Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

TL ile yapฤฑlan ihracat 25 milyarฤฑ geรงti

Tรผrk ihracatรงฤฑsฤฑnฤฑn, Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisiโ€™nin (TฤฐM) รถncรผlรผฤŸรผnde 200 รผlke ve bรถlgeye TL ile yaptฤฑฤŸฤฑ ihracat 25 milyar TLโ€™yi geรงti.
TL ile yapฤฑlan ihracat 25 milyarฤฑ geรงti Borsatek

Tรผrk ihracatรงฤฑsฤฑnฤฑn, Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisiโ€™nin (TฤฐM) รถncรผlรผฤŸรผnde 200 รผlke ve bรถlgeye TL ile yaptฤฑฤŸฤฑ ihracat 25 milyar TLโ€™yi geรงti. Bu yฤฑlฤฑn 5 ayฤฑnda, ihracat ailesine yeni katฤฑlฤฑmlarฤฑn sayฤฑsฤฑnฤฑn da 7 bini aลŸmasฤฑ dikkat รงekti.

TฤฐM BaลŸkanฤฑ ฤฐsmail Gรผlle, โ€œKรผresel pazarda artฤฑk daha gรผรงlรผ durumdayฤฑz. Kรผresel tedarik zincirlerinde pandemi ile hฤฑzlanan yeniden yapฤฑlanma sรผrecinin faydalarฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz.Her bir sektรถrรผmรผzde, ihraรง mallarฤฑmฤฑza talep artarken Tรผrkiye markasฤฑ daha da gรผรงlendi. Bu yฤฑlฤฑn ilk 5 ayฤฑnda geรงtiฤŸimiz yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre TL ile yapฤฑlan ihracat yรผzde 58 artarak 25,5 milyar TLโ€™ye ulaลŸtฤฑ. TL ile ihracatta ilk sฤฑrada 4,4 milyar TL ile Irak, ilk sฤฑrada yer aldฤฑ. Mayฤฑsta ise Tรผrk Lirasฤฑ ile yapฤฑlan ihracat yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 74 artarak 4,75 milyar TLโ€™ye ulaลŸtฤฑ. Bu yฤฑl 5 ayda ilk kez ihracat yapan firma sayฤฑmฤฑz da toplamda 7 bin 577โ€™e ulaลŸtฤฑ. Bu firmalarฤฑmฤฑzฤฑn 773 milyon dolarlฤฑk ihracata imza atmasฤฑ, emin adฤฑmlarla 200 milyar dolarlฤฑk ihracat hedefimize ilerlediฤŸimizi gรถsteriyorโ€ dedi.

Tรผrk ihracatรงฤฑsฤฑ, pandemi sebebiyle kรผresel ticarette yaลŸanan talep daralmasฤฑna ve dรผnya ekonomilerindeki kรผรงรผlmeye raฤŸmen tarihi baลŸarฤฑlara imza atฤฑyor. OlaฤŸan dฤฑลŸฤฑ ลŸartlara hฤฑzla uyum saฤŸlayarak ihracatta V tipi toparlanmayฤฑ gerรงekleลŸtiren ihracat ailesi, Tรผrk bayraฤŸฤฑnฤฑ dรผnyanฤฑn dรถrt bir yanฤฑnda dalgalandฤฑrฤฑyor. 61 ihracatรงฤฑ birliฤŸi, 27 sektรถr ile 100 bin ihracatรงฤฑnฤฑn tek รงatฤฑ kuruluลŸu olan Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi (TฤฐM) de, ihracat hedefine ulaลŸmak ve dรผnyada โ€˜Made in Tรผrkiyeโ€™ markasฤฑnฤฑ gรผรงlendirmek amacฤฑyla รงalฤฑลŸmalarฤฑnฤฑ tรผm hฤฑzฤฑyla sรผrdรผrรผyor. TฤฐMโ€™in ikili ticarette Tรผrk Lirasฤฑโ€™nฤฑn (TL) kullanฤฑlmasฤฑnฤฑ desteklemeye devam etmesi TL ile yapฤฑlan ihracatฤฑ da, รผlke sayฤฑsฤฑnฤฑ da artฤฑrdฤฑ. Bu yฤฑlฤฑn ilk 5 ayฤฑnda geรงtiฤŸimiz yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre TL ile yapฤฑlan ihracat yรผzde 58 artarak 25,5 milyar TLโ€™ye ulaลŸtฤฑ. TL ile ihracat, dรผnyanฤฑn farklฤฑ coฤŸrafyalarฤฑndaki 200 รผlke ve bรถlgeye yapฤฑldฤฑ.
  
TL ile yapฤฑlan ihracattaki artฤฑลŸ yรผzde 74โ€™e ulaลŸtฤฑ

Bu yฤฑlฤฑn ilk 5 ayฤฑnda ve mayฤฑsta TL ile yapฤฑlan ihracattaki artฤฑลŸa vurgu yapan TฤฐM BaลŸkanฤฑ ฤฐsmail Gรผlle, โ€œฤฐhracat ailemiz; ocak-mayฤฑs dรถneminde, geรงtiฤŸimiz yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 38,3 artฤฑลŸla 85 milyar 220 milyon dolarlฤฑk ihracat gerรงekleลŸtirdi. Bรถylece, Cumhuriyet tarihinin en yรผksek ilk beลŸ aylฤฑk ihracatฤฑ yapma baลŸarฤฑsฤฑ gรถsterdik. Son 12 ayda ise 193 milyar 267 milyon dolar ihracat yaparak yฤฑllฤฑk ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolarฤฑn รผzerinde bir seviyeye eriลŸtik. ฤฐnลŸallah, emin adฤฑmlarla yรผrรผdรผฤŸรผmรผz 200 milyar dolara hep birlikte ulaลŸacaฤŸฤฑz. Bu sonuรงlarda bizi en รงok mutlu eden TL ile yapฤฑlan ihracatฤฑn artฤฑลŸ iรงerisinde olmasฤฑdฤฑr. ฤฐlk 5 aylฤฑk dรถnemde TL ile yapฤฑlan ihracat geรงtiฤŸimiz yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 58 artฤฑลŸla 25,5 milyar TLโ€™ye ulaลŸtฤฑ. Burada binlerce firmamฤฑzฤฑn TLโ€™yi tercih ettiฤŸini gรถrรผyoruz. Bu yฤฑlฤฑn ilk 5 aylฤฑk verilerine gรถre 200 รผlke ve bรถlgeye TL ile ihracat gerรงekleลŸtirdik. TL ile yapฤฑlan ihracatta ocak-mayฤฑs dรถneminde ise ilk 5 รผlke sฤฑrasฤฑyla; 4,4 milyar TL ile Irak, 1,75 milyar TL ile KKTC, 1,72 milyar TL ile Almanya, 1,36 milyar TL ile Suriye ve 1,32 milyar TL ile ฤฐtalya oldu. Mayฤฑs ayฤฑnda da TL ile geรงtiฤŸimiz yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 74 artฤฑลŸla 4,75 milyar TLโ€™lik ihracat yapฤฑldฤฑ. Ocakta 6 bin 235, ลŸubatta 6 bin 159, martta 7 bin 175, nisanda 7 bin 628 ve mayฤฑsta ise 6 bin 335 firma ihracat iลŸlemlerinde TLโ€™yi tercih etti. ฤฐkili ticarette yerli para birimlerinin kullanฤฑlmasฤฑnฤฑ desteklemeye devam edeceฤŸizโ€ dedi.

โ€œKรผresel pazarda artฤฑk daha gรผรงlรผ durumdayฤฑzโ€

Kรผresel pazarda artฤฑk daha gรผรงlรผ durumda olduklarฤฑna dikkat รงeken Gรผlle, โ€œKรผresel deฤŸer zincirleri tarafฤฑndan, pandeminin de etkisiyle kritik sanayilerde รผretim altyapฤฑsฤฑnฤฑn terk edilmesi ve sadece dรผลŸรผk fiyat politikasฤฑyla tek bir รผlkede รผretim yapฤฑlarak dรผnyaya daฤŸฤฑtฤฑmฤฑ stratejisinin dezavantajlarฤฑ bire bir tecrรผbe edildi. Her durum ve ลŸartta รผreterek ve ihraรง ederek uluslararasฤฑ alanda yรผkรผmlรผlรผklerini yerine getiren ihracatรงฤฑlarฤฑmฤฑzฤฑn, รผlkemizin gรผvenilir tedarikรงi liman รถzelliฤŸini saฤŸlam bir temele oturttuklarฤฑ gรถrรผldรผ. Kรผresel tedarik zincirlerinde pandemi ile hฤฑzlanan yeniden yapฤฑlanma sรผrecinin faydalarฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz. Her bir sektรถrรผmรผzde, ihraรง mallarฤฑmฤฑza talep artarken, Tรผrkiye markasฤฑ daha da gรผรงlendi. TฤฐM olarak bizim misyonlarฤฑmฤฑzdan biri de ‘Made in Tรผrkiye’ markasฤฑnฤฑ dรผnyanฤฑn dรถrt bir kรถลŸesinde gรผรงlendirmek. Bu aรงฤฑdan ihracatฤฑmฤฑzฤฑ artฤฑrmak kadar รผlkenin marka algฤฑsฤฑnฤฑ da yรผkseltmek ve sรผrdรผrรผlebilir kฤฑlmak bizler iรงin รงok รถnemli. Kรผresel ticaretin yavaลŸladฤฑฤŸฤฑ bir dรถnemde รผlkemize olan talep de bu algฤฑnฤฑn oluลŸtuฤŸunun bir gรถstergesi diyebiliriz. Bu talebin kalฤฑcฤฑ olmasฤฑnฤฑ saฤŸlamak adฤฑna ihracatรงฤฑmฤฑzฤฑn รถnรผndeki engelleri kaldฤฑrarak, pazara kolay ulaลŸmalarฤฑnฤฑ saฤŸlayacak รงalฤฑลŸmalar yapฤฑyoruzโ€ ifadelerini kullandฤฑ.

ฤฐhracat ailemize katฤฑlanlarฤฑ sayฤฑsฤฑ da artฤฑyor

ฤฐhracat ailesine yeni katฤฑlanlarฤฑn sayฤฑsฤฑnda da artฤฑลŸ olduฤŸunu aktaran Gรผlle, โ€œฤฐhracat ailemiz her geรงen ay bรผyรผmeye devam ediyor. Gรถreve geldiฤŸimizden beri, yurdumuzun her bir kรถลŸesinde, ihracat ailemize yeni รผyeler, yeni ihracatรงฤฑlar kazandฤฑrmak iรงin bรผyรผk bir hฤฑzla รงalฤฑลŸmalarฤฑmฤฑzฤฑ sรผrdรผrรผyoruz. Pandeminin en zorlu dรถnemi olan 2020 yฤฑlฤฑnda toplam 16 bin 217 firmamฤฑz ilk kez ihracat ailesine katฤฑldฤฑ. Bu firmalarฤฑmฤฑz toplam 955 milyon 615 bin dolarlฤฑk ihracat yapma baลŸarฤฑsฤฑ gรถsterdi. Bu yฤฑlฤฑn ilk 5 ayฤฑnda pandemi sebebiyle kรผresel ticarette yaลŸanan talep daralmasฤฑna ve dรผnya ekonomilerindeki kรผรงรผlmeye raฤŸmen ilk kez ihracat yapan firma sayฤฑmฤฑz ise toplamda 7 bin 577โ€™e ulaลŸtฤฑ.Bu yฤฑl ihracata ilk kez โ€˜merhabaโ€™ diyen tรผm firmalarฤฑmฤฑzฤฑn toplam ihracat rakamฤฑ ise 773 milyon dolar oldu. Bu firmalarฤฑmฤฑzฤฑn baลŸarฤฑsฤฑ emin adฤฑmlarla 200 milyar dolarlฤฑk ihracat hedefimize ilerlediฤŸimizi de gรถsteriyorโ€ ลŸeklinde konuลŸtu.

TฤฐM KOBฤฐ ฤฐhracat SeferberliฤŸiโ€™nin ihracata katkฤฑsฤฑ

ฤฐhracatฤฑ teลŸvik etmek ve firmalarฤฑ ihracata baลŸlatmak adฤฑna โ€œTฤฐM KOBฤฐ ฤฐhracat SeferberliฤŸiโ€ programฤฑ dรผzenlediklerini hatฤฑrlatan Gรผlle, ลŸรถyle devam etti: ฤฐhracatฤฑ teลŸvik etmek ve firmalarฤฑmฤฑzฤฑ ihracata baลŸlatmak adฤฑna, dรผnyada uygulanan pek รงok modeli detaylฤฑ bir ลŸekilde inceledik. ร‡alฤฑลŸmalarฤฑmฤฑzฤฑn sonucunda, kendi alanฤฑnda ilkleri barฤฑndฤฑran โ€œTฤฐM KOBฤฐ ฤฐhracat SeferberliฤŸiโ€ ortaya รงฤฑktฤฑ. ฤฐlk eฤŸitim programฤฑmฤฑz รผzerinden yaklaลŸฤฑk iki yฤฑl geรงti. EฤŸitimlerimiz neticesinde, her ay ortalama 1500 firma ihracata baลŸlฤฑyor. Son iki yฤฑlda, 12โ€™si รผlkemizde, biri Kuzey Kฤฑbrฤฑs Tรผrk Cumhuriyetiโ€™nde dijital platformda olmak รผzere, on รผรง KOBฤฐ ฤฐhracat SeferberliฤŸi EฤŸitimi dรผzenledik. TฤฐM KOBฤฐ ฤฐhracat SeferberliฤŸi EฤŸitim Programlarฤฑmฤฑzฤฑ, 3 hedef kitleye yรถnelik olarak tasarladฤฑk. ฤฐlki, halihazฤฑrda kendi iลŸletmesi olan ve ihracat faaliyetleri yapmak isteyen ลŸirket temsilcileri, ฤฐkincisi sรผrekli ihracat artฤฑลŸฤฑ saฤŸlamak isteyen firmalar ve รผรงรผncรผsรผ ise genรง giriลŸimcilerโ€ฆ

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.492846.50210.05%
EURO 52.878752.893-0.09%
JAPON YENฤฐ 3.473.4790%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.292457.3251-0.16%
STERLฤฐN 61.375761.3964-0.02%
ร‡ฤฐN YUANI 6.82846.8306-0.16%
RUS RUBLESฤฐ 0.62160.6219-0.22%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62769.04 -0.1016%
Ethereum 1674.27 -0.748%
Tether USDt 1.00 -0.0174%
BNB 579.30 0.0161%
Solana 69.85 -0.2296%
USDC 1.00 -0.0004%
XRP 1.10 -0.8253%
Dogecoin 0.08 -1.5153%
Toncoin 1.55 -9.0036%
Cardano 0.15 -2.1242%
Shiba Inu 0.00 0.4512%
Avalanche 6.42 4.7277%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam