BioNTechโin kurucu ortaฤฤฑ Uฤur ลahin, koronavirรผs varyantlarฤฑ ile birlikte artan vaka sayฤฑlarฤฑnฤฑn 4โรผncรผ dalgaya neden olabileceฤini sรถyledi. Hacettepe รniversitesi Tฤฑp Fakรผltesi รocuk Enfeksiyon Hastalฤฑklarฤฑ Bilim Dalฤฑ Baลkanฤฑ Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da 4. dalganฤฑn mรผmkรผn olduฤunu sรถyledi.
Ceyhan, โSiz yรผzde 70-75 aลฤฑlamaya ulaลmadฤฑฤฤฑnฤฑz sรผrece 4โรผncรผ dalgayฤฑ yaลarsฤฑnฤฑz. Ama bu insanlarฤฑ รงok telaลlandฤฑrmasฤฑn. Bu dalganฤฑn yรผksekliฤi, geniลliฤi tamamen bizim elimizde. Bu รงok yรผksek sayฤฑlarla giden 3โรผncรผ dalgadaki gibi bir dalga mฤฑ olacak, yoksa sadece hafif bir vaka artฤฑลฤฑ ile giden bir dalga mฤฑ olacak, bunu belirleyecek ana faktรถr bizim alacaฤฤฑmฤฑz รถnlemlerโ diye konuลtu.
Prof. Dr. Ceyhan, tatil sezonunda yaลanan hareketliliฤin 4โรผncรผ dalgaya etkisini de deฤerlendirerek, โAลฤฑlamada son hedefe ulaลana kadar โลu kadar yaptฤฑkโ, โdรผnyada ลu sฤฑradayฤฑzโ รงok fazla รถnemli deฤil salgฤฑn kontrolรผnde. Benim esas beklediฤim bilgi Delta varyantฤฑnฤฑn Tรผrkiyeโde kaรง vaka olduฤu. Bu sorunu yaลayan, yeni yeni vaka artฤฑลlarฤฑ ile karลฤฑlaลan รผlkelerde esas olarak Delta varyantฤฑ artmaya baลladฤฑโ ลeklinde konuลtu.
Prof. Dr. Ceyhan ลรถyle devam etti:
โรrneฤin ฤฐngiltereโde vaka sayฤฑsฤฑ 2 binlerdeyken hafif bir gevลeme ile 11 bine รงฤฑktฤฑ ve bunlarฤฑn neredeyse tamamฤฑ Delta varyantฤฑ. ABDโnin bazฤฑ eyaletleri, Fransaโda birรงok yerde vaka artฤฑลlarฤฑ baลladฤฑ. Bu tabii kalabalฤฑklaลmanฤฑn artacaฤฤฑ sonbaharda daha belirgin hale gelecek. O zamana kadar sizin toplumun yรผzde 40-50โsini aลฤฑlamanฤฑz yetmiyor. O dรถneme kadar yรผzde 70-75โe รงฤฑkamazsak, รงฤฑkmak gerรงekten รงok zor, bir de Delta varyantฤฑ oranฤฑmฤฑza baฤlฤฑ olarak vaka artฤฑลฤฑ yaลayabiliriz. Bakanlฤฑk ลu anda Delta varyantฤฑ ne kadar, son dรถnem vakalarฤฑn yรผzde kaรงฤฑ Delta vakasฤฑ ile iliลkili, bunu aรงฤฑklarsa eฤer biz de รงok daha doฤru รถngรถrรผlerde bulunabiliriz.โ
Prof. Dr. Ceyhan, 4. dalga iรงin รถnemli olanlara deฤinerek, โBirinci รถnemli olan Delta varyantฤฑ. ฤฐkinci รถnemli olan yaza aldanฤฑp รถnlemlerin birรงoฤunu ortadan kaldฤฑrmak. Bunu รงok kontrolsรผz yaparsanฤฑz sonra toparlamasฤฑ da zor olur. Burada birรงok durumda insanlar rahatladฤฑฤฤฑnฤฑ, bu iลin bittiฤini dรผลรผnรผyor. Bu tip sรถylemlerden biraz kaรงฤฑnmak lazฤฑm. Hazฤฑr vakalarฤฑ 5 bine indirmiลken, elimizde de aลฤฑ var, temininde de gรผรงlรผk yokken, ลu kalan sรผreyi tedbirler ile diลimizi sฤฑkarak geรงirirsek en az zayiat ile salgฤฑndan kurtulmuล oluruz.” dedi.







