Avrupa’dan plastik atık ithalatında ilk sırada yer alan Türkiye, bu ürünlerin ithalatına getirdiği yasağı yumuşatmaya hazırlanıyor. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Ticaret Bakanlığı daha kontrollü bir ithalat için çalışma başlattı.
Bu kapsamda ithalat yapabilecek şirketlerin yeterlilikleri ön plana çıkacak. Yeni ruhsat ve şirket kontrolü modelleri için de arayışın sürdüğü bildirildi. Ön çalışmalarda, ilgili düzenlemelerin büyük kısmının yasa gerektirmediği ve yasal dayanağa sahip bir ikincil mevzuatın oluşturulmasının yararlı olacağı sonucuna varıldığı bildirildi.
Hurda plastik ithalatında sektör temsilcileri ile çevrecilerin baskısı altında kalan Ticaret Bakanlığı, orta yolu bulmak amacıyla “kontrollü plastik hurda ithalatı” için çalışma başlattı. Bakanlık, ithalat yapacak şirketlerde yeterlilik ve kontrol mekanizması modeli üzerinde duruyor. Geçen yıl 72,3 milyon dolarlık plastik hurda ithalatının yapıldığı Türkiye’de, 2021 yılının henüz ilk 4 ayında 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 135 artışla 51,2 milyon dolarlık plastik ithalatı gerçekleştirilmesi, çevrecilerin tepkilerine neden olmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yaptıkları incelemede, Çin başta olmak üzere birçok ülkenin plastik atık ithalatını yasaklamasıyla, bu ürünlerin ulusal kuralları daha esnek ülkelere yönlendirildiği bilgilerine ulaştı. Bunun üzerine bakanlık, plastik hurdaların Türkiye’ye girişinin tamamen yasaklanması için 18 Mayıs’ta Resmi Gazete’de tebliğ yayımlandı. Söz konusu değişiklikle etilen polimer olarak bilinen plastik hurda ithalatının 2 Temmuz’dan itibaren tamamen yasaklanması kararlaştırıldı.
Plastik hurda ithalatı yasağına DÜNYA’ya yaptığı açıklamayla tepki gösteren Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Selçuk Gülsün, sektöre sorulmadan ve etki analizi yapılmadan alınan bu kararın kendilerini çıkmaza sokacağı uyarısında bulunarak, “Hiçbir etki analizi yapılmadan ve sektör temsilcileri ile fikir teatisi gerçekleştirilmeden hayata geçirilen polietilen hurdası ithalat yasağının ülkemiz plastik sektörünü nasıl bir çıkmaza soktuğunun bir an önce farkına varılmalı ve söz konusu yasak kaldırılmalı” demişti.







