ลeker Yatฤฑrฤฑm, HALKB-Halkbank iรงin hedef fiyatฤฑnฤฑ 21.44 TL, tavsiyesini “tut” olarak korudu. Raporda ลu satฤฑrlara yer verildi:
HalkBank 2ร24 solo finansal sonuรงlarฤฑnda, daha รถnce ayrฤฑlmฤฑล ihtiyatlฤฑ karลฤฑlฤฑklarฤฑn รงรถzรผlmesinin desteฤi ile, piyasa beklentisinin รผzerinde 3,440 milyon TL net kar aรงฤฑkladฤฑ. (รeyreksel bazda %29 dรผลรผล). Aรงฤฑklanan net kar bizim 2,764 milyon TL beklentimizin ve 2,906 milyon TL piyasa beklentisinin %24 ve %18 รผzerinde gerรงekleลmiล oldu.
6 aylฤฑk kar 8,258 milyon TL olup geรงen yฤฑla gรถre %67 artmฤฑลtฤฑr. Ortalama รถzkaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑ Mart 2024โdeki %14,8 seviyesinden %12,6 seviyesine gerilemiลtir ve takip ettiฤimiz bankalar arasฤฑndaki en dรผลรผk seviyededir.
รekirdek bankacฤฑlฤฑk gelirleri beklentimizden zayฤฑf gerรงekleลmiลtir. Faaliyet giderleri ve kredi karลฤฑlฤฑklarฤฑ ise pozitif sรผrpriz yaparak beklentimizden dรผลรผk gelmiลtir. 8,3 milyar TL ticari zarar karlฤฑlฤฑฤฤฑ รถnemli รถlรงรผde baskฤฑlamฤฑลtฤฑr. Banka 121 milyon TL temettรผ geliri elde etmiลtir.

Hisse iรงin hafif pozitif bir etki bekliyoruz. 21,44 TL olan hedef fiyatฤฑmฤฑzฤฑn %40 artฤฑล potansiyeli bulunmaktadฤฑr. โTUTโ tavsiyemizi koruyoruz. Banka iรงin 2024 yฤฑlฤฑnda %106 kar artฤฑลฤฑ modelliyoruz. Hisse 2025T 2,7x F/K ve 0,62x F/DD รงarpanlarฤฑyla (Benzerlerine gรถre %15 iskontolu) ve %24,9 ortalama รถzkaynak getirisiyle iลlem gรถrmektedir.
Net faiz marjฤฑnda (dรผzeltilmiล) sฤฑnฤฑrlฤฑ gerileme. Net faiz marjฤฑ, รงeyreksel bazda sฤฑnฤฑrlฤฑ 70 baz puan zayฤฑflayarak -%0,7 seviyesine gerilemiลtir. Kรผmรผlatif bazda ise yฤฑl sonundaki %1,5 seviyesinden -%0,4 seviyesine gerilemiลtir. Bankanฤฑn Tรผfe endeksli kaฤฤฑtlarฤฑ deฤerlemede, diฤer bankalardan farklฤฑ olarak, %60 oranฤฑnฤฑ kullanmasฤฑ sebebiyle (1ร24: %65) bu kaฤฤฑtlarฤฑn gelirleri รงeyreksel %11 dรผลerek 24,8 milyar TL seviyesine gerilemiลtir. Swap fonlama maliyetleri ise 13,3 milyar TL seviyesinde sabittir. TL kredi-mevduat makasฤฑ hala negatiftir. Ancak toplam kredi-mevduat makasฤฑndaki 46 baz puan toparlanma olumludur. รekirdek net faiz marjฤฑ ise -%5,5 seviyesinde oldukรงa zayฤฑftฤฑr.

รcret ve komisyon gelirlerinde rakiplerinin รผzerinde รงeyreksel artฤฑล. Diฤer bankalarda gรถrรผlen trendin aksine รงeyreksel artฤฑล hฤฑzฤฑ toparlanarak, 1ร24โdeki %16,7 seviyesinden %19,4 seviyesine yรผkselmiลtir. Bu rakiplerinin รผzerindedir. Yฤฑllฤฑk bazda bรผyรผme ise %144 olup (VAKBN: %129) kamu mevduat bankalarฤฑnฤฑn yฤฑllฤฑk %134 bรผyรผmesinin รผzerindedir.
TL kredilerde daralma ile negatif ayrฤฑลma. Banka TL kredilerdeki %1,1 รงeyreksel daralma ile negatif ayrฤฑลmaktadฤฑr. Bu takip ettiฤimiz bankalar arasฤฑndaki en zayฤฑf performanstฤฑr. Kamu bankalarฤฑnda %0,1 รงeyreksel daralma gerรงekleลmiลtir. YP krediler ($ bazฤฑnda) รงeyreksel %15,1 (Kamu: +%15,1) artmฤฑลtฤฑr. TL pazar payฤฑ รงeyreksel 60 baz puan azalarak %11,3 seviyesine gerilemiลtir.
Tรผketici kredilerinde devam eden gerileme. Toplam tรผketici kredileri 1ร24โdeki %2,8 daralmanฤฑn ardฤฑndan %3,2 daralmฤฑล, toplam krediler iรงindeki aฤฤฑrlฤฑฤฤฑ ise 60 baz puan azalarak %9,5 seviyesine gerilemiลtir. Konut kredileri 1ร24โdeki %3,4 dรผลรผลรผn ardฤฑndan %3,5 daralmฤฑลtฤฑr. Taลฤฑt kredileri 1ร24โdeki %11,1 dรผลรผลรผ takiben %3,7 artmฤฑลtฤฑr. ฤฐhtiyaรง kredileri ise 1ร24โdeki %2,1 dรผลรผลten sonra %18,4 oranฤฑnda sert gerilemiลtir. Toplam tรผketici kredilerinde รงeyreksel pazar payฤฑ 70 baz puan azalmฤฑลtฤฑr.
Taksitli ticari kredilerde sert pazar payฤฑ kayฤฑplarฤฑ. Taksitli ticari krediler 1ร24โdeki %5,6 artฤฑลฤฑn ardฤฑndan %37,5 azalmฤฑลtฤฑr. Banka รงeyreksel bazda 680 baz puan pazar payฤฑ kaybetmiลtir ve en sert kayฤฑp bu segmenttedir.
Kredi kartlarฤฑ bรผyรผmesi de hฤฑz kaybederek 1ร24โdeki %11,3 seviyesinden %4,8 seviyesine gerilemiลtir. Banka รงeyreksel bazda 10 baz puan pazar payฤฑ kaybetmiลtir.
TL mevduatlarda kuvvetli artฤฑล, vadesiz mevduatlarda pazar payฤฑ kayฤฑplarฤฑ. TL mevduatlar 1ร24โdeki %0,9 dรผลรผลรผn ardฤฑndan %24,5 artmฤฑลtฤฑr. (Kamu: %20,6). YP tarafฤฑ ise %11,3 azalmฤฑลtฤฑr (Kamu: -%9,5). TL pazar payฤฑ รงeyreksel 60 baz puan artarak %13,4 seviyesine yรผkselmiลtir.
TL kredi-mevduat rasyosu, 18,8 puan azalarak oldukรงa dรผลรผk %72,6 seviyesine gerilemiลtir. Vadesiz aฤฤฑrlฤฑฤฤฑ 420 baz puan azalarak %25 seviyesine, pazar payฤฑ ise 60 baz puan azalarak %9,5 seviyesine gerilemiลtir.
Kredi kartlarฤฑ TGA rasyosunda sert artฤฑล. TGA rasyosu %1,5 seviyesinde sabittir. Tรผketici kredileri ve kredi kartlarฤฑ TGA oranฤฑ รงeyreksel bazda 40 baz puan ve 10 puan artarak %3,0 ve %2,6 seviyesine yรผkselmiลtir.
Kredi riski maliyetinde iyileลme. Net kredi riski maliyeti, karลฤฑlฤฑk iptalleri ile 55 baz puandan -51 baz puana gerilemiลtir. (VAKBN: -77 baz puan).
Kredi karลฤฑlฤฑk oranlarฤฑnda gerileme. ฤฐkinci ve รผรงรผncรผ aลama kredi karลฤฑlฤฑk oranlarฤฑ daha รถnceden ayrฤฑlmฤฑล ihtiyatlฤฑ karลฤฑlฤฑklarฤฑn รงรถzรผlmesine paralel 650 ve 450 baz puan azalarak %20,8 ve %74,6 seviyelerine gerilemiลtir. Toplam karลฤฑlฤฑk oranฤฑ 50 baz puan azalarak %3,3 seviyesine gerilemiลtir. (VAKBN: %3,3). ฤฐkinci aลama kredilerin toplam krediler iรงindeki aฤฤฑrlฤฑฤฤฑ 80 baz puan artarak %7,2 seviyesine yรผkselmiลtir.
Faaliyet giderlerinde รงeyreksel dรผลรผล. Faaliyet giderleri รงeyreksel bazda %12 azalmฤฑลtฤฑr. Yฤฑllฤฑk bazda artฤฑล ise %16,9 seviyesinde sฤฑnฤฑrlฤฑdฤฑr.
Sermaye yeterliliฤinde sฤฑnฤฑrlฤฑ zayฤฑflama. SYR ve รงekirdek sermaye yeterlilik rasyolarฤฑ รงeyreksel bazda 10 baz puan zayฤฑflayarak %13,1 ve %11,7 seviyelerine gerilemiลtir. รekirdek sermaye yeterlilik rasyosu ise %9,4 seviyesinde zayฤฑftฤฑr. Kamu bankalarฤฑ sermaye yeterlilik rasyolarฤฑ 2ร24โde รงeyreksel bazda ortalama 76 baz puan iyileลmiลtir.







