ABD ve ฤฐngiltere’de dรผn resmi tatil olmasฤฑ dolayฤฑsฤฑyla kรผresel piyasalarda sakin bir gรถrรผnรผm hakim olurken, yeni tip koronavirรผs salgฤฑnฤฑ sonrasฤฑ ekonomilerdeki toparlanmanฤฑn gรผcรผ ve para politikalarฤฑnฤฑn nasฤฑl ลekilleneceฤine iliลkin belirsizlikler nedeniyle yรถn bulmakta zorlanan pay piyasalarฤฑnda, yaz aylarฤฑnฤฑn getirdiฤi rehavet dikkati รงekiyor.
Ekonomik ฤฐลbirliฤi ve Kalkฤฑnma รrgรผtรผ (OECD), dรผn, aลฤฑlar ve ilave mali desteklerin etkisiyle iyileลme gรถrรผldรผฤรผ gerekรงesiyle martta yรผzde 5,6 olarak aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ 2021 iรงin kรผresel ekonomiye iliลkin bรผyรผme tahminini yรผzde 5,8’e revize etti. Almanya’da ise enflasyon mayฤฑsta yรผzde 2,5’e รงฤฑkarak Eylรผl 2011’den bu yana en yรผksek seviyeye ulaลtฤฑ.
Ekonomik aktivitedeki toparlanmanฤฑn etkisiyle emtia fiyatlarฤฑnda devam eden oynaklฤฑk da enflasyon endiลelerinin artmasฤฑna neden oluyor. Bugรผn Asya piyasalarฤฑnda petrol fiyatlarฤฑ yรผzde 1’in, doฤal gaz sรถzleลmelerinin fiyatlarฤฑ da yรผzde 3’e yakฤฑn deฤer kazanฤฑrken, bakฤฑrฤฑn libre fiyatฤฑ yรผzde 0,7 artฤฑลla 4,64 dolara yรผkseldi.
Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) ile OPEC dฤฑลฤฑ bazฤฑ รผretici รผlkelerden oluลan OPEC+ grubunun temmuz sonrasฤฑ รผretim politikasฤฑna iliลkin bugรผn gerรงekleลtireceฤi toplantฤฑdan รงฤฑkacak kararlarฤฑn petrol fiyatlarฤฑ รผzerinde etkili olmasฤฑ bekleniyor.
Grup, 1 Nisan’daki toplantฤฑsฤฑnda, mayฤฑs, haziran ve temmuz aylarฤฑ iรงin gรผnlรผk petrol รผretimini kademeli olarak artฤฑrma kararฤฑ almฤฑลtฤฑ. Bugรผn gerรงekleลtirilecek toplantฤฑda ise รผretim politikasฤฑna iliลkin bir deฤiลiklik beklenmiyor.
รte yandan, bugรผn NATO รผlkelerinin savunma ve dฤฑลiลleri bakanlarฤฑ, 14 Haziran’daki NATO Zirvesi’ne hazฤฑrlanmak, ayrฤฑca Belarus, Afganistan ve Rusya gibi konularฤฑ ele almak iรงin video konferans yรถntemiyle bir araya gelecek.
Rusya Savunma Bakanฤฑ Sergey ลoygu’nun, รถnceki gรผnkรผ aรงฤฑklamasฤฑnda, ABD รถncรผlรผฤรผnde NATO รผlkelerinin Rusya sฤฑnฤฑrlarฤฑnda askeri eylemlerini yoฤunlaลtฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ ve Rus ordusunun Batฤฑ Askeri Bรถlgesi’nde yeni askeri birlikler oluลturduฤunu sรถylemesinin ardฤฑndan bugรผnkรผ toplantฤฑnฤฑn รถnemi arttฤฑ.
Dรผn Avrupa borsalarฤฑnda artan enflasyon endiลelerinin etkisiyle satฤฑcฤฑlฤฑ bir seyir izlendi. Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 0,64 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,57 deฤer kaybederken, ฤฐtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yatay seyretti.
Bugรผn Asya’da aรงฤฑklanan verilere gรถre, imalat sanayi PMI Japonya’da 53,0 ve รin’de 52,0’ye yรผkseldi. Avustralya Merkez Bankasฤฑ ise beklentiler doฤrultusunda politika faizinde deฤiลikliฤe gitmeyerek yรผzde 0,1’de bฤฑraktฤฑ.
Sรถz konusu geliลmelerle kapanฤฑลa yakฤฑn Avustralya’da S&P ASX 200 endeksi yรผzde 0,1, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,1 ve Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,2 deฤer kaybederken, Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 0,5 yรผkseldi.
รin Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn dรผn zorunlu karลฤฑlฤฑk oranlarฤฑnฤฑ artฤฑracaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yuan, dolar karลฤฑsฤฑnda 6 iลlem gรผnรผ sรผren yรผkseliล serisine son verdi. Dolar/yuan paritesi, dรผn yรผzde 0,03’lรผk sฤฑnฤฑrlฤฑ artฤฑลฤฑn ardฤฑndan bugรผn de yรผzde 0,05 yรผkseliลle 6,3730 seviyesine รงฤฑktฤฑ.
Yurt iรงinde, dรผn sakin bir seyir izlenen Borsa ฤฐstanbul’da BIST 100 endeksi, yรผzde 0,11 deฤer kaybederek gรผnรผ 1.420,49 puandan tamamladฤฑ. Dรผn yรผzde 0,8 azalฤฑลla 8,4889’dan kapanฤฑล yapan dolar/TL ise bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 8,4980 seviyesinde iลlem gรถrรผyor.
Analistler, bugรผn yurt iรงinde ve dรผnya genelinde aรงฤฑklanacak imalat sanayi PMI verilerinin yanฤฑ sฤฑra Avro Bรถlgesi’nde enflasyonun da takip edileceฤini bildirdi.
NATO ve OPEC+ toplantฤฑlarฤฑnฤฑn da gรผndemin odaฤฤฑnda bulunduฤunu aktaran analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 1.390 seviyesinin destek, 1.440 puanฤฑn direnรง konumunda olduฤunu kaydetti.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
10.00 Tรผrkiye, mayฤฑs ayฤฑ imalat sanayi PMI
10.55 Almanya, mayฤฑs ayฤฑ imalat sanayi PMI
10.55 Almanya, mayฤฑs ayฤฑ iลsizlik oranฤฑ
11.00 Euro Bรถlgesi, mayฤฑs ayฤฑ imalat sanayi PMI
11.30 ฤฐngiltere, mayฤฑs ayฤฑ imalat sanayi PMI
12.00 Euro Bรถlgesi, mayฤฑs ayฤฑ Tรผketici Fiyat Endeksi
16.45 ABD, mayฤฑs ayฤฑ imalat sanayi PMI
17.00 ABD, ISM imalat sanayi PMI







