Yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑ nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerรงek kiลi tacirlere verilecek hibe destek programฤฑna iliลkin usul ve esaslar belirlendi.
Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn Koronavirรผs Salgฤฑnฤฑ Nedeniyle Verilecek Hibe Desteฤi Programฤฑ ve Uygulama Esaslarฤฑ Hakkฤฑnda Tebliฤ’i Resmi Gazete’de yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤe girdi.
Buna gรถre, destek programฤฑ kapsamฤฑnda hibe, “gelir kaybฤฑ desteฤi” ve “kira desteฤi” olmak รผzere iki ลekilde saฤlanacak. Destek programฤฑnฤฑn sรผresi, Bakanlฤฑk internet sitesinden yapฤฑlan duyuruda belirtilen sรผrede baลvurularฤฑn yapฤฑlmasฤฑ kaydฤฑyla 2021 yฤฑlฤฑnฤฑn ocak, ลubat ve mart aylarฤฑ olmak รผzere รผรง ay olacak.
Gelir kaybฤฑ desteฤi olarak, ticari kazanรงlarฤฑ basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunlarฤฑn dฤฑลฤฑnda kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerรงek kiลi tacirlere aylฤฑk 1000 lira olmak รผzere toplamda 3 bin lira hibe desteฤi saฤlanacak.
Gelir kaybฤฑ desteฤinden faydalanabilecek gerรงek kiลilerin vergi sicil kayฤฑtlarฤฑna gรถre esas faaliyetlerini yรผrรผttรผkleri iล yerlerinin kira olmasฤฑ halinde, bu kiลilere bรผyรผkลehir belediyelerinin bulunduฤu yerlerde aylฤฑk 750 lira olmak รผzere รผรง aylฤฑk toplamda 2 bin 250 lira, diฤer yerlerde aylฤฑk 500 lira olmak รผzere toplamda 1500 lira kira desteฤi verilecek.
ฤฐล yeri kira bedelinin kira desteฤi tutarฤฑnฤฑn altฤฑnda olmasฤฑ durumunda iล yeri kira tutarฤฑ kadar kira desteฤi รถdenecek.
– Yararlanma koลullarฤฑ
Tebliฤle, destek programฤฑndan yararlanma koลullarฤฑ da belirlendi. Buna gรถre, bu destek programฤฑndan, 14 Aralฤฑk’tan รถnce (bu tarih dahil) vergi mรผkellefiyetini tesis ettirmiล, ticari kazanรงlarฤฑ basit usulde tespit edilenler, Bakanlฤฑk tarafฤฑndan belirlenen sektรถrlerde faaliyet gรถsteren esnaf ve sanatkarlar ve gerรงek kiลi tacirler ile yine bu tarih itibarฤฑyla esnaf ve sanatkarlar siciline kayฤฑtlฤฑ vergiden muaf esnaflar faydalanabilecek.
Destek programฤฑna baลvurabilecek esnaf ve sanatkarlar ile gerรงek kiลi tacirlerin ekonomik faaliyet tanฤฑmlarฤฑ baลvuru tarihinden รถnce Bakanlฤฑk internet sitesinden duyurulacak, ayrฤฑca yazฤฑlฤฑ duyuru yapฤฑlmayacak. Bakanlฤฑkรงa yapฤฑlan duyurudan sonra ticari faaliyetine yรถnelik ekonomik faaliyet tanฤฑm deฤiลikliฤi yapanlar hibe desteฤinden yararlanamayacak.
Ticari kazanรงlarฤฑ basit usulde tespit edilenler, esnaf ve sanatkarlar ve gerรงek kiลi tacirler, hibe desteฤinden vergi sicil kayฤฑtlarฤฑndaki esas faaliyet konusu รผzerinden bir kez faydalanabilecek.
Destek baลvurusunda bulunanlarฤฑn faaliyetlerini sรผrdรผrdรผkleri ve kira รถdemesi yaptฤฑฤฤฑ birden fazla iล yeri bulunmasฤฑ halinde, baลvuruda bulunanlar bir iล yeri iรงin kira desteฤinden faydalanabilecek.
Hibe desteฤinden faydalanฤฑlan dรถnemlerde vergi mรผkellefiyetinin faal olarak devam etmesi gerekecek. Destek baลvurusu yapanฤฑn faal olmadฤฑฤฤฑnฤฑn anlaลฤฑlmasฤฑ durumunda bu kiลilere รถdeme yapฤฑlmayacak.
Diฤer kamu kurum ve kuruluลlarฤฑnca uygulanan benzer nitelikteki desteklerden faydalanฤฑlmasฤฑ, bu destek programฤฑndan faydalanฤฑlmasฤฑna engel teลkil etmeyecek.
– Baลvuru sรผreci
Bakanlฤฑk, destek programฤฑnฤฑn uygulanmasฤฑna iliลkin baลvuru, deฤerlendirme, kabul, รถdeme, uygulama ve diฤer sรผreรงlerde protokol yapฤฑlan kurum ve kuruluลlar ile bunlarฤฑn taลra teลkilatฤฑna gรถrev ve yetki verebilecek.
Destek baลvurularฤฑ ve itirazlar elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr internet adresi รผzerinden yapฤฑlacak. Baลvuruda bulunan tarafฤฑndan baลvuru ve eki taahhรผtname, elektronik ortamda onaylanacak.
Kira desteฤi baลvurusunda bulunanlardan, sรถz konusu iล yerinin aylฤฑk kira bedeli, aรงฤฑk adresi ve iล yerini kiralayanฤฑn kimlik bilgilerini baลvuru esnasฤฑnda beyan etmesi istenecek. Beyanda bulunmayanlara kira desteฤi รถdemesi yapฤฑlmayacak.
Destek programฤฑ baลvuru sรผresi, 10 gรผnden az olmamak รผzere Bakanlฤฑk tarafฤฑndan belirlenecek.
Reddedilen baลvurular hakkฤฑnda ret tarihinden itibaren 10 gรผn iรงinde Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifรงilik Genel Mรผdรผrlรผฤรผne itiraz edilebilecek.
Destek baลvurusunun uygun bulunmasฤฑ halinde ilgilinin banka hesabฤฑna destek รถdemesi yapฤฑlacak.






