Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

TCMB mayฤฑs ayฤฑ fiyat geliลŸmeleri raporunu yayฤฑmladฤฑ

Merkez Bankasฤฑ tarafฤฑndan aรงฤฑklanan mayฤฑs ayฤฑ fiyat geliลŸmeleri raporunda, enerji ve temel mal gruplarฤฑnda yฤฑllฤฑk enflasyonun gerilediฤŸi, gฤฑda grubunda ise fiyatlarฤฑn yatay seyrettiฤŸi vurgulandฤฑ.
TCMB mayฤฑs ayฤฑ fiyat geliลŸmeleri raporunu yayฤฑmladฤฑ Borsatek

Merkez Bankasฤฑ, Mayฤฑs dรถneminde yฤฑllฤฑk enflasyonun enerji ve temel mal gruplarฤฑnda gerilerken, gฤฑda grubunda yatay seyrettiฤŸini, hizmet grubunda ise yรผkseldiฤŸini bildirdi. TCMB’nin Mayฤฑs ayฤฑ Fiyat GeliลŸmeleri Raporu’nda ลŸรถyle denildi:

“Tรผketici fiyatlarฤฑ Mayฤฑs ayฤฑnda yรผzde 0,89 oranฤฑnda artmฤฑลŸ, yฤฑllฤฑk enflasyon 0,55 puan dรผลŸรผลŸle yรผzde 16,59 olmuลŸtur. Yฤฑllฤฑk enflasyon enerji ve temel mal gruplarฤฑnda gerilerken, gฤฑda grubunda yatay seyretmiลŸ, hizmet grubunda ise yรผkselmiลŸtir. Bu dรถnemde enerji fiyatlarฤฑ, Tรผrk lirasฤฑ cinsinden petrol fiyatlarฤฑndaki geliลŸmelere ek olarak eลŸel mobil sisteminin uyarlanmasฤฑ ve tavan fiyat uygulamasฤฑnฤฑn kaldฤฑrฤฑlmasฤฑyla yรผkselmiลŸ ancak yรผksek baz nedeniyle grup yฤฑllฤฑk enflasyonu gerilemiลŸtir.

“Mayฤฑs ayฤฑndaki kapanmaya baฤŸlฤฑ olarak faaliyetin kesintiye uฤŸradฤฑฤŸฤฑ bazฤฑ kalemlerde fiyat artฤฑลŸlarฤฑ dรผลŸรผk seyretmiลŸtir. Bu kapsamda, dรถviz kuru geliลŸmelerine karลŸฤฑn, giyim sektรถrรผ baลŸta olmak รผzere temel mal enflasyonu ฤฑlฤฑmlฤฑ bir seyir gรถstermiลŸtir. Hizmet grubu enflasyonunun seyrinde kapasite kฤฑsฤฑtlarฤฑna baฤŸlฤฑ olarak yรผksek fiyat artฤฑลŸฤฑ sergileyen ulaลŸtฤฑrma hizmetleri etkili olmuลŸtur. Bu dรถnemde emtia fiyatlarฤฑndaki yรผkseliลŸ genele yayฤฑlarak hฤฑzlanmฤฑลŸtฤฑr. Tรผrk lirasฤฑ cinsinden ithalat fiyatlarฤฑndaki geliลŸmeler ile bazฤฑ รผrรผnlerde sรผregelen arz kฤฑsฤฑtlarฤฑnฤฑn etkisiyle รผretici fiyatlarฤฑndaki hฤฑzlฤฑ artฤฑลŸ eฤŸilimi devam etmiลŸ ve maliyet baskฤฑlarฤฑ etkisini sรผrdรผrmรผลŸtรผr. Bu geliลŸmelerle, B ve C gรถstergelerinin yฤฑllฤฑk enflasyonlarฤฑ ve eฤŸilimleri bir miktar gerilemekle birlikte yรผksek seviyelerini korumuลŸtur.”

