Ekim ayฤฑnda Reel Kesim Gรผven Endeksi, bir รถnceki aya gรถre 2,8 puan artarak 108,1 oldu.
Merkez Bankasฤฑ’ndan yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, endeksi oluลturan anket sorularฤฑna ait yayฤฑlma endeksleri incelendiฤinde, yatฤฑrฤฑm harcamasฤฑ, genel gidiลat, son รผรง aydaki toplam sipariล miktarฤฑ, mevcut toplam sipariล miktarฤฑ, mevcut mamul mal stoku, gelecek รผรง aydaki รผretim hacmi ve gelecek รผรง aydaki toplam istihdama iliลkin deฤerlendirmeler endeksi artฤฑล yรถnรผnde etkilerken, gelecek รผรง aydaki ihracat sipariล miktarฤฑ endeksi azalฤฑล yรถnรผnde etkiledi.
Mevsimsellikten arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล reel kesim gรผven endeksi (RKGE-MA) bir รถnceki aya gรถre 4,0 puan artarak 109,7 seviyesinde gerรงekleลti. Aรงฤฑklamada ลรถyle denildi:
“Son รผรง aya yรถnelik deฤerlendirmelerde, รผretim hacmi, iรง piyasa sipariล miktarฤฑ ve ihracat sipariล miktarฤฑnda artฤฑล bildirenler lehine olan seyrin gรผรงlendiฤi gรถzlenmektedir. Mevcut toplam sipariลlerin mevsim normallerinin altฤฑnda olduฤu yรถnรผndeki deฤerlendirmelerin zayฤฑflayarak devam ettiฤi, mevcut mamul mal stoklarฤฑ seviyesinin mevsim normallerinin altฤฑnda olduฤu yรถnรผndeki deฤerlendirmelerin ise gรผรงlendiฤi gรถrรผlmektedir. Gelecek รผรง aya yรถnelik deฤerlendirmelerde, รผretim hacminde bir รถnceki ayda artฤฑล bekleyenler lehine olan seyrin gรผรงlendiฤi, iรง piyasa sipariล miktarฤฑ ve ihracat sipariล miktarฤฑnda ise bir รถnceki ayda artฤฑล bekleyenler lehine olan seyrin zayฤฑfladฤฑฤฤฑ gรถrรผlmektedir. Gelecek รผรง aydaki istihdama iliลkin artฤฑล yรถnlรผ beklentilerin gรผรงlendiฤi, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatฤฑrฤฑm harcamasฤฑna iliลkin azalฤฑล yรถnlรผ beklentierin ise artฤฑล bekleyenler lehine dรถndรผฤรผ gรถzlenmektedir. Ortalama birim maliyetlerde, son รผรง ayda artฤฑล olduฤunu bildirenler ile gelecek รผรง ayda artฤฑล olacaฤฤฑnฤฑ bekleyenler lehine olan seyrin gรผรงlendiฤi gรถrรผlmektedir. Gelecek รผรง aydaki satฤฑล fiyatฤฑna iliลkin artฤฑล yรถnlรผ beklentilerin de gรผรงlendiฤi gรถzlenmektedir. Gelecek on iki aylฤฑk dรถnem sonu itibarฤฑyla yฤฑllฤฑk รFE beklentisi bir รถnceki aya gรถre 0,6 puan artarak yรผzde 13,6 seviyesinde gerรงekleลmiลtir. 2020 yฤฑlฤฑ Ekim ayฤฑnda, ankete katฤฑlan iลyerlerinin yรผzde 44,7’si รผretimlerini kฤฑsฤฑtlayan faktรถr bulunmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtirken, yรผzde 20,0’ฤฑ talep yetersizliฤinin รผretimlerini kฤฑsฤฑtlayan en รถnemli faktรถr olduฤunu belirtmiล, onu sฤฑrasฤฑyla hammadde-ekipman yetersizliฤi, iลgรผcรผ yetersizliฤi, mali imkansฤฑzlฤฑklar ve diฤer faktรถrler izlemiลtir. ”







