylem Planฤฑ’nฤฑn, 2020’de 6 milyar dolar olarak gerรงekleลen yabancฤฑya mรผlk satฤฑล gelirini yฤฑllฤฑk 20 milyar dolara taลฤฑyacaฤฤฑna inandฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Gayrimenkul sektรถrรผnรผn uluslararasฤฑ arenadaki itibarฤฑnฤฑ gรผรงlendirecek fฤฑrsatlara odaklandฤฑklarฤฑ ve sรผrdรผrรผlebilir yeni politikalarฤฑ katma deฤerli iล birlikleri ile birlikte uygulamaya koyacaklarฤฑ aydฤฑnlฤฑk bir dรถnemin arifesinde olduklarฤฑnฤฑ dile getiren Akbal, salgฤฑna raฤmen Tรผrkiye’den konut talebinin bu yฤฑl da artmaya devam ettiฤini anlattฤฑ.
Ocak-mayฤฑs dรถneminde yฤฑllฤฑk bazda yabancฤฑya satฤฑลta yรผzde 25’i aลan artฤฑล yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ dile getiren Akbal, “Bu artฤฑล daha yรผksek hedeflere ulaลma konusunda bizi cesaretlendirdi. Aลฤฑlanmayla toplumsal baฤฤฑลฤฑklฤฑฤฤฑn kazanฤฑlmasฤฑ, uรงuล trafiฤinin ve turizmdeki performansฤฑn kademeli olarak yรผkselmesi ile uluslararasฤฑ gayrimenkul satฤฑลlarฤฑnda bu yฤฑl 50 bin adedin รผzerine รงฤฑkarak yeni bir rekoru gรถrmemiz uzak gรถzรผkmรผyor.” diye konuลtu.
Akbal, 2025’te uluslararasฤฑ gayrimenkulde 20 milyar dolarlฤฑk satฤฑล hedefine ulaลmak iรงin eylem planlarฤฑnฤฑ 4 ana baลlฤฑk altฤฑnda kurguladฤฑklarฤฑnฤฑ ifade ederek, “Bunlar, ‘gayrimenkul ihracatฤฑ ekosisteminin oluลturulmasฤฑ’, ‘etkili tanฤฑtฤฑm’, ‘gayrimenkul alฤฑm sรผreรงlerinin hฤฑzlandฤฑrฤฑlmasฤฑ’ ve ‘gรผven saฤlayan hukuki haklarฤฑn temini’ baลlฤฑklarฤฑnฤฑ taลฤฑyor.” ifadesini kullandฤฑ.
“Konut yatฤฑrฤฑmฤฑnda ฤฐngilizler konumu, Almanlar fiyatฤฑ รถnemsiyor”
รmer Faruk Akbal, AGS Global ile birlikte yรผrรผttรผkleri “Yurt Dฤฑลฤฑ Yatฤฑrฤฑmcฤฑ Neden Tรผrkiye’de Gayrimenkul Alฤฑyor” baลlฤฑklฤฑ araลtฤฑrmanฤฑn sonuรงlarฤฑna iliลkin ลu bilgileri paylaลtฤฑ:
“Tรผrkiye’de gayrimenkul satฤฑn alanlarฤฑn memnuniyet oranฤฑ yรผzde 83,2 gibi oldukรงa yรผksek bir seviyede. รlkelerin gayrimenkul satฤฑn alฤฑrken hangi รถzelliklerin belirleyici olduฤu sorusuna verdiฤi รงoklu yanฤฑtlara gรถre, ฤฐngiltere yรผzde 83,3, รrdรผn yรผzde 62,1 ile gayrimenkulรผn konumunu รถnemserken, Irak yรผzde 75,7, Almanya yรผzde 68, Cezayir yรผzde 54,2, ฤฐran yรผzde 61,5 ile fiyatฤฑ รถnemsiyor. รlkelerin Tรผrkiye’yi neden tercih ettikleri sorusuna verdikleri รงoklu yanฤฑtlar incelendiฤinde, Suudi Arabistan yรผzde 71,8, Rusya yรผzde 77,8, Almanya yรผzde 84 ile daha iyi bir iklimi ifade ederken, Irak yรผzde 70,3 ile gรผveni ve istikrarฤฑ, Cezayir ise yรผzde 50 ile kรผltรผr, din ve sosyal yaลamฤฑ kriter olarak baz alฤฑyor.”
Akbal, araลtฤฑrmalarฤฑn tรผm hฤฑzฤฑyla sรผrdรผฤรผnรผ kaydederek, sektรถr iรงin yine sรผrpriz sayฤฑlacak yeni bir รงalฤฑลma olan Yabancฤฑya Konut Satฤฑล Endeksi’ni de periyodik olarak kamuoyu ile paylaลacaklarฤฑnฤฑ bildirdi.
“Aracฤฑ kurumlara lisans ลartฤฑ getirilmeli”
GฤฐGDER Baลkanฤฑ Akbal, yabancฤฑlara gayrimenkul satฤฑลฤฑndaki maฤduriyetlerin รถnรผne geรงmek ve kaliteli hizmet standardฤฑnฤฑ saฤlamak iรงin eฤitim ve lisanslama mevzuatฤฑnฤฑn oluลturulmasฤฑ gerektiฤini belirterek, “Yabancฤฑya gayrimenkul satฤฑลฤฑna aracฤฑlฤฑk eden kurumlara lisans ลartฤฑ getirilmesiyle ilgili bir yรถnetmeliฤin dรผzenlenmesini รงok รถnemli gรถrรผyoruz.” dedi.
Sektรถrde bir ilk olacak eฤitim ve sertifikalandฤฑrma รงalฤฑลmasฤฑ iรงin GฤฐGDER Akademi’yi kuracaklarฤฑnฤฑ dile getiren Akbal, yerel ve uluslararasฤฑ iล birlikleriyle yabancฤฑya gayrimenkul tanฤฑtฤฑmฤฑ eฤitimini baลlatacaklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Akbal, “Bizi 2025 hedefine taลฤฑyacak en รถnemli konulardan birini ‘eฤitim’ olarak gรถrรผyoruz. GฤฐGDER Akademi ile 5 yฤฑllฤฑk sรผrede ABD ve ฤฐngiltere’deki rakipleriyle boy รถlรงรผลecek dรผzeyde eฤitim ve sertifika almฤฑล 5 bin uluslararasฤฑ gayrimenkul uzmanฤฑ yetiลtirmiล olacaฤฤฑz.” diye konuลtu.
Yabancฤฑya gayrimenkul satฤฑลฤฑnฤฑn dรถviz kazandฤฑrฤฑcฤฑ hizmet sayฤฑlmasฤฑ talebinde bulunan Akbal, “Sektรถrรผmรผzรผn eฤitim, sertifika ve lisanslanma mevzuatฤฑnฤฑ takiben oluลturduฤu yeni ekosistem, ‘dรถviz kazandฤฑrฤฑcฤฑ bir faaliyet olarak’ hizmet ihracatฤฑ kapsamฤฑna alฤฑnmalฤฑ. ‘Gayrimenkul tanฤฑtฤฑm hizmeti’ vererek dรถviz kazandฤฑrฤฑcฤฑ faaliyetlerde bulunan tรผm aracฤฑ ve danฤฑลman kurumlar hizmet ihracatรงฤฑsฤฑ kapsamฤฑna alฤฑnmalฤฑ. Geliลtirici firmalara markalฤฑ konutlarฤฑ iรงin Turquality kapsamฤฑnda destek verilebilir.” aรงฤฑklamasฤฑnda bulundu.
GฤฐGDER’in yeni dรถnem hedefleri
รmer Faruk Akbal, 2025 hedeflerine ilerlerken, ฤฐran ve Irak gibi gรผรงlรผ olduklarฤฑ pazarlarda etkinliklerini artฤฑracaklarฤฑnฤฑ, Hong Kong, Singapur ve Hindistan gibi Tรผrkiye ile ilgili henรผz farkฤฑndalฤฑฤฤฑ olmayan รถnemli pazarlarda da yepyeni iletiลim รงalฤฑลmalarฤฑ baลlatacaklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Bu kapsamda araลtฤฑrma ve saha รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑ referans alarak her รผlkenin Tรผrkiye ile ilgili beklentisi ne ise tanฤฑtฤฑmda ona รถzel bir strateji geliลtireceklerini dile getiren Akbal, yepyeni bir bakฤฑล aรงฤฑsฤฑyla, sadece ฤฐstanbul ve Antalya’yฤฑ deฤil, Tรผrkiye’nin รงok farklฤฑ bรถlgelerini รถn plana รงฤฑkarmayฤฑ hedeflediklerini vurguladฤฑ.
Tรผrkiye Ticaret Merkezleri ile iล birliฤine giderek, TฤฐM’in Dubai, Londra ve Newyork’ta bulunan ticaret merkezlerinde tanฤฑtฤฑm ofisi kiralanmasฤฑnฤฑ amaรงladฤฑklarฤฑnฤฑ dile getiren Akbal, “Bu ofislerde ilgili pazarlara hitap eden Tรผrk firmalarฤฑmฤฑzฤฑn tanฤฑtฤฑm ve sฤฑcak satฤฑล yapabileceฤi, hukuk mรผลavirliฤi ve tapu hizmetleri ile desteklendiฤi bir sistem kurmayฤฑ hayal ediyoruz.” diye konuลtu.
Akbal, “2025’te yurt dฤฑลฤฑ gayrimenkul yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn yรผzde 20’sinin Afrika’dan, yรผzde 20-25’inin Uzak Doฤu’dan, geri kalanฤฑnฤฑn ise Orta Asya, Avrupa ve MENA bรถlgesinden geleceฤini dรผลรผnรผyoruz. Yani Orta Asya, Uzak Doฤu ve Afrika satฤฑลlarฤฑnฤฑ hatฤฑrฤฑ sayฤฑlฤฑr seviyede artฤฑrmayฤฑ hedefliyoruz.” ifadesini kullandฤฑ.
Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn olasฤฑ problemlerini daha henรผz mahkeme sรผrecine taลฤฑmadan tespit edip gerekli aksiyonlarฤฑ hฤฑzla almak iรงin Uyuลmazlฤฑk รรถzรผm Merkezi kurmayฤฑ istediklerini dile getiren Akbal, bu sayede sorunlarฤฑ yรผzde 70 azaltmayฤฑ hedeflediklerini vurguladฤฑ.
Akbal, salgฤฑnla birlikte dijitalleลmede yaลanan artฤฑลa deฤinerek, dijital tanฤฑtฤฑm รงalฤฑลmalarฤฑna aฤฤฑrlฤฑk vereceklerini sรถzlerine ekledi.