Raporda yer verilen deฤŸerlendirmeler ise ลŸรถyle:

– Mayฤฑs ayฤฑnda tรผketici fiyatlarฤฑ yรผzde 0,89 oranฤฑnda yรผkselmiลŸ ve yฤฑllฤฑk enflasyon 0,55 puan azalarak yรผzde 16,59 olmuลŸtur. Bu dรถnemde B ve C endekslerinin yฤฑllฤฑk deฤŸiลŸim oranlarฤฑ sฤฑrasฤฑyla, 0,62 ve 0,78 puan azalarak yรผzde 17,49 ve yรผzde 16,99 olarak gerรงekleลŸmiลŸtir.

– Alt gruplarฤฑn yฤฑllฤฑk tรผketici enflasyonuna katkฤฑlarฤฑ incelendiฤŸinde, bir รถnceki aya gรถre hizmet grubunun katkฤฑsฤฑ 0,09 puan artarken, temel mal, enerji, alkol-tรผtรผn-altฤฑn ve gฤฑda gruplarฤฑnฤฑn katkฤฑlarฤฑ sฤฑrasฤฑyla 0,52, 0,05, 0,04 ve 0,03 puan azalmฤฑลŸtฤฑr.

– Mevsimsellikten arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑลŸ verilerle, รผรง aylฤฑk ortalamalara gรถre B ve C gรถstergelerinin eฤŸilimi gerilemiลŸtir. Bu dรถnemde, enflasyon eฤŸilimi temel mal ve iลŸlenmiลŸ gฤฑda gruplarฤฑnda azalฤฑลŸฤฑnฤฑ sรผrdรผrรผrken, hizmet grubunda yataya yakฤฑn seyretmiลŸtir.

– Hizmet fiyatlarฤฑ Mayฤฑs ayฤฑnda yรผzde 1,18 oranฤฑnda yรผkselmiลŸ, grup yฤฑllฤฑk enflasyonu 0,50 puan artarak yรผzde 13,62 olarak gerรงekleลŸmiลŸtir. Yฤฑllฤฑk enflasyon, ulaลŸtฤฑrma hizmetleri grubunda belirgin bir oranda yรผkselirken, lokanta-otel, haberleลŸme ve kirada daha sฤฑnฤฑrlฤฑ bir artฤฑลŸ gรถstermiลŸ, diฤŸer hizmetlerde ise bir miktar gerilemiลŸtir. UlaลŸtฤฑrma hizmetleri yฤฑllฤฑk enflasyonundaki yรผkseliลŸte, salgฤฑn sebebiyle getirilen kapasite kฤฑsฤฑtlamalarฤฑna baฤŸlฤฑ olarak ลŸehirlerarasฤฑ otobรผs รผcretlerindeki artฤฑลŸ (aylฤฑk yรผzde 29,46) belirleyici olmuลŸtur. Lokanta-otel grubu fiyat artฤฑลŸฤฑnฤฑ yemek hizmetleri kalemi sรผrรผklerken, kapanmanฤฑn da etkisiyle aylฤฑk fiyat artฤฑลŸฤฑ (yรผzde 0,95) daha sฤฑnฤฑrlฤฑ gerรงekleลŸmiลŸtir. Buna karลŸฤฑn, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑndaki dรผลŸรผk baz nedeniyle grup yฤฑllฤฑk enflasyonu yรผkseliลŸini sรผrdรผrmรผลŸtรผr. HaberleลŸme hizmetleri fiyatlarฤฑndaki aylฤฑk artฤฑลŸta ise internet รผcretleri etkili olmuลŸtur.

– Temel mal yฤฑllฤฑk enflasyonu Mayฤฑs ayฤฑnda 2,29 puan azalarak yรผzde 20,84 olmuลŸtur. Bu dรถnemde yฤฑllฤฑk enflasyon, giyim ve ayakkabฤฑ grubunda daha belirgin olmak รผzere tรผm alt gruplarda gerilemiลŸtir.

– Giyim ve ayakkabฤฑ grubu fiyatlarฤฑnda bir sรผredir devam eden yรผksek artฤฑลŸ eฤŸilimi, salgฤฑn kaynaklฤฑ kฤฑsฤฑtlamalarla รถnemli รถlรงรผde yavaลŸlamฤฑลŸ, grup yฤฑllฤฑk enflasyonu 5,40 puan azalarak yรผzde 5,56 seviyesine gerilemiลŸtir. Dayanฤฑklฤฑ mal fiyatlarฤฑ bu dรถnemde artฤฑลŸฤฑnฤฑ sรผrdรผrรผrken (aylฤฑk yรผzde 0,91), otomobil ve mobilya gruplarฤฑnda dรถviz kuru ve emtia fiyatlarฤฑndaki geliลŸmelerin etkileri izlenmiลŸ, รถte yandan elektrikli ve elektriksiz aletlerde gรถzlenen aylฤฑk fiyat dรผลŸรผลŸรผ (yรผzde -0,35) grup enflasyonunu sฤฑnฤฑrlamฤฑลŸtฤฑr. DiฤŸer temel mallar grubunda fiyatlar sฤฑnฤฑrlฤฑ bir artฤฑลŸ gรถstermiลŸ (aylฤฑk yรผzde 0,21), grup yฤฑllฤฑk enflasyonu yataya yakฤฑn seyrederek yรผzde 18,59 olmuลŸtur.

Enerji fiyatlarฤฑ Mayฤฑs ayฤฑnda yรผzde 1,50 oranฤฑnda arttฤฑ

Bu dรถnemde Tรผrk lirasฤฑ cinsinden petrol fiyatlarฤฑndaki geliลŸmelere ek olarak eลŸel mobil sisteminde yapฤฑlan uyarlamalar ve tavan fiyat uygulamasฤฑndan รงฤฑkฤฑlmasฤฑyla birlikte akaryakฤฑt fiyatlarฤฑ yรผzde 3,84 oranฤฑnda yรผkselmiลŸtir. Mayฤฑs ayฤฑndaki ร–TV artฤฑลŸฤฑna raฤŸmen, eลŸel mobil uygulamasฤฑ hรขlihazฤฑrda รถnemli bir enflasyonist etkiyi bertaraf etmektedir. DoฤŸalgaz ve katฤฑ yakฤฑt fiyatlarฤฑ ise sฤฑrasฤฑyla yรผzde 1,33 ve 0,93 oranlarฤฑnda artarak grup iรงerisinde รถne รงฤฑkan diฤŸer unsurlar olmuลŸtur. Akaryakฤฑt fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸa karลŸฤฑn, enerji grubu yฤฑllฤฑk enflasyonu baz etkisiyle 0,73 puan dรผลŸerek yรผzde 17,71โ€™e gerilemiลŸtir.

Gฤฑda ve alkolsรผz iรงecek fiyatlarฤฑ Mayฤฑs ayฤฑnda yรผzde 0,29 oranฤฑnda artmฤฑลŸ, grup yฤฑllฤฑk enflasyonu yรผzde 17,04 ile yataya yakฤฑn seyretmiลŸtir. Bu dรถnemde yฤฑllฤฑk enflasyon iลŸlenmemiลŸ gฤฑda grubunda
0,06 puan azalฤฑลŸla yรผzde 14,61โ€™e gerilerken, iลŸlenmiลŸ gฤฑda grubunda 0,13 puan artฤฑลŸla yรผzde 19,49โ€™a yรผkselmiลŸtir. ฤฐลŸlenmemiลŸ gฤฑda grubunda mevsimsellikten arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑลŸ veriler, sebze grubu kaynaklฤฑ olarak taze meyve-sebze fiyatlarฤฑnda artฤฑลŸa iลŸaret etmiลŸtir. Bu dรถnemde, diฤŸer iลŸlenmemiลŸ gฤฑda grubunda kฤฑrmฤฑzฤฑ et fiyatlarฤฑndaki yรผkseliลŸ eฤŸiliminin sรผrdรผฤŸรผ gรถzlenmiลŸtir. Mayฤฑs ayฤฑnda iลŸlenmiลŸ gฤฑda fiyatlarฤฑ aylฤฑk bazda yรผzde 0,87 oranฤฑnda artmฤฑลŸ bu geliลŸmede ekmek ve tahฤฑllar ile alkolsรผz iรงecekler kalemlerindeki yรผkseliลŸler รถne รงฤฑkmฤฑลŸtฤฑr. Bรถylelikle, taze meyve-sebze dฤฑลŸฤฑ gฤฑda grubu yฤฑllฤฑk enflasyonu yรผzde 18,61 seviyesine yรผkselmiลŸtir.

Yฤฐ-รœFE ile ilgili deฤŸerlendirmeler

Yurt iรงi รผretici fiyatlarฤฑ Mayฤฑs ayฤฑnda yรผzde 3,92 ile kayda deฤŸer bir oranda yรผkselmiลŸ, yฤฑllฤฑk enflasyon 3,16 puan artarak yรผzde 38,33โ€™e ulaลŸmฤฑลŸtฤฑr. รœretici fiyatlarฤฑndaki bu yรผkseliลŸte, dรถviz kuru geliลŸmeleri, uluslararasฤฑ emtia fiyatlarฤฑnda sรผregelen artฤฑลŸlar ve arz kฤฑsฤฑtlarฤฑ belirleyici olmuลŸtur. Bu geliลŸmelerle, petrol ve ana metal hariรง imalat sanayi fiyatlarฤฑnฤฑn eฤŸilimi yรผkseliลŸini sรผrdรผrmรผลŸtรผr.

Ana sanayi gruplarฤฑna gรถre incelendiฤŸinde, yฤฑllฤฑk enflasyon ara malฤฑ ve enerji gruplarฤฑnda belirgin bir ลŸekilde yรผkselmiลŸtir.

Mayฤฑs ayฤฑnda ara mallarฤฑnda (yรผzde 5,20) oldukรงa belirgin bir fiyat artฤฑลŸฤฑ gรถzlenmiลŸtir. Bu geliลŸmede demir-รงelik ve ferro alaลŸฤฑmlar, tekstil iplik-elyaflarฤฑ, plastik รผrรผnler, kรขฤŸฤฑt รผrรผnleri ve profiller รถne รงฤฑkarken, artฤฑลŸlarฤฑn grup geneline yayฤฑldฤฑฤŸฤฑ izlenmiลŸtir. Enerji grubu fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸta rafine edilmiลŸ petrol รผrรผnleri ve elektrik enerjisinin รผretimi ve daฤŸฤฑtฤฑmฤฑ รถne รงฤฑkmฤฑลŸtฤฑr. Sermaye malฤฑ grubunda metal yapฤฑ รผrรผnleri ve diฤŸer genel amaรงlฤฑ makinelerdeki artฤฑลŸlar dikkat รงekmiลŸtir. Dayanฤฑklฤฑ tรผketim mallarฤฑ fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸta mobilya, ev aletleri ve mรผcevherat belirleyici olurken, dayanฤฑksฤฑz tรผketim mallarฤฑ fiyatlarฤฑndaki yรผkseliลŸte et รผrรผnleri, diฤŸer tekstil รผrรผnleri ve katฤฑ-sฤฑvฤฑ yaฤŸlar รถne รงฤฑkmฤฑลŸtฤฑr. Bu geliลŸmelerle, tรผketici fiyatlarฤฑ รผzerindeki รผretici fiyatlarฤฑ kaynaklฤฑ baskฤฑlar gรผรงlenerek devam etmiลŸtir.”

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.496346.53150.02%
EURO 52.92953.00780.22%
JAPON YENฤฐ 3.4623.475-0.26%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.296757.36130.15%
STERLฤฐN 61.378161.47620.26%
ร‡ฤฐN YUANI 6.82546.83170.04%
RUS RUBLESฤฐ 0.62090.6215-0.05%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 60666.38 -3.1668%
Ethereum 1615.35 -2.9684%
Tether USDt 1.00 -0.0338%
BNB 565.11 -2.1891%
Solana 67.60 -2.8189%
USDC 1.00 -0.0113%
XRP 1.07 -3.3781%
Dogecoin 0.08 -4.0236%
Toncoin 1.58 1.7321%
Cardano 0.15 -3.5085%
Shiba Inu 0.00 -4.0278%
Avalanche 6.39 -0.8692%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam